Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

move on, a normal thing in life;

Kadang kala dalam hidup ni, kita perlu shut down beberapa people dalam hidup so that ada space untuk kita lebih gembira.
dan kadang kala tindakan itu juga mungkin kejam, dan menyakitkan hati.
tapi, jika itu sahaja jalan yang ada untuk mengurangkan dosa, mengurangkan fitnah, dan sakit hati, maka itu jalan yang ada.
aku mula menutup beberapa laman sosial demi kepentingan aku. dan kebahagiaan rumah tangga dan keluarga aku.
apatah lagi, aku tahu, aku jenis panas baran, mudah marah dan melenting, jadi apa apa medium aku meluah perasaan, better aku buang.
dan satu pengajaran yang aku terima, jangan mudah percaya orang. dan jangan mudah meluah masalah dengan orang.
sebab kenyataan nya mungkin orang itu tidak kisah pun dengan masalah kita.
at the end of the day, you are alone.
but for now, aku kena fokus kepada kebahagiaan yang aku ada. suami, ibu bapa, adik beradik.  they are my source of happiness sampai mati.




Tips, Nasihat Dan Trick Buat Adik Junior IPG;

so, for today, aku baca kat facebook, all my junior dah habis exam. so that's mean, mereka dah habis segala sengsara hidup lima tahun setengah di IPG. wow! cepat masa berlalu. as a concern senior, aku rasa aku perlu berkongsi tips, nasihat and also trick as a new teacher bila dah pijak sekolah secara REAL. i mean yes! for real. sebab praktikum and penempatan pertama memang SANGAT SANGAT BERBEZA. 
and here it is;
#1 GET READY!
yes. get ready untuk semua benda dan hal. termasuk ready mental untuk tahu dimana kita ditempatkan, and also fizikal mana lah tau sekolah tu gred P3 yang memerlukan fizikal anda untuk sampai ke sekolah. 
#2 BERANI
berani bukanlah berani mau tumbuk orang, and so on. berani untuk sahut cabaran, in case ditempatkan di sekolah yang memang bukan pilihan. jujur, aku kata, aku tak pilih SARAWAK dalam mana2 pilihan, tapi Allah tempatkan aku di sini, di MIRI. dan jujur juga, aku menangis sepanjang malam sebab memikirkan status pedalaman sekolah aku. rasa nak give up. n…

I'm back and please pray for me to keep updating this blog!;

I'm back.
It's been a while, aku menyepi. ada masalah yang perlu diselesaikan. puiiiiiiii padahal malas mau update blog. sila sahkan sosial media yang ada sekarang ni. instagram, facebook, wechat and so on.
well, lately life as a wife orang,  just normal and nothing much. HAHAHAHAHAHAH. maybe sebab aku hidup jauh jauh dengan encik suami. so masih terasa diri single gitu.
life at school sangat hectic for end of year. submit laporan, and so on, tadbir ujian, semak dan key in markah, and bla bla bla............
and right now, sedang hadiri kursus PLUG TMK, and tengah ada amali buat blog, since aku dah bertahun2 ada blog, so tak payah lagi lah aku belajar buat blog. erghhh irrogant much kan :p tapi kalau bukan sebab kursus ni, aku rasa aku tak buka pun blog ni sudah bersawang berhabuk lagi.
and for the last word from me, perhaps, only for today



Solitude;

and now I'm here.
satu kawasan yang sangat sangat memberi ketenangan. di sebuah sekolah yang dikelilingi hutan, sungai, bunyi2 unggas, and so on.
Selamat Hari Raya Aidiladha, dariku di kejauhan ini.
ampun maaf dipinta untuk semua,  don't ask me where I am, 
:)

Izan & Izzatie are officially married!;

yehaaaaaaaaaaaaaa! boleh proud benda ni, sebab tak mudah untuk sampai ke tahap ni.
ketawa, menangis, gaduh, bermanja. itu pun lepas beberapa rintangan di lalui, baru lah sampai akad nikah sekali lafaz.
heeeeeeeee. tatap gambar saja lah ow. belum ada masa mo story panjang-panjang



by the way,semua picture masi RAWWWWWWWW. softcopy kasar dari my official photographer
:D

isteri untuk ke Jannah;

aku akan berkahwin lusa. perasaan? ketika ini aku masih tenang memikirkan hari yang akan mendatang ahad ini. namun keraguan aku lebih kepada hal selepas kahwin. jujur, aku dan encik tuning langsung tiada plan masa depan. kami serahkan semua pada takdir. mana jalan yang ada di hadapan, maka itulah yang kami pilih. ku pohon doa kalian yang terbaik buat aku. aku dah berjalan sejauh ini untuk sampai ke alam perkahwinan. follower setia aku pasti tahu how much aku sakit dulu untuk sampai ke stage ini. been there, done that. Alhamdulillah. Allah berikan aku peluang ini. moga kebahagiaan milik kami berdua hingga ke Jannah.

lonely;

bila dewasa ni,
kau akan sedar yang semua masalah bukan untuk kau ceritakan kepada semua. tapi sometimes, kau perlukan telinga untuk mendengar.
namun, kekadang telinga itu bukan milik kita lagi. atau mungkin, deep down in our heart kita sedar yang masalah kita tidak penting untuk mereka tahu.
aku kini faham perasaan lonely biarpun terlalu ramai orang di sekeliling,
aku memilih untuk sepi dan sendiri. aku perlukan ketenangan.
mohon faham atas apa yang aku pilih dan rasakan ketika ini. setiap detik aku lalui sangat perit. 
i just want to move out from this world.
dear alien, please capture me! im begging you :(

Checklist Perkahwinan Izan & Izzatie Part 2;

Okay, kembali semula selepas mau 6 bulan aku menyepi, now aku akan buat checklist part 2. and aku punya wedding ada less than a month!!!!!!!!!! okay, kalau ada nominasi bridezilla, memang aku lah tu. tension sepanjang masa grrr

Legal Documents

Kursus Kahwin - DONE
Borang kebenaran nikah - baru siap isi, belum hantar hahahaha
Test HIV - sarawak x payah buat. tapi encik tunang dah siap
Jurunikah - urusan dari encik tunang
Duit untuk jurunikah dan saksi - urusan dari encik tunang


Outfit

Baju Nikah~ encik tunang dah setel
Tudung Nikah ~ on process
Veil Nikah ~ on process
Kasut Nikah ~ not sure since kaki aku ni x boleh pakai heels dah. urat sewel . grr
Aksesori Nikah ~ DONE


Baju Resepsi ~ on process
Tudung Resepsi ~ on process
Veil Resepsi ~ on process
Kasut Resepsi ~ DONE
Aksesori Resepsi ~ DONE


Baju Potong Kek-mine masih on process, tapi encik tunang dah SETTLE
Tudung~ on process
Veil ~ on process
Kasut ~ not sure. alamaaaaaaaak


Pelamin
*kira mo suprise. tapi kasi teaser saja lah sini

Nikah - Pelamin All Whit…

Checklist Perkahwinan Izan & Izzatie;

after tunang, sudah tentu lah menyusul majlis kahwin. and aku memang stuck habis dalam perancangan ni. hahahaha and apa yang confirm cuma ini:
Tarikh: 14 September 2014 (Ahad) Nikah: 9.00 pagi at Kinabalu Room, Ming Garden Hotel & Residences Resepsi: 7.00 malam at Grand Ballroom, Ming Garden Hotel & Residences
other than that, memang blur. wakakakakkaa ades. tak percaya, lihatlah senarai semak perkahwinan ku di bawah ini;
Legal Documents
Kursus Kahwin - DONE Borang kebenaran nikah - KIV Test HIV - KIV Jurunikah - urusan dari encik tunang Duit untuk jurunikah dan saksi - urusan dari encik tunang
Outfit
Baju Nikah~ kain dah beli Tudung Nikah ~ inner dah beli Veil Nikah ~ dah beli Kasut Nikah ~ belum cari Aksesori Nikah ~ not so sure about that
Baju Resepsi ~ kain dah beli Tudung Resepsi ~ inner dah beli Veil Resepsi ~dah beli Kasut Resepsi ~belum cari Aksesori Resepsi ~no idea at all
Baju Potong Kek-kain dah beli, encik tunang pakai baju istiadat Tudung~ inner da…

Izan & Izzatie Hello Kitty Engagement Day Theme;

Alhamdulillah, setelah aku melalui terlalu banyak FASA hubungan yang salah, serius, kalau anda pembaca setia blog aku memang akan tahu up and down my relationship with the ex-s, finally, aku dah jadi tunangan orang secara sah. miahahahahaha
i bangga tau, akhirnya ada juga yang nak kat i ni :p macam adik2 aku cakap "ada juga orang yang mahu sama kau ni kak?" cessss. kejam punya adik2. mereka mungkin lupa, mereka ada kakak yang paling sweet dan comel di dunia ni. bluweeeek muntah.
bila orang tanya, kenapa pilih tarikh tu? and kenapa dah bertunang? and too many question including aku sendiri tanya diri aku. actually aku sendiri tak ada jawapan.
dia datang secara tiba-tiba

and dalam entri kali ini aku akan selitkan beberapa picture untuk tatapan kalian.
perlu diingatkan, ini adalah bertemakan
PERTUNANGAN HELLO KITTY
yeah.
bukan majlis cukur jambut anak perempuan ya.
aku yang besar gedabak ni punya majlis. hahahaha





something big;

hmmmmnot really big actually.
tapi satu step untuk sesuatu yang big dalam hidup. 2 more days and still doesnt have any nervous rush. ohmy. whats wrong with me?

itu adalah teaser. hahahaha stay tuned!

Mssr Miri 2014;

mssr miri melabuhkan tirai. and we dont get any medals. hahaha murid aku sebenarnya tak ada target jauh. semua cakap "cikgu mesti kami kalah dengan murid bandar" hmmmm susah nak ubah mindset. dan sampai saja d stadium tengok murid bandar yang tinggi, tough, dan besar makin gerun lah mereka. aku tak ada lah nak cakap lagi masa tu, nak memotivasikan pun, aku ikut hilang motivasi. ya la, guru2 di bandar pun aku tgok memang semangat habis.
tapi, satu yang aku bangga, suara mereka sorak rakan (walaupun dapat last) memang buat aku sayu sangat. kelmarin waktu di padang,aku dengar mereka teriak "sk sg bakas boleh" aaaaaa biar kalah tapi sorakan, semangat pasukan memang ada. 
sebab tu aku memang nak ajak mereka tgok wayang. janji dari hari sebelumnya lagi "siapa nakal tak tengok wayang" terus semua baik hati wooo. siap sapu2 asrama lagi. tak banyak cakap. muahahahah 
till the next entry, sejak ada apps dayre, dah lupa pula dengan blogger hahaha

merindukan kalian;

hello, im here at Kuching. my very first time ni datang Kuching. tak ronda bandar lagi sebab direct pergi INTAN. and bila sampai sini, woahh! terpegun aku. haha tak sangka dapat datang kursus tempat macamni.
room sangat selesa. macam hotel. makanan yang dihidang tadi masa dinner pun aku puas hati. sedap gila. atau time tu aku tengah lapar? erk. HAHA
but, dalam pada tu, something pop in my mind. direct terus masuk ke hati. my life dah berubah. aku pergi kursus sendiri. without my friend. 
suddenly, I miss everything yang ada di IPG. serius. aku rindu. even moment2 membencikan masa itu, adalah moment terindah pada hari ini. how I wish, semua itu diputarkan balik?
bila ingat kemanisan jalan kaki pergi kuliah, kemanisan kena marah sebab datang lambat, kemanisan keluar masuk IPG pakai buku, dengan rules2 semua tu, ahhh, indah pula rasanya waktu ini.
HAHAHAHAHA  apa kejadahnya ayat aku begitu.
tapi, betul ah. aku rindu semua tu. zaman bujang kawan2 aku. yang sekarang dah jadi wife orang, t…

sejenak menjenguk;

menulis blog sangat on off. maafkan aku. salahkan sosial media yang lain. yang berjaya merampas kehidupan harian aku. kalau dulu, update blog hari hari pun, okay saja. tapi lain pula sekarang
my life lately sangat upside down. dengan kerja berlambak, which is at some point, aku enjoy buat semua tu. sebab dari situ, aku kenal siapa diri aku, tahu kelebihan dan kelemahan diri.
dan terima kasih ALLAH, atas apa yang telah Engkau berikan hingga ke hari ini. syukur. syukur.
esok, aku kena bergerak pergi Kuching, for my course at Kampus Intan di Kota Samarahan.
if aku rajin, aku ceritakan pengalaman. IF. :P
and I can't wait for something in March. haih. tak sangka secepat itu. tapi, excited! HAHAHAHAHAHA

please, behave!;

Selamat Tahun Baru! yeaaaaaaaaaayy. tahun baru semua pun nak baru, kan, kan, kan. tapi sabar ah. kalau duit cukup2, pakai yang lama pun,okay aje
first day and second day of school memang sangat hectic. masih set up diri untuk portfolio baru, and so on.
tapi, entri utama aku ialah mengenai sikap.  sikap sesetengah manusia, yang aku tak boleh faham dan terima. bikin geram betul. serius, geram. memandangkan aku malas nak panjangkan isu, tutup saja lah kes ini. dan semoga, aku tak nampak lagi batang hidung kau di depan mata aku. bitch. wahahahahaha sempat lagi ada kata kata jahat. tapi, orang dah baik2, dia pijak kepala, mana boleh kasi chaaaaaaann lagi.

first day of school

my first day of school, hectic! sebab salah satunya aku bangun sangat sangat awal. tetttttt itu bohong. aku bangun lambat ==' yang aku ingat aku snooze kan alarm, and pop, aku bangun jam 7 pagi. haih nasib baik sekolah depan mata saja. siap siap, tacap2 sikit muka, dan turun ngam2 pergi sekolah
overall, sekolah just nice. busy urus kokurilum since sukan akan diadakan end of january. and plus aku tengah arrange nama budak, jadual, guru yang in charge, untuk kokurilum 2014. since aku baru dapat portfolio ni end of disember. that's why, tak dapat prepare awal.
hmmmmmm.. nothing much. tiada yang menarik.
selamat mengajar semua untuk guru di seluruh Malaysiaaa

Sepanjang Jalan Kenangan 2013;

2014 akan membuka tirai. dan aku memang sangat berdebar! untuk tahu apa lagi peristiwa yang akan ku lalui pada tahun itu as for me, sebelum mula tahun pun, aku dapat rasa macam2 akan jadi. and I can't wait for that! semoga dipermudahkan untuk segalanya. Amin.. Ya Rabbal Alamin
macam blog yang lain, for sure lah akan buat rumusan. rumusan suka duka 2013 mereka. so, aku buat month by month okeh! dan semua kejadian berpandukan history dalam facebook  wakakakakak sungguh tak ingat
sambil taip, sambil pasang lagu lagu romantis gitu. puiiii. nak masuk feeling la tu.
JANUARY. aku mendapat tawaran sebagai guru ganti di SMK Pantai, W.P.Labuan and jujurnya, every inch aku menjadi guru ganti, memang dozens of experience aku dapat. serius. until now, aku memang tak henti2 mengucapkan syukur, kerana Allah beri aku kesempatan untuk lalui pengalaman mengajar di sekolah menengah. and plus, di sana, I met my student yang boleh jadi geng lepak hahaha




FEBRUARY  selepas tamat kontrak guru ganti aku d…