Skip to main content

Single is not a status;


I used to be sad, and rasa sangat lonely bila hidup single dulu. rasa macam mau juga ada teman, mau juga ada kawan yang boleh text and call siang malam. apa lagi bila rakan terdekat semua berpunya, rasa macam empty betul. cemburu sebab semua bahagia dan diri sendiri alone alone bah. tapi, itu semua dulu.


after my previous break up, aku sedar, life is not about LOVE and RELATIONSHIP dengan kaum Adam semata. aku sedar banyak benda lain yang lebih penting dari semua itu. since aku dalam final year pengajian being a single person bagi a lot of advantages to me. first aku dapat fokus 100% on my thesis, on my assignment and internship. above all, aku sangat cherish masa masa aku dengan besties. now, I do realize what study life is all about!

not only that, aku dapat fokus dengan hubungan dan komitmen aku dengan keluarga. my phone kalau berbunyi I know it's from my mom! everyday wajib call. haha can you believe that? if ada orang lain pun, paling paling dari Seri dan Wanti. kalau dulu handphone mesti di pegang dimana saja, ni kadang2 pandai salah letak lagi. itu kalau sedar awal, ni lambat baru disedar dimana tu handphone sebenarnya. tapi sejak dapat handphone Hello Kitty dari Abah dijaga lah dengan baik.

aku lebih menghargai diri sendiri, malahan aku lebih bahagia dari yang dulu. if aku stress sekalipun, aku ada kawan untuk share, even my besties always be with me, upside down life aku. that's enough for me here. sedikit pun airmata untuk sekarang ni tak perlu mengalir lagi, kalau dulu, balik balik juga menangis, tahun ni boleh dikira, itupun menangis sebab tengok drama korea!

tipu lah kalau aku cakap tiada siapa siapa di hati aku sekarang. ya, memang ada. tapi aku pilih untuk simpan saja dalam hati. tak perlu luahkan apa apa. cukup, aku seorang saja yang tahu. kerana aku pasti perjalanan hidup aku masih panjang, kalau ada jodoh, akan bersama juga. biar aku dengan komitmen aku, dia dengan komitmen dia. in case, dia ada jumpa pemilik hati dia, dan ketika itu aku belum sempat luahkan apa yang aku rasa, biarkan, kerana aku tahu Allah sudah temukan dia orang yang lebih layak dari aku.


# let's cherish our life even we are single or in a relationship. always say thanks to Allah for the chances He gave us to live in this world, and to all the memories and joy that we have right now. Alhamdullilah.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…