Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

Abah & Mama Birthday Dinner;

seperti yang aku zanji janji kan, aku akan update pasal makan makan fullblast aku dan keluarga. last night tanpa my adik lelaki, kami celebrate bday mama and abah. since dorang punya bday tak jauh beza, celebrate lah dipertengahan tarikh. supaya adil dan saksama gitew. so, aku pun balik lah dari Tawau ke Labuan.
sepanjang perjalanan, seriously, sangat menduga aku punya mental dan fizikal. aku tak dapat tidur dalam bas sebab kerisauan, takut2 kemalangan, pastu tak selesa. orang depan aku terlalu selfish sampai diturunkan kerusi serendah2nya, tangan dia lagi menjalar2 ke belakang. ohmy!! gila aku time tu. sempat lagi habis minyak di Tambunan, delay lagi mau setengah jam menunggu minyak bas sampai. sampai KK dalam 530 pagi terus heading pula ke terminal bas depan mahkamah tu. naik lagi ke menumbok selama 2 jam lebih, sampai jak di menumbok, memang pening tahap gaban! tak lagi dapat berehat, sampai sudah speedboat. melumpat2 lagi badan dalam speedboat, naaaaahhh!! cukup syarat sudah aku …

dinner yeah;

kenyang perug

hati gembira

dan mengantuk :-|

will update soon pasal dinner tadi

aku zanji, eh silap, janji.


Husnuzon & Suuzon;

aku rasa hidup di dunia ini kalau kau mau ianya mudah, Insya Allah ianya mudah. tapi sejauh mana kau mau nampak mudah dari serba serbi, Allah tetap akan turunkan pelbagai dugaan yang akan merobek segala kekuatan yang ada dalam diri.
itu pasal hidup. aku nak cakap pasal karenah manusia.
rambut sama hitam (sekarang ni manada sama hitam lagi, ada yang dye rambut ke kaler2 lain tu), tapi hati lain lain. ada berjuta juta lemon manusia di dunia ni, berjuta juta lagi lah perangai dia. sumpah, kalau kau fahami isi hati semua orang, mungkin kau akan bunuh diri sebab tidak semua orang dilahirkan dengan hati yang baik.
muka dia baik,  tapi hati siapa tahu?
muka dia garang, tapi dalaman dia, siapa tahu?
antara perkara paling sukar dilakukan ialah selepas seorang tu berbuat jahat, lepastu konon dia berubah. berapa banyak kepercayaan yang kau ada untuk dia berubah? secepat itu kau terima baik dan buruk diri dia? bukan aku saja rasa begitu. aku tahu;
KAU. KAU. KAU. Dan KAU juga rasa begitu.
senang …

Single is not a status;

I used to be sad, and rasa sangat lonely bila hidup single dulu. rasa macam mau juga ada teman, mau juga ada kawan yang boleh text and call siang malam. apa lagi bila rakan terdekat semua berpunya, rasa macam empty betul. cemburu sebab semua bahagia dan diri sendiri alone alone bah. tapi, itu semua dulu.

after my previous break up, aku sedar, life is not about LOVE and RELATIONSHIP dengan kaum Adam semata. aku sedar banyak benda lain yang lebih penting dari semua itu. since aku dalam final year pengajian being a single person bagi a lot of advantages to me. first aku dapat fokus 100% on my thesis, on my assignment and internship. above all, aku sangat cherish masa masa aku dengan besties. now, I do realize what study life is all about!
not only that, aku dapat fokus dengan hubungan dan komitmen aku dengan keluarga. my phone kalau berbunyi I know it's from my mom! everyday wajib call. haha can you believe that? if ada orang lain pun, paling paling dari Seri dan Wanti. kalau dulu h…

bodoh dan cinta;

BESAR bezanya antara Cinta dan Kebodohan.

Ada yang faham erti cinta,

Ada yang bodoh demi cinta.

Kau berada dalam relationship yang sukar,kau ditipu,kau dicurangi,kau terseksa,siang malam menangis tapi kau rela,itu bodoh namanya.bukan cinta.

kau rela dirimu dkongkong oleh seorang yang belum halal untukmu,siang malam berkepit,24 jam penuh sms and call,keluar dengan kawan tak boleh,gambar dengan kawan tak boleh,itu ini tak boleh, itu bodoh namanya,bukan cinta.

kau perlu tahu apa bezanya,jika kau memilih untuk bodoh,teruskan seumur hidupmu membodohkan diri. cinta itu sesuatu yang murni. tak perlu kau ada pasangan untuk fahan erti cinta. kerana definisi cinta itu terlalu luas.

cinta akan Allah dan Rasulnya,

cinta akan keluarga,

cinta akan kawan kawan,

namun yang harus kita sedari,

cintailah diri kita sendiri.

#perkataan 'kau' tidak ada kaitan antara hidup dan mati.tapi kalau kau terasa,kau kena sedar bahawa kau sedang membodohkan diri bukan bercinta.

1.36pm;

lately, life is so unpredictable. kejap gembira, kejap bersedih, and kejap lagi moody. maybe sebab feeling mahu tamat pengajian menyebabkan semua perasaan bercampur sekali dalam satu masa. hidup di kampus sekarang cuma busy dengan pelbagai kursus, dan juga masa untuk tutorial dan edit laporan tesis. tiada yang menarik buat masa sekarang. cukup normal. cukup biasa.
hmmpphh whatever it is, just love my life. maybe.

Seri Bday!;

ini adalah cerita yang sudah berlalu, tapi baru update. haha ini lah ini. bila kemalasan bermaharajalela di dalam sanubari ku. sorry la, mood mau menulis blog terpadam la sejak beberapa ketika ni. kalau bukan sebab aku terfikir pasal berhabuk blog ni nanti, tak juga kali d update. okay for now, ni cerita pasal surprise birthday untuk si dang memet, Seri.
since bday seri masa kami semua busy, minggu tu minggu seminar AR, jadi rasanya dalam kepala beliau kami tak ada la mau sambut segala. but as a friend, mesti la kami ada plan juga. ngam2 juga Rachel ke bandar untuk beli barang for camping pengakap dorang, jadi sekali la membeli kek. kami sambut pun jumaat malam nya.
malam tu mmg ada event kat dewan, jadi kami pergi. while Rachel, Far and Otai diam2 d asrama. balik ja dari event, dorang semua akan masuk dalam bilik Seri bersembunyi dan aku dan Seri pura2 la kunuk tunggu orang depan asrama. haha sana la berlakon kunun sia marah2 sebab orang yang ditunggu x pandai sampai walhal ketika t…

Intersection;

If i tell the truth,

Will it make any difference.

And if i tell the lie,

Will the story changed?

And one thing for sure,

If i tell the truth or lie,

Things will never be the same,

For good or bad.

Viva, done!;

hoooolaaaaaa! =)

ehem ehem, memulakan entri kali ini dengan mood yang baik. al-maklumlah, perut dah kenyang, mandi pun sudah, dan yang paling best tiada apa2 lagi yang memberatkan kepala ketika ini. tapi esok lusa tak tahu la. grr.untuk pengetahuan pembaca blog sekalian, aku sudah melalui Viva! yeehaaaa. perasaan paling seronok menjadi pelajar tahun akhir ijazah rupanya melepasi tahap Viva rupanya. serius, kepala sudah semakin ringan, mood pun okay, dan semua perkara di kampus terus nampak best dan happy serba serbi. eseehhh ;p
so, kita teruskan dengan gambar gambar sepanjang empat hari kami berkampung dan berseminar di dalam dewan. everyone memang super duper nervous. mau tunggu turn bentang tu, memang lain oo perasaanya. sama seperti perasaan ketika mau di interview jadi cikgu. memang dup dap dup dap, sampai mau terbuang segala gala. tapi ramai juga yang pandai control muka, walhal dalam hati sia tau beh ko nervous. 

Overall, sangat bersyukur kerana sudah melalui satu fasa genting seba…

Jamuan Mega Raya IPG Kampus Tawau 2012;

tadi, kampus kami mengadakan Jamuan Mega Hari Raya and plus, Jamuan perpisahan untuk beberapa orang pensyarah yang akan berpindah bertugas ke kampus lain. for sure, dek kerana ada free makan (save budget lunch), haruslah bersemangat turun ke kuliah. lagipun ni last sudah sambut raya ramai2 sekali dengan student, lecturer dan staff sokongan.
kalau ada event, harus lah kan ada sesi bergambar. macam biasa nama saja guna dslr, tapi masih tiada beza kualiti gambar. wakakakakaka! peduli la nda sudah difikir, sebab apa yang nampak cuma makanan. siap bagi2 tugas lagi siapa ambil mee, siapa ambil kuih, air segala. ya la, kalau tak bagi2 tugas memang tak terasa semua tu. ba lihatlah gambar tak seberapa dariku namun berkualiti di hati. eseeeehhhhh :D


secara kesimpulannya (wah macam tulis esei), happy gila hari ni. maybe sebab aku puas hati dapat makan dengan banyak dan kiranya dapat merasa semua makanan, dapat bergambar2, and sangat di cherish moment tadi. thank you kepada lecturers yang sponsor d…

Surprise Bday Party for Otai!;

a few days ago was Otai bday. apa ni struktur ayat english pun ntah apa2 *ohmyenglish*. since Otai was our besties, mesti la plan kan sesuatu yang extravaganza kunuk. even aku bukan orang utama merancang, tapi I was the part yang  berlakon. ceyy, lakonan la sangat.
nak dipendekkan cerita, kalau mau buat surprise harus ada prank kan. rancangan prank utama adalah sms Otai jam 8 malam keluar outing makan. walhal cerita sebenar, makan di pantri asrama jak pun wakakakakaa.. supaya nampak lebih real, aku dan Wanti guna la baju oting. aku lagi la, macam betul2 oting. tapi ok juga la, bila pakai bju yang proper dapat la bergambar dan upload gambar dengan mudah. sebab no censored at all ;p
Otai turun dalam jam 8 lebih gitu. Rachel ambil part dialog supaya before jalan suru dia rasa masakan dulu. dan dialog aku dan wanti macam xda ja ni. wakaakaka supporting role saja. baju oting saja lebih. kwang3x. dan yang paling lucu, orang yang berada di pantri yang akan prepare lilin dan cake adalah Far and…

Viva is around the corner;

tee-hee, finally laporan kajian tindakan untuk viva sudah siap. persoalannya? perfect kah? haha! sudah semestinya aku confirm dan seyakin yakinnya, 10% saja aku rasa perfect dan menepati cita rasa supervisor dan bakal panel penilai nanti. yang aku ada sekarang ini adalah kebanggaan kepada diri sendiri kerana berjaya menyiapkan semua on-time kunun.
sepanjang menyiapkan laporan kajian tindakan ni, terlalu BANYAK onak dan duri dilalui, tapi semua berjaya di harungi dan di tepis kerana kekuatan emosi dan minda. ececeeehhh. actually, kalau bukan sebab doa ibu bapa dan keluarga, idea dari kawan2, dan teguran dari supervisor takkan lah jadi sampai mcm ni kan. so, entri kali ni aku nak buat penghargaan kepada yang tolong aku secara terang terang ataupun diam diam ataupun tanpa beliau sedari.
yang pertama sekali, keluarga. yang sentiasa bagi aku sumber inspirasi dan menyiapkannya dengan mudah. walaupun ada ketikanya aku menyumpah seranah sebab idea ku tak boleh keluar dengan derasnya. HAHA!
yang …

footprints in the sand;

You walked with me Footprints in the sand And helped me understand Where I'm going
You walked with me When I was all alone With so much unknown Along the way