Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Practicum Diary-Day 08;

and eh, hari ini tiada gambar sebab memory card tertinggal di laptop. semangat sudah bawa dslr berat2 dalam beg, sekali lupa bawa memory card. cis, i hate myself for that! so, tadi cepat2 aku check kamera if ada sda memory card, sebab besok mahu snap a few picture untuk masukkan dalam blog ini.
awal pagi, aku datang ke sekolah dengan BBM aku. bawa dadu, bawa kad permainan, bawa huruf bertuah. kerajinan buat BBM! ;p then punch card lepastu duduk di meja guru dan siapkan RPH untuk esok hari pula. sambil tu tunggu Seri yang ditugaskan ganti kelas,baru pergi makan di kantin.
as usual, nasi kuning menjadi keutaamaan! hari2 pun sudah nasi kuning, tak lama aku di sekolah tu, badan pun jadi kuning. wahahahah pastu aku pergi pusat sumber untuk ambil beberapa buku untuk murid baca nanti time kelas ganti. dari aku tak tahu mahu buat apa di kelas ganti, aku bawakan lah dorang buku suruh baca.
then baru masuk kelas aku. memang naik darah aku sikit awal2 masuk kelas, sudah semua pergi tandas. lepastu …

Practicum Diary-Day 07;

hari ini tiada gambar. whaaah sebab aku lupa mahu snap mana2 moment yang aku rasa penting.
awal pagi sudah clumsy. datang sekolah dengan barang bertimbun-timbun. supposed to be aku diobserve oleh my pensyarah, since dia ada masalah, aku jumpa guru pembimbing aku dan minta dia observe aku. so, she said yes. dan mula lah degupan jantung aku yang non stop.
terus aku pun balik lagi prepare, padahal sudah prepare berabis di rumah. kelas aku lepas rehat, so time rehat lagi aku menyerbu kelas dorang dengan barang yang banyak, sampai murid aku cakap "cikgu punya barang ni macam balik kampung" aisshhh sabar saja lah. semangat ba angkat2 barang segala.
setting LCD, sekali laptop aku tak boleh connect. punyalah kecewa gila. terpaksa berlari2 lagi pinjam laptop orang lain. sangat huru hara tadi. belum sempat aku menarik nafas, datang sudah guru pembimbing aku, so, memang tak ada masa aku mahu check power point aku dan video aku. wuwuwuwuw emosi sudah terganggu disitu.
mula set induksi, then…

Practicum Diary-Day 06;

minggu kedua, hari keenam berada di sekolah. as usual pagi-pagi, ada perhimpunan and this week merupakan Minggu Pelancaran Program Pendidikan Pencegahan Dadah (PPDa). guru yang ditugaskan untuk PPDa adalah guru pembimbing kami. so, kami pun menolong la beliau untuk menjadi pengadil pertandingan sajak.
so,untuk hari itu begitu saja. tiada kelas ganti. just buat kerja di Bilik Guru.

Practicum Diary-Day 05;

eh, hari jumaat sudah kan. so, berlalu sudah seminggu aku di sekolah itu. sudah 3 kali RPH dibuat, sudah 3 kali mengajar, and next week aku boleh agak sudah aktiviti apa yang sesuai untuk kelas. ada kelas yang aku perlukan banyak aktiviti untuk tarikh perhatian dorang, perlu ada ganjaran positif untuk kawalan kelas and so on.
hari ini aku buat pengajaran berpasangan dengan Seri. masuk kelas aku tahun 5 Inovatif. memang aku sengaja pilih hari ini, dan kelas ini, sebab kelas aku memang agak super duper hyperactive. haha kalau dua orang mesti senang mahu mengawal dan mengajar. since kelas ni agak aktif, most of my activities adalah berkaitan dengan games dalam kumpulan supaya dorang dapat fokus lebih apa aku cakap.
kumpulan ni ada 4. 2 group lelaki dan 2 group perempuan. selalunya, perempuan lebih perform well, kan? tapi dalam kelas ni, agak berlainan sedikit. lelaki lebih menonjol dan bagi jawapan yang bagus2. so, plan aku for next lesson, aku mahu gabung sudah lelaki dan perempuan. supay…

Practicum Diary-Day 04;

woah! hari khamis adalah hari untuk pakai baju batik. tapi bolehnya aku lupa. aku steady saja pakai baju kurung biasa. grrr =/ next week, perlu ingat ni harus pakai BAJU BATIK. walaupun susah mahu iron, harus juga dipakai
seawal pagi lagi, aku kena ganti kelas. and lucky me aku kena suruh ganti kelas yang akan aku ajar esok. so, aku ambil peluang lah untuk berkenalan dengan dorang. and dorang pun mengenali aku. fyi, kelas ini adalah kelas ternakal di sekolah, so before masuk kelas tu, aku berdoa betul, semuanya akan jadi okay.
aku masuk, dorang bagi salam , baca doa, then terus lah aku perkenalkan diri. pastu aku pula start untuk kenal-kenal dorang. edar kertas warna, dan suruh dorang tulis nama pastu kasi masuk dalam magic box aku.one of them tanya napa mahu nama dorang dan kasi masuk dalam kotak,dan aku dengan slumber jawab "cikgu mahu kasi tanam nama kamu dalam tanah di area perkuburan, habis kalau kamu nakal, semua mayat2 di kubur mencari kamu". HAHA terus muka budak2 tu s…

quack quack here, moo moo there;

sejak aku pergi sekolah ini, and bukan itu sahaja, a week before masuk sekolah iaitu waktu cuti, aku rasa aku macam tak cukup tenaga, tak cukup masa, and so on. banyak betul yang aku fikirkan sampai aku rasa oksigen tak cukup masuk dalam badan! and membuatkan aku rasa sangat tension, dan kuat membebel dan merungut. sangat tidak baik kepada perkembangan diri aku. no, no, no!
#1; kalau kamu sedar dengan tajuk entri aku, memang kamu akan ketawa. aku tulis before this Practicum Dairy.haha sedangkan sepatutnya Diary! aish memang pening sudah aku sampai tak sedar aku boleh salah begitu.
#2; I received a phone call from my friends. instead dengar masalah dia, dia dengar aku membebel pasal sekolah. haha bukan aku tak suka pergi praktikum, cuma entah lah. ada saja yang aku mahu rungutkan. benci betul aku rasa dengan diri sendiri
#3; kalau di bilik guru lagi, aku rasa aku bercakap, berungut, bernebes sendiri2 saja, dan terpaksa lah si Seri dengar setiap hari apa yang aku cakap.
#4; aku tiap malam k…

Practicum Diary-Day 03;

so,now hari ketiga rupanya sudah! hari ketiga aku agak lain sedikit daripada yang lain sebab aku dah masuk mengajar for the very first time di kelas. angkat barang p sekolah pun banyak, bakul sda besar, macam orang menjual sayur2. hahaha
awal pagi, as usual, sampai sekolah terus punch card, kasi isi senarai nama murid di buku RPH (satu kelas lagi aku  belum isi, sebab belum dicari lagi guru kelas untuk kelas darjah 4B ni.pastu tak tahan lapar, pergi lah makan2 di kantin. as usual nasi kuning kantin yang sedap menjadi sarapan ku.
then, aku pun lupa sudah apa aku buat di bilik guru melainkan countdown waktu aku mahu masuk kelas. tapi today aku tiada kelas ganti melainkan si Seri sahaja.
mahu dekat jam 11, semakin dekat lah aku mahu masuk kelas. serius, aku sakit perut. HAHA aku betul-betul mahu pergi tandas. tapi aku tahu, aku bukan sakit perut mahu membuang pun, ini sakit perut nebes. pastu aku pun mengangkut2 bakul aku yang penuh dengan barang, lenggang kangkung mencari kelas 5 Kreatif.
n…

Practicum Diary-Day 02;

sorry,entri kali ini tiada gambar. dslr tertinggal di rumah, dan kesedaran ketika seminit berlalu dari rumah. okay,back to my story.
6.00pagi start gerak dari rumah. pak long hantar di area Taman Semarak tunggu kereta Kak Rohainah
6.30pagi safely arrived di sekolah. letak barang di meja guru. then PK1 panggil sebab kami dapat our own punch card. time tu aku sumpah sakai gila. HAHA padahal dulu time kerja part time di koperasi sekolah pernah pun guna punch card. aiyaaaa! after that, PK1 tell us akan dapat jadual hari ini, and plus kena relief class. itu okay lagi, tapi news yang aku dengar pagi-pagi, sampai mahu terbirak-birak ialah either me or Seri akan dapat kelas yang paling Nakal di sekolah tu. aku memang risau dah. tapi time aku tengok dia tulis, Seri yang akan dapat tu kelas.so, aku kira dapat tarik nafas lega dah. 
7.00pagi aku dah blurr dah mahu buat apa. haha awal pagi sudah blurr. then perut aku berdondang sayang la juga time ni, so, aku pun mengajak lah si Seri pergi makan di kan…

Practicum Dairy-Day 01;

as u know, this is my very first time pergi sekolah dan akan berpraktikum selama 1 bulan. nama sekolah aku SK Bandar Tawau 2.bangun pagi, sangat nebes. dup dap dup dap. HAHA aku rasa debaran akad nikah tak macam ni kot (beh, mcm pernah merasa degupan akad nikah!)
aku bangun jam 5 pagi. terus pergi mandi. then bersiap-siap. pakai fair and lovely, eseh, gara-gara sunburn berabis lah sudah ni kasi putih muka, mekap2 sikit, tak payah tabal2 karang nampak maknyah bulat saja di sekolah. pastu, aku kena hantar oleh pak long ke area Taman Semarak. bukan sekolah aku disitu, cuma aku kena tumpang dua orang kakak kpli yang sama-sama praktikum di sekolah aku juga. jadi sekali jalan pergi sekolah, and plus,aku kan memang ada masalah transport! =(
sampai di sekolah, ngam-ngam juga si Seri sampai. so, aku punya nebes kurang sikit. kami masuk dalam pejabat, tunggu mahu daftar sama GB and also jumpa PK 1 mintak jadual kunun. ngam-ngam juga assembly mahu mula, kami pun keluar la juga. and hey, time ni l…

oh, KAER AF2;

do you believe in Love At First Sight?
Yes, I am. and aku ada bukti napa aku cakap begitu! before that, mari tengok dua video ini, baru kamu faham isi hati aku. eseh =p
lagu yang memang menusuk ke kalbu ku, and plus Januari mmg ada sangkut paut sama aku and plus again, KAER yang nyanyi! =)
and bila Kaer nyanyi lagu ni, aku lompat lompat d rumah kegembiraan. siap mengalirkan air mata lagi sebab dia nyanyi begitu bersemangat. haha

HAHA, and tiba tiba aku rasa rindu to the max sm Kaer. ya la, artis disanjung2. hey, aku bukan menyanjung tapi aku memang fall in love dengan dia ini. hahah boleh2 kan aku begitu. sampai dia datang ke Labuan, dua kali, yg first siap ada banner. love love lagi! handmade okay! wahaha kau jangan! semangat kan aku. then yang second time dia datang, aku tak peduli dah security epot kah, dia punya P.A. ka, aku serbu masuk, then bergambar, and then aaaaaaaaaaaaa terjadilah gambar d atas itu.
dia nyanyi lagi, aku siap datang bawa frame gambar besar yang aku susun smua gamb…

Independent women can go shopping alone;

aku semacam suka sudah dengan si Maria Elena punya video. sangat make sense! and one of my favorite is this! and hey, sememangnya kalau beli barang, I prefer to do it alone. rather than, ramai2 pergi satu kedai, then tanya opinion, pastu ada yang macam tak kisah dengan apa kau mahu beli, ada yang bagi banyak2 opinion, argh! sangat sakit kepala. 
and the way dia lakon balik all the situation, sangat funny. and plus, sangat jujur! =)

Dalam sedar dibuai angan dalam tidur dan khayalan;

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu

Labuan hujan lah;

Hello Malaysia =)
sigh, hujan lebat pula di Labuan. and rasanya akan membuatkan aku susah untuk naik ke Feri, turun dari Feri dan berjalan ke bas. please please please, hujan, berhentilah dikau. dan sekarang macam risau kalau air hujan itu ada radiasi dari Jepun. wahahahah cetek tak pemikiran aku? tapi, aku mesti berjaga-jaga juga ni. untuk keselamatan diri.
till then everyone, will update later bila sudah sampai Tawau!

and perhaps, this is called sightseeing in Labuan?;

sudah menjadi kebiasaan untuk aku, kalau mahu balik Tawau sudah esoknya, malam mesti mahu sightseeing di Labuan. since Labuan ni, kalau malam entah mahu pergi mana melainkan ke Ujana Kewangan, kami pun pergi la ke sana. aku kalau ke sana, tempat pertama mesti tengok coklat.kalau mahu pergi tengok baju, and what-so-ever, memang bukan aku la tu =)
tapi, kalau tiada fulus, memang tidak terbeli juga apa-apa coklat. macam mahal ja semua. then beli coklat harga rm8.80, macam tidak berbaloi pula. so, cuci mata saja dan kenyang lah perut. actually, ramai juga yang pesan mahu minta belanja coklat, bukan lah aku kedekut ka apa, tapi fyi, aku ni masih study, so mahu belikan kamu coklat secara percuma, sorry banyak-banyak.belum masanya lagi. tunggulah aku sudah kerja, and kahwin sama orang kaya, boleh lah aku beramal jariah coklat kepada kamu yer.
dari menghabiskan duit beli perfume dan coklat yang memang sama sekali tidak berbaloi (mengikut aku, lah) so, aku pun pergi lah airport untuk jalan-jala…

health important tips;

yeah! =)

the sunset;

every time, I watched the sunset, it's always remind me of you, and our memories.

Day 24: Something You Regret;

I never regret anything that has happened to me in my life, whether it is making a bad choice, deciding to do something I shouldnt have, saying the wrong thing or not doing something I should have done because all of these things have given me the knowledge I have today and helped make me who I am today and that is one thing I will never regret.
Never regret anything that has happened in your life, it cannot be changed, undone or forgotten so take it as a lesson learned and move on.If you spend your life regretting things in the past, before you know it... you will have wasted your life on regret
REMEMBER: WHATEVER HAPPENS, HAPPENS FOR A REASON.

she is;

and she is my sister, Nur Syazana Subri =)

I'm Coming Home;

I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming


dengar balik-balik, tetap best lagu ni =)

Jom update playlist anda!;

anyone, yang plan untuk update playlist? sini saya senaraikan lagu2 terbaru yang memang masyuk dan best untuk dilayan =)

Say Hello to Goodbye-ShontelleKeep You Head Up-Andy GrammerMarry Me-TrainWritten In The Stars-Tinie TempahBoyfriend-Big Time Rush ft Snoop DogWhite Flag- Ashyllne HuffLet's Go Higher-Jordan KnightKeep You Up-YellowcardMoment For Life-Nikki MinajLast Night-Good CharllotteLet's Fight-Thompson SquareLove This Pain-Lady AntebellumChelsea-Summer SetE.T-Katy Perry ft Kanye WestBest Love Song- T-PainUncharted- Sara BaraillesSing-My Chemical Romance21st Century Girl- WillowI Need A Doctor- Dr Dre ft EminemRhtytm of Love-Plain White TCastle Walls- T.I. ft Christina AguileraWho Says- Selena Gomez Love In America-JTXIt's Over-Jared LeeComing Home- Dirty Dirty MoneyFor The First Time-The ScriptCandles-Hey MondayCan't Breath-Fefe Dobson ft OrianthiGet It Right- Lea Michelle (Glee)

Day 23: What are your main interest in life?;

main interest? and of course Hello Kitty. tapi balik-balik juga semua soalan Hello Kitty saja jawapannya, so jawapan aku untuk soalan ini ialah Music.
yep. of course Music. apa yang aku buat selalunya aku selitkan dengan muzik. macam hari ini saja, seharian buat assignment, seharian itu juga aku pasang lagu. kalau tak pasang, memang tak ada idea yang masuk. most of the time aku layan lagu country, pop and lagu yang jiwang-jiwang, emo-emo! haha.
even kalau aku buat kerja lain, memang perlu muzik. kalau tak ada, memang aku bosan. apa lagi kalau berada di dalam kereta, aku sangat perlukan muzik supaya aku tak tidur. tapi selalu orang dengar muzik untuk tertidur, tapi kalau aku dengar muzik, memang tak dapat tidur. sebab otak aku berangan, and also akan sama-sama nyanyi tu lagu. ahaks!

Geisha-Cinta Dan Benci;

Download video clip Geisha Cinta dan Benci

bagaimana cara membuatmu bahagia
nyaris ku menyerah jalani semua
tlah berbagai kata ku ungkap percuma
agar kau percaya cintaku berharga

tak kuat ku menahanmu, mempertahankan cintaku
namun kau begitu saja, tak pernah merindu

reff:
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci yang ku rasa

apa kau mengerti ku sedih sendiri
tanpa ada kamu ku merasa sepi

tlah lama ku menantimu, diam sendiri menunggu
setengah hati mencinta, ku sakit karenamu

repeat reff

woo ooo ku sakit karenamu

sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci

sungguh aku tak bisa membenci dirimu
sesungguhnya aku tak mampu
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci ooo
cinta dan benci ooo yang ku rasa

Day 22: Something that puts a smile on your face no matter what;

kalau aku emo ka, aku marah ka, aku sedih ka, atau mood dalam keadaan yang muram, of course Hello Kitty yang dapat buat aku senyum balik. tak kisah lah, patung ka, kartun ka, apa2 pasal HK aku mesti senyum. and right now, kalau betul ada kucing HK, harap2 dia selamat di Jepun ='(

*banyak soalan tag bertangguh, harus disettlekan semua ni

fate and destiny;

a nice and very inspiring quote from Marilyn Monroe;

"I believe everything happens for a reason! People change so you can learn to let go, things go wrong so that you can appreciate them when they're right, you believe lies so that you will eventually learn to trust no one but yourself, and sometimes, good things fall apart, so better things can fall together."

This is what we called Qada' and Qadar.

Day 4: Lawatan Pengurusan dan Pentadbiran PJ;

Hari ke-4, dan bermaksud hari terakhir. huhu tak sangka, dah habis lawatan kami. and for sure too many things yang aku dapat. susah mahu explain guna perkataan, tapi biarlah aku saja yang tahu. banyak benda yang buat aku berfikir, not only pasal pengurusan sukan tapi about my life.

a million thanks to Dayang and Rosaimi sebab help me tadi. ambil di Wawasan Plaza and also spend makan Burger King lagi, baru hantar ke stesen bas Menumbok.thanks guys! dan begitulah habis lawatan PJ aku d KK and balik ke Labuan guna jalan laut. ombak sangat hebat. sakit badan duduk di speedboat.muka pun basah kena air sebab masuk dalam boat. sekali buka internet, rupanya ada Tsunami di Jepun. omaigod, maybe ombak tadi di lautan adalah tempias2 dari di Jepun kan.
let's pray for Japan, and of course to Hello Kitty there ='( please please please be safe

Day 3: Lawatan Pengurusan dan Pentadbiran PJ;

then day 3, adalah hari yang paling best antara semua.macam haritu adalah yang paling best. HAHA ya la, first sebab pergi UMS, then 1B, then Sabah FA, then tengok bola! so, mari sambung cerita.
lepas dari UMS, kami bergerak ke 1Borneo for lunch. and as usual, aku buat gerakan solo. malas mahu pergi makan. sebab 1B mahal makanan! haha adalah lebih baik keluarkan duit untuk menonton wayang HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA =D and memang sangat berbaloi rm6 aku kasi keluar. from 5 star, aku bagi 4.5 star. aku ketawa dan menangis seorang di cinema. haha pastu jam 2 baru lah menuju ke Sabah FA.
SABAH FA memang sangat best! sambutan mereka adalah yang terbaik. sangat terharu. dan kami pun bersemangat lah tanya macam-macam soalan. sampai terlebih ni masa yang ditetapkan. kalau sudah bakal-bakal cikgu tu, memang banyak lah soalan. macam2 mahu tahu kan. Then kami terus ke Stadium Likas.sementara mahu tunggu perlawanan bola sepak mula jam 8, kami pun lepak saja buang2 boring. and lucky me, ada Ebi time t…