Skip to main content

KSSR,Outing,KISSM;

Assalamualaikum semua!!! harini ai nak update blog kaw kaw punya. 3 cerita, tapi dalam satu entri. haha kasi rojak ja entri kali ni sebab malas mau buat entri asing asing. well you know lah, busy ba lately. choi busy apanya, padahal laptop rosak, terpaksa minta jasa baik Seri. ngeh ngeh ngeh

 1) BENGKEL KSSR (PJ/DUNIA SAINS TEKNOLOGI/ENGLISH)

Bengkel KSSR PJ dari JU PJ Tawau
Bengkel KSSR DST dari JU DST Tawau
bengkel ini umpama memberi pendedahan kepada kami mengenai KSSR. ya la, mana tau posting tahun depan mengajar Tahun 3. so tak lah terkapai2 mau buat lesson plan dan juga PBS nanti. selama ni praktikum pun belajar pasal KBSR punya style saja. kalau cikgu2 di sekolah selalunya lebih mendalam bengkel ni. even dalam satu subjek mau 2-3 hari. cuma kami disini,memandangkan sebagai pendedahan cuma 2-3 jam. yang penting ada ilmu juga kan, dari tiada? =)

semua JU dari Tawau terbaik! syok lah. macam PJ, JU nya memang lawak. sambil belajar sambil ketawa, JU DST yang hadir ni pula memang cukup ilmu yang disampaikan dan yang KSSR English (tiada gambar) memang fun sebab belajar languange art sekali.

2) OUTING TO BANDAR YAW!

selepas bengkel KSSR, esoknya kami ada kursus I-Think. kiranya ni pun satu dasar baru untuk murid murid di sekolah. see, siapa cakap kerja cikgu mudah. banyak benda dia mau ingat tau. sapa2 mau tau pasal I-Think boleh lah google ya. malas mau elaborate sini sebab cerita utama ialah mengenai outing.

Since Seri ada bisnes kecil-kecilan dan mendapat pulangan yang baik, makanya Seri bawa kami keluar ke bandar untuk menikmati KFC. we all naik bas jer. sebab nada antara kami yang terer bawa kereta. lesen pun tarak lagi. nasib baik bas pun ada aircond, abang bas ni pun baik, so memang selesa lah kalau turun bandar =D at the same time, Otai pun mau hantar barang balik ke rumah. so two in one punya kerja.

Otai, Rachel & Seri dalam bas. tee-hee!
antara barang2 Otai
That's Seri dengan family feast.
TQ Seri sebab belanja kami. habis dibaham oleh wanita2 melayu terakhir. haha since aku tak berapa makan sangat ayam KFC, memang aku dapat nugget large ja la. tapi itu pun habis juga. ngeh ngeh ngeh. ni kalau bawa boyfriend makan ni, confirm gigit jari menengok perangai perempuan geragas betul makan tak hengat dunia betol!

3) KURSUS INDUKSI SISTEM SARAAN MALAYSIA PISMP JANUARI 2009 IPGKT

dalam tidak disedari, finally aku sudah berada di fasa menghadiri kursus induksi. terasa cepat betul masa berlalu. makin syahdu sebab ada 19 hari lagi akan berkampung di sini. semakin hari semakin tiada masa untuk bersama kawan2. sedih eh. selama ni KISSM dalam 2minggu. kami dalam 2 hari ja ceramah, 1 hari terus exam. naaa! satu pun aku belum baca ni. matiklah berkakai menjawab exam =(

kalau ada soalan spot turun dari langit, nyaman juga ni. haha! 

Encik Ghazali untuk slot satu mengenai Akta Pendidikan
En Halim. Penyelaras KISSM kami
Farhana yang sakit & Seri yang berpeace
Wanti yang garang & Rachel sama coklat haha
aku & kakak otai. twin kan kami?? =)
that's all untuk entri kali ini. semoga bertemu di entri yang seterusnya. tema entri seterusnya tak dapat dipastikan lagi sebab mungkin ada jiwang, mungkin akan marah dan emosi, mungkin akan bersedih2, dan mungkin juga mengenai aktiviti harian di kampus.

till then. 
take care everyone.
Assalamualaikum =)


Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='