Skip to main content

Husnuzon & Suuzon;

aku rasa hidup di dunia ini kalau kau mau ianya mudah, Insya Allah ianya mudah. tapi sejauh mana kau mau nampak mudah dari serba serbi, Allah tetap akan turunkan pelbagai dugaan yang akan merobek segala kekuatan yang ada dalam diri.

itu pasal hidup.
aku nak cakap pasal karenah manusia.

rambut sama hitam (sekarang ni manada sama hitam lagi, ada yang dye rambut ke kaler2 lain tu), tapi hati lain lain. ada berjuta juta lemon manusia di dunia ni, berjuta juta lagi lah perangai dia. sumpah, kalau kau fahami isi hati semua orang, mungkin kau akan bunuh diri sebab tidak semua orang dilahirkan dengan hati yang baik.

muka dia baik, 
tapi hati siapa tahu?

muka dia garang,
tapi dalaman dia, siapa tahu?

antara perkara paling sukar dilakukan ialah selepas seorang tu berbuat jahat, lepastu konon dia berubah. berapa banyak kepercayaan yang kau ada untuk dia berubah? secepat itu kau terima baik dan buruk diri dia? bukan aku saja rasa begitu. aku tahu;

KAU.
KAU.
KAU.
Dan KAU juga rasa begitu.

senang kau cakap, ya aku maafkan dia atas segala kesilapan dia lalu, dan aku percaya dia tak akan buat balik. let me ask you, are you sure? adakah itu yang kau maksudkan dari lubuk hati kau yang terdalam. no no no! trust me, it's not easy.

eh,sebelum terlupa,
kisah ini tiada kaitan antara hidup dan mati,
tapi jika kau terasa, yes, I think you have problem with me,
or maybe dengan orang lain.

husnuzon lah. bersangka baiklah sama manusia.

Firman Allah yang bermaksud : “Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.” (Al-Hujurat : 6)

sebelum telan bulat bulat apa orang kata,
selidikilah, tanyalah. ada mulut untuk menyampai, pastikan ada mulut untuk menyoal.

berhenti bersangka buruk (suuzon) dengan orang lain. memang sukar, kerana kita ini cuma manusia biasa yang akan sentiasa dibisikkan oleh syaitan perkara2 yang membawa kesesatan.

Firman Allah yang bermaksud “Wahai orang-orang Yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan Yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya Yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya Yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadaNya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” (Al-Hujurat : 12)

#aku bukan manusia yang baik dari segala segi termasuklah agama. tapi aku dalam proses untuk mencari sinar kehidupan dan membimbing diri sendiri untuk mencari apa yang kurang dalam hidup. apa yang aku katakan mungkin bercanggah dengan apa yang aku lakukan. sama-sama kita betulkan diri dan niat kita untuk berada dalam landasan hidup yang dikasihi Allah. Insya Allah.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…