Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

oh exam!;

wish me luck for my last exam. yang terakhir sebagai pelajar IPG. gulp =="

KISSM is over! yes!;

Syukur Alhamudillah akhirnya Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia telah berjaya di lalui dan sudah pun melepasi exam tadi. berharap lah lulus. kalau gagal, mati lah aku. confirm tidak diterima menjadi guru. dengan hanya belajar selama beberapa jam, dapat juga ditempuhi dengan satu tips; menghantam! kwang kwang kwang. sila jangan tiru perbuatan tidak bermoral aku ini.
soalan kali ini memang susah juga kalau tak baca. tapi mungkin senang kepada yang sudah mengkhatamkan segala buku perintah am. setiap masa di dewan tadi, aku hanya tengok jam, belek2 kertas, tidur2 ayam, dan selebihnya menulis esei yang aku sendiri tak sanggup untuk baca balik. menggerunkan ayat2 aku di esei itu. kepada pemeriksa kertas ku nanti, ampunkan diriku ini. sesungguhnya aku bersalah kerana tidak membaca lebih awal =(
malam ni mau bersenang lenang dulu, esok baru berkakai lah untuk my last exam.
huk huk, last exam sudah =(
p/s; terbaca dari group PISMP, macam lambat ja kami posting ni. heh.


KSSR,Outing,KISSM;

Assalamualaikum semua!!! harini ai nak update blog kaw kaw punya. 3 cerita, tapi dalam satu entri. haha kasi rojak ja entri kali ni sebab malas mau buat entri asing asing. well you know lah, busy ba lately. choi busy apanya, padahal laptop rosak, terpaksa minta jasa baik Seri. ngeh ngeh ngeh

1) BENGKEL KSSR (PJ/DUNIA SAINS TEKNOLOGI/ENGLISH)
bengkel ini umpama memberi pendedahan kepada kami mengenai KSSR. ya la, mana tau posting tahun depan mengajar Tahun 3. so tak lah terkapai2 mau buat lesson plan dan juga PBS nanti. selama ni praktikum pun belajar pasal KBSR punya style saja. kalau cikgu2 di sekolah selalunya lebih mendalam bengkel ni. even dalam satu subjek mau 2-3 hari. cuma kami disini,memandangkan sebagai pendedahan cuma 2-3 jam. yang penting ada ilmu juga kan, dari tiada? =)
semua JU dari Tawau terbaik! syok lah. macam PJ, JU nya memang lawak. sambil belajar sambil ketawa, JU DST yang hadir ni pula memang cukup ilmu yang disampaikan dan yang KSSR English (tiada gambar) memang…

My De Suprise Birthday;

entri kali ini merupakan entri yang sepatutnya di buat beberapa hari lalu lagi, tapi disebabkan tukang penulis punya laptop mempunyai masalah, dan juga busy la sangat, makanaya dengan bantuan laptop Seri dapat lah entri ini ditulis. 
first of all, sorry Rachel sebab lambat buat entri pasal bday ko. haha utk pengetahuan semua, Rachel adalah best friend aku and plus orang yang paling rajin suruh aku update blog. haha kira dia la ni, antara penyumbang semangat untuk aku terus kekal menulis benda yang merepek disini.
aku dan wanti memang plan mau buat surprise bday Rachel lain daripada lain. al-maklumlah kalau buat ngam2 hari bday  tu terlalu klise ba orang bilang. so sengaja buat sehari lebih awal. tapi perjalanan menuju ke surprise bday nya ini sangat lah tragik. haha 
#1; plan mau bawa Farhana beli kek. tapi since dia balik, so, kami terpaksa kasi tangguh bday clbration tu.  sedih juga lah. huhuhu tapi lepastu Farhana jadi balik juga pada hari kejadian. see, kalau sudah mau buat be…

yes or no?;

My brain say No,

But my heart say Yes.

My brain say you will get hurt again,  but my heart say let's give it a try.

I just hate this feeling. I don't know what I want. heh

26 hari lagi, eh?;

annyeong! 
haha mengada mulakan entri blog berbahasa korea. al maklumlah masih demam dengan drama korea ni. lepas ni nak cari lagi drama korea tapi entah bila dapat tengok sebab lepasni akan semakin busy dengan kursus dan juga akan exam dan selepas itu akan mengatakan bye bye kepada kehidupan guru pelatih =( 
mood bersedih semakin menghampiri diri. tapi aku malas lah nak tunjuk kat orang. aku buat buat tabah dan konon happy la mau menghabiskan masa sini. tapi deep down inside my heart (speaking ah) sedih betul. tapi malas mau layan sebab aku ni golongan manusia emosi, kalau di layan, boleh sampai 3 hari 3 malam airmata keluar, air mata habis keluar lagi air mata darah, lepastu jadi Kassim Selamat. 
tadi dah lepas satu Program Gaya Hidup Sihat. ada dua ceramah. satu pasal gigi, satu pasal dadah. dua2 pun best sebab dapat info baru dan berguna lah untuk kehidupan sebagai seorang guru nanti. gigi ni sangat penting tau untuk keyakinan diri. dulu masa sekolah rendah/menengah tak pernah pu…

Isnin Yang Kulapuk;

yea! monday! should I be happy sebab monday? untuk masa sekarang, aku okay ja mana2 hari sebab lately ni aku memang banyak buang masa dari mengisi masa lapang dengan perkara2 berilmiah. haha adakah aku sudah burnout dari dunia belajar ini? no no no. tak boleh burnout okeh. kan I dah janji dalam diri sekurang2 nya I akan ada master juga. Insya Allah
yes. harini bangun pagi dengan mood yang sangat mengantuk. dah tu bangun lambat lagi. haha! nasib baik sekarang dah tak ada kelas so datang kuliah hanya untuk berada di Library. sebagai seorang pelajar yang bertanggungjawab, tetap datang juga tau ke kuliah walaupun tak ada benda nak buat. ceh! ya la tu. walhal kalau ada kesempatan, aku rela lagi tidur. HAHA. slap my face!
the reason napa aku sleepy betul ni? ehem ehem. sebab semalam I nak nangis2 tau. sedih yang tak terkata sampai tak boleh tidur. pernah tak korang rasa menangis sehingga hati tu sakit betul? aaaaa! aku rasa tau semalam. habis basah baju tidur dan bantal sebab proses peng…

the break up and vice versa;

Amaran; entri kali ini agak memang jiwang dek kerana cuaca di tempat penulis mendung dan tidak menceriakan lantas si penulis terbuai buai dengan perasaan lalu tercetusnya idea menulis sebuah entri yang penuh dengan kejiwaan. aisehmen.
siapa yang pernah in a relationship tu for sure pernah lalui satu fasa yang paling dibenci, ditakuti dan paling sakit sekali iaitu fasa break up. yang tak pernah bercinta, memang lah tak pernah. yang masih bercinta dan belum pernah break up (your first love kan), syukurlah. minta-minta dijauhkan dengan fasa ini.  . berada dalam fasa ini, absolutely bukan sesuatu yang mudah. even after the break up, still ada sisa sisa cinta or kenangan yang masih melekat dalam kepala otak. try macamana sekalipun, ianya tetap ada. cinta mungkin akan hilang, tapi memori dan kenangan itu tetap ada.
as for me, break up is not easy as it seems and said. even untuk move on rasanya sangat susah. i still remember my previous relationship, i built it sebab aku mau lari dari ke…

Masterchef Balung?;

actually, aku nak post entri ni dari hari khamis lagi. tapi almaklumlah line internet di kampus ni pandai datang demam kus kus nya. kejap aku dapat online, kejap tak dapat. heh. dugaan tul buat assignment ( pirrrrraaahhh assignment la sangat kan, walhal kau dengan facebook, twitter, tumblr, blog )
heps! lupa bagi salam. haha ni kalau pergi rumah mentua, memang reject terus. umpama masuk rumah orang terus buka icebox cari makanan dan masak. ngeh ngeh ngeh. dek kerana aku ini perempuan melayu terakhir, lah sangat, maka, 
ASSALAMUALAIKUM semua! lebiu all.
petang khamis tu, aku ke Tamu Khamis Balung. aku tak sure apa nama tamu tu, tapi itu tamu sudah bertahun2 lamanya ada, tapi aku baru dapat for the first time khamis tu. hahaha pelusuk bandar aku dah pergi, tamu yang dekat2 kampus, aku tak pernah pergi? diskriminasi betol! bukan aku tak nak pergi, tapi tak ada orang pernah ajak pun aku ke sana. almaklumlah aku ni kan dah la tak pandai driving, nak di bawa ke sana memang tak ada lah yang…

Oh aku samurai, kau burger;

tajuk entri boleh tahan mengarut, kan?

hello guys! 
kelmarin, actually tak plan pun nak keluar ke bandar. sebab siap aku dah take away mee kari lagi balik asrama. untuk makan malam katanya. almaklumlah nak makan kat kafeteria umpama mencurahkan air ke daun keladi. haha mengaitkan kafe dengan peribahasa gitu. sekali hampeh mee kari penuh dengan udang dan sotong, dan kedua2 jenis makanan ini tidak akan ku makan. aku mencik mereka! haha kerana mereka, aku allergik dan resdung pun berleluasa. tengahari tu dah fikir kena turun juga kafeteria ni untuk beli ayam goreng yang super duper mahal dan juga telur dadar.
macam ada hikmah juga beli mee kari yang tak boleh makan, rupanya akan ke MCDONALD untuk membaham samurai burger. dulu before balik Labuan ada juga cari, sekali datang out of stock. nasib baik mak jemah tak kempunan tau. dan mee kari itu disedekahkan lah kepada pakcik sekuriti. kerana sedekah itu amalan mulia =p nak dibuang membazir. kerana ianya perbuatan syaaaaiitttttoooonn. …

Aku ada sebulan lagi di IPG Kampus Tawau;

bila bangun pagi tadi, aku kira kira, macam aku ada sebulan lagi untuk tinggal di kampus ni. semalam aku tak dapat tidur. sebab satunya aku kepanasan, biarpun tidur bawah kipas tapi tetap rasa panas. al maklumah orang yang banyak lelemakss ni memang cepat kepanasan sikit. tapi bukan sebab aku kepanasan, tapi otak aku berfikir banyak benda. salah satunya, aku terfikir, nak tulis entri apa esok. huahuahua. assignment KISSM belum siap lagi, tulis entri blog pula yang difikir dulu. lepas tu aku terfikir, yang aku cuma ada sebulan lagi untuk hidup sebagai seorang GURU PELATIH.
kalau tanya aku dah ready untuk jadi guru sebenar; maybe aku tak ada jawapan. aku tak tahu apa yang ada dalam kepala hotak aku. nanti aku cakap aku dah ready, tiba tiba sampai sekolah aku tak bersemangat susah juga. nanti cakap tak ready, macam nak kena penampar pula. haha lima tahun belajar, 4 kali PBS, 3 kali praktikum, 1 kali internship, masih tak ready? masalah tul perempuan ni. haaaa tu la, dalam kepala, makana…

Kueh Coklat Medan Selera IPG Kampus Tawau;

Assalamualaikum,Selamat Pagi, Salam 1 Malaysia! 
memulakan majlis entri aku pada hari ini, marilah kita semua menadah doa untuk membawa umul kitab Al-Fatihah. ngeh ngeh ngeh. entri dah serupa macam majlis perhimpunan kampus aku. al-maklumlah, ada kurang dari 4 minggu lagi aku berkampung kat sini, jadi semua perkara di kampus aku cherish sangat. serius. cherish. percaya ka anda aku cherish semua moment sini? percaya lah. percaya lah. kalau aku tak cherish dan gembira, tak lah aku bulat seperti sekarang.
ok. actually aku ada bohong sikit dengan statement di atas.
firstly, aku memang tak sabar nak tinggalkan kampus tapi jauh sekali teringin nak kerja. HAHAHA ada pula begitu? memang akan rindu kampus nanti, tapi kiranya aku diberi peluang kedua waktu tu untuk belajar balik 5 tahun, oh no no. terimakasih =p kenangan yang ada ni dah cukup untuk aku. kalau aku nak sambung belajar, definitely aku mahu suasana yang baru. supaya open sedikit kepala hotak aku ni.

tapi,
ada tapi,

perkara yang ak…

Farewell Dinner Semester 8 Pengajian Sosial;

sebelum ai meneruskan cerita dalam entri ini, ai nak membuat pengumuman bahawa entri kali ini ada banyak gambar. ikutkan hati aku nak upload semua gambar yang 1GB tu ke dalam blog, tapi memandangkan ada limitasi,maka niat itu dibatalkan. haha susah tau nak pilih gambar2 mana yang penting dan sesuai, macam semua pun penting.
ok let's start bebeh!
sedia
1, 2, 3.
pitttttttttttttttttttttttt (bunyi wisel)
heh. mula la ba. kau fikir ini larian 4x100m ka? =="

Jumaat yang sedang sedang saja kali ah;

hujan rintik rintir, air bergelora. harini mood happy sebab berjaya melawan kemalasan diri untuk turun ke kuliah. alasan rajin? haha sebab ai lapar tau. bangun pagi terus teringat pasal mee goreng + sosej yang dimakan dalam plastik. macam di sekolah tu. nikmat feeling oo makan dalam plastik. mau tau kenapa? bukan sebab plastik tu bikin sedap, tapi macam back to the school moment gitu. 23 tahun, masih tak dapat terima hakikat diri sudah mau jadi cikgu. haha ai kan masih muda. masih happy2 sakan lagi macam doraemon. ang ang ang.
harini pakat dengan geng2 tak mahu masuk kelas. ya la, masuk kelas bukan belajar pun. buka laptop, online, main game, tengok runningman. at least, kalau di library boleh la juga belajar, buka buku, puiiiiiii angan angan. di library pun sebenarnya buat benda yang sama dalam kelas cuma lebih selesa dan kondusif sebab ada aircond. lalalalala

okay, gambar di atas tiada kaitan sama entri. macam tak biasa kan, ai kan suka upload gambar yang memang tiada kaitan sam…

as a social science student;

being a social science student was a blast for me.
major yang aku ambil mengupas keseluruhan mengenai masyarakat dari sejarah, geografi, politik, ekonomi, dan lain lain sehingga subjek untuk final semester ini ialah wacana. jujur, aku tak master sangat dalam semua disiplin sains sosial itu, tapi aku tahu secara umum mengenai disiplin itu. cukup buat aku mengerti mengenai orang dan perkara yang berlaku di sekeliling.
teringat masa awal semester aku di kampus. untuk adapt diri memang bukan senang. biarpun life di IPG tiada beza sangat dengan sekolah, tapi dari aspek seperti buat assignment (kalau sekolah dulu projek), buat ISL (kerja rumah), kokurikulum, memang berbeza. Alhamdullilah, aku tak ada lah culture shock sangat. tapi yang pasti perangai dan sikap aku yang childish itu memang aku bawa bawa ke kampus.
masuk ke kampus, jumpa dengan orang baru, satu kelas 19 orang, maksudnya lima tahun kau tatap muka dorang satu satu, mula2 terfikir juga tak muntah ka aku melihat orang yang sama …

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Dua Cerita, Satu Entri;

yes! aku sangat believe dengan quote ni. why do we have to be so serious dengan life? kita memang perlu cheer up. ya, memang ada masa mau stress, mau down tu feeling, biasa la dengan work yang bertimbun, college stuff, apa lagi kalau perempuan, ada beberapa hari tertentu confirm mood akan swing. tapi kalau sudah HARI HARI PUN EMO, itu lain sudah. there's no such thing in life untuk di emokan. orang kasi stress kita, biarlah dorang. orang kasi sedih kita, ba jadi kenapalah? satu perkara mau diingat 'dorang tidak kasi makan kita ba' dari sendiri-sendiri ber-emo, bagus cari alternatif kasi gembira diri. mungkin ada yang cakap, this is my style, inilah diriku sebenar, orang nda suka peduli la dorang. HELLO?! ko hidup di dunia ni sendiri saja ka? tidak kan. kalau kau emo, kau jangan kasi orang emo dengan perasaan kau pula. once again, kau serius macamana pun dalam dunia, tiada siapa pernah survive pun. semua akan pergi juga bertemu Ilahi. Cerita kedua: FERI WAWASAN PERDANA…

Jom Sarapan!;

aku selalu berpegang kepada prinsip 'sarapan itu penting'.
dulu masa awal awal masuk kampus, aku tak jaga sangat sarapan aku. aku datang lambat ke kuliah dan akan makan bila aku rasa lapar. dan kesan daripada tu, gastrik aku semakin teruk. teringat zaman awal tahun pengajian, macam setiap minggu memang gastrik, sampai satu tahap, masa camping Bina Insan Guru pertama aku sampai pengsan lagi. memang sakit, sangat sakit!
sejak daripada itu, aku memang jaga sarapan. sanggup bangun awal, bersiap ke kuliah, untuk singgah di Medan Selera. paling bersemangat setiap hari untuk sarapan. ceh bagus kalau bersemangat ke kuliah kan. ini makan pula number one. memandangkan kampus aku punya medan selera super duper best, sarapan pun banyak pilihan. rambang mata. 
kalau sabtu ahad tu memang paling ter-skip la breakfast. ya la, kafeteria kami buka tengahari ni kan. tapi kalau dirumah, kalau bangun awal tu breakfast la, kalau lambat, tarus la lunch. lepas tu satu hari perut tak selesa. haha! si…