Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2013

I'm not giving up!;

saya percaya tika ini, perasaan putus asa itu hadir bukan saja kerana masalah pihak ketiga, tetapi masalah lain, yang lebih besar dari semua itu.
bertahan selagi mampu, kerana jodoh itu terletak di tangan Allah.

Peperiksaan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik M41;

Yeay. aku dah selesai melalui peperiksaan PTD. so, untuk entri kali ini, aku share apa saja soalan yang keluar di kertas tadi, jadi memudahkan rakan rakan yang akan ambil exam ini untuk tahu apa sebenarnya skop soalan. sebab aku sendiri, kena google macam macam, tapi untuk aku tahu apa yang keluar, susah. ada tu ada la juga sikit tips, tapi at the end, mesti suruh beli buku, HAHA. okay, kali ni aku punya tips, tak payah suruh beli buku. don't worry.
peperiksaan ini ada empat bahagian. memang padat lah juga otak berfikir sebanyak empat kali. soalan memang tough juga, kalau tak membaca dan tak ada pengetahuan am yang meluas memang akan failed. since aku, ada lah juga membaca dalam tempoh dua hari, jadi agak membantu untuk aku tahu serba sikit. 
Seksyen 1; Pengetahuan Am (50 soalan-45 minit)
mostly soalan memang berkenaan isu semasa. yang keluar tadi; i) 1 Malaysia ii) RMK-10 iii) ASEAN iv) Sukan v) UNESCO vi) agensi agensi kerajaan
*sini memang kena rancang masa bagus bagus, kalau t…

Impian juga tidak relevan untuk aku;

dalam usia aku nak ke 24 tahun ini, for sure la, aku ada perubahan dalam cara aku berfikir. 
well, for now, aku rasa hidup ini tak perlu nak lebih. cukup makan,cukup pakai, dah sempurna rasanya.
even, aku tak ada pula nak set dalam kepala otak aku nak ada sesuatu yang lebih dari kemampuan aku? adakah takut ambil cabaran? maybe, kot. sebab umur dah 24 tahun, I should do something yang bagi pulangan yang cepat. kerana untuk mencuba nasib dah tak relevan untuk situasi sekarang. lainlah aku orang kaya, boleh la, cuba sana, cuba sini, pastu resultnya belum tentu dapat?
pandangan aku untuk hidup sangat beza. aku mahu apa yang ada depan mata, malas lah pula aku nak mencari yang di sebalik batu ka, sebalik hutan rimba ka,aiyah, have no time for that.
pengaruh persekitaran buat cara berfikir kita berbeza. terutama dari tekanan, dan harapan orang lain untuk kau.
sebab sakit juga fikiran bila kau harus korbankan banyak impian kau. untuk puaskan hati orang lain.
aku malas mau ada impian bagai, u…

Job Exam & Job Interview;

Morning Guys!

pagi pagi haruslah semangat kan. dah siap masak breakfast Zana, sediakan bekal Zana, dia ke sekolah, boleh lah masuk bilik balik dan online tanpa perasaan bersalah. patutnya aku pagi pagi ni belajar lah kan untuk dua perkara besar dalam hidup aku. tapi kan, otak aku umpama beku lah pula pagi pagi ini. makanya, aku rasa, petang nanti la aku sambung study.huahuahua yang penting aku rasa aku dah ada rujukan sikit yang aku pinjam dari library.

okay, apakah dua perkara besar dalam hidup?
dan lihatlah dibawah ini;


aku apply dekat SPA8. masa aku apply ni, waktu nama aku tak keluar untuk interim. huuuuu terus dalam hati kecewa dan bersedih, mengadu2 kat encik boyfie, then dia cakap maybe aku ni tak ada rezeki jadi cikgu. terus rasa makin down. haha dia suruh apply lain dan jangan tunggu sangat cikgu ni. aku yang rasa geram dengan ayat itu, terus lah apply SPA8. aku klik2 semua jawatan yang gred 41. tapi dalam banyak2 tu memang aku target jawatan ini, sebab ini jawatan yang aku r…

Because life is mystery;

I believe that love comes unexpectedly and often accidentally.

It comes of times we don’t expect.

Sometimes it comes in wrong timing and wrong situation.

When there is someone we love but you can never be with because of unexplained situation.

You never know that a person you’ve been with in how many days, months and years.

Is the one you may fall for.

You fall in love with someone you don’t expect and you don’t know what are the reason why you fall for him/her.

You can’t explain what is really mattered but all you knew is whenever you think about him/her whenever you with him/her there is a great joy and feeling inside of your heart.

Simple Chocolate Cake Recipe;

hari ni mood aku adalah untuk masuk dapur buat kek. fikir punya fikir, tentang bahan yang ada dirumah ni,and paling sesuai buat lah kek coklat and plus boleh buat filling dia sekali ;) so, disini aku selitkan sekali resipinya, in case korang nak buat kat rumah kan. just a simple recipe. like a piece of cake! ;D

Bahan2nya;
2 cawan tepung 2 cawan guna ¾ cawan serbuk koko 2 Teaspoons Baking Soda
1 Teaspoon Baking Powder
2 biji telur (I use large eggs)
1 Teaspoon garam
1 cawan Buttermilk 1 cawan minyak jagung
1 ½ Teaspoons Vanilla Extract
1 cawan air panas (tapi boleh juga ganti dengan nescafe panas untuk lebih rasa)
and the most important thing untuk buat kek lebih moist adalah menggunakan ButterMilk. and if bnda tu tak ada dirumah, kita boleh buat sendiri;
1 sudu cuka putih/atau jus lemon 1 cawan susu *campur semua sekali dan biarkan 5 minit
Cara-caranya; 1) campur semua bahan sekali dan putar rata 2) paling last baru letak air panas/nescafe panas dan putar selama seminit 3) letak di atas…

Sabar sudah tidak relevan;

perkataan 'Sabar' sudah tidak relevan untuk perasaan aku.
sila cari perkataan lain yang sesuai untuk dilontarkan ke arahku, agar bila aku dengar, aku terus diam dan senyum, dan lupa pasal semua ini?
HAHAHA *terus aku terfikir orang akan bagi aku perkataan2 sinis yang menusuk kalbu ni*
orang lain tak rasa, apa yang kita lalui. =)
lagi pula, rezeki Allah kepada setiap orang berbeza. tak boleh samakan satu sama lain.



ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Hikmah itu ada, cuma ianya tersembunyi;

I woke up around 5 o'clock in the morning and perform my Subuh Prayer. and then, bangunkan Zana untuk ke sekolah, and terus ke dapur untuk prepare her breakfast. for today, just rebus telur separuh masak, mee goreng segera (haha paling senang) and buat minuman Ovaltine Malted Milk.
lepastu ikut sama breakfast dengan dia. minum milo cecah dengan kuih bahulu. cukup untuk aku isikan perut pagi ini. habis makan, cuci piring semua, Zana off to school. aku masuk bilik macam biasa buka Tab, tengok apa yang terbaru dalam Instagram (cari muka Baby Juna dan Baby Copi), lepastu buka game The Tribez untuk update kampung aku, buka Facebook, and now tengah menaip entri terbaru harini, sementara tunggu jam 7 pagi untuk bangunkan hubby pergi kerja.
aku tidur lambat semalam. aku ronda balik semua entri aku tahun lalu. haih, rindu kehidupan sebagai seorang pelajar. rindu sangat ='( even dalam keadaan yang stress sekalipun masa tu, aku macam dah lupa how bad it was. yang aku ingat, semua kenang…

hanya padaMu;

kerana tiap kali aku bersedih,
aku menangis sujud untukmu, Ya Rabbi.
hanya Dia sebaik baik pendengar,
yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku.hikmah itu usah ku cari,
satu hari pasti ianya datang sendiri.Allah tidak akan menduga umatnya,
melebihi kemampuannya.
Published with Blogger-droid v2.0.10

bukan materialistik semata;