Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

belum puasa, sudah feeling raya;

sedang aku sibuk mencari video untuk sesi pengajaran aku esok, then aku terbuka beberapa iklan hari raya yang sangat menyentuh perasaan dan juga banyak pengajaran. isinya tersirat, tapi kalau kita faham betul-betul, memang sedih =(

ada beberapa video aku mahu share sama kamurang, ya, I know, kamu pernah tengok juga kan, cuma tiga ni paling berkesan di hati ku







and yang sot ni, menangis pula aku di bilik guru ni. sedih woo. I miss my family =( and tak sabar mahu cuti raya. bukan untuk beraya pun, cuma untuk balik rumah and meet my whole family. huuuuu

Practicum Diary #3

lately, hidup aku hanya berkisarkan mengenai sekolah, murid, RPH dan BBM.kalau mahu berehat pun sekejap saja, tapi masih juga dalam fikiran aku pasal apa mahu ajar esok, aktiviti apa yang sesuai dan BBM apa yang paling cepat dibuat tapi dapat menarik perhatian murid.
really, it's not easy to be a teacher! 
ada yang cakap " ya la, senang la jadi cikgu, cuti banyak"
hey, excuse me, waktu cuti tu saja lah kami dapat berehat, tapi time cuti, kami senang lenang ka juga? banyak lagi kursus mahu di attend, laporan itu ini mahu buat, at least, itu saja masa untuk famili yang ada. *emo2* haha
aku bukan lah cikgu yang lemah lembut, mahu pun yang jenis slow talk gitu. haha asked my student, all of them akan cakap aku sangat aktif, my voice are so loud, and sometimes aku boleh jadi raksasa yang makan orang. bukan sebab aku tak sayang dorang, sebab aku sayang dorang lah, aku mahu pastikan dorang dapat apa yang cuba aku sampaikan.
bukan saja untuk jadi pandai dan berilmu, tapi kalau boleh …

Practicum Diary- Unit Beruniform Pengakap SK Pasir Putih, Tawau

ust some pictures, mengenai perjumpaan Unit Beruniform Pengakap last saturday





actually,memang tak prepare apa apa pun untuk slot pengakap sabtu tu. iya la, i thought just tolong saja buat aktiviti, but then the teacher here asked us to conduct all the activities. HAHA, time tu sumpah aku tengah flashback balik semua yang aku belajar di kampus dalam masa 3 minit. fikir punya fikir, aku rasa bagus ajar Laung Agung, kan.
and yeah, memang cikgu disini pun suruh ajar tu. from A to Z aku kena ajar. haha ada juga beberapa kali aku terlupa, and salah buat. ya la, lama sudah tidak berpengakap kan. lucky me, ada juga Heidi yang tolong support bagi info =) after that, masuk ke dalam kelas, ajar dua buah lagu, main satu game, and done. habis dua jam.
nampak macam sikit kan, tapi kalau ajar budak-budak, cabaran nya lebih, so masa yang di ambil untuk dorang faham semua yang kita ajar memang lama.

my first observation stories;

kalau kita usaha berabis, dan memang niat mahu belajar, kita akan dapat juga hasilnya dengan baik.
pertama dulu, bila tahu semester ini aku kena ajar PJ di sekolah, sumpah, aku risau! risau berabis sampai aku rasa memang akan jadi disaster praktikum aku kali ini. fyi, aku ini memang bukan jenis suka belajar di kuliah dan buat assignment (sebab tu pointer ala kadar), tapi kalau bab praktikum, aku betul-betul berabis. dari keluar duit, sampai la siapkan RPH on time, buat BBM sampai lewat malam, I really don't care. as long as my practicum perfect. lagi pun praktikum kali ni, harus kekalkan dapat A juga.
and today, my first observation PJ dari pensyarah pembimbing aku. aku lambat balik dari sekolah kelmarin untuk checklist semua barang di stor, download lagu2 yang sesuai untuk warm up dan cool down, cari aktiviti yang sesuai dengan tajuk. and semalam, aku siapkan BBM aku sampai lah 3 pagi. haha 
aku set up awal2 padang aku dengan bantuan murid. and laptop pula buat hal. tak dapat on tim…

all FIRST survey;

Do you still talk to your FIRST love?
erm. sometimes

What was your FIRST alcoholic drink?
i don't drink alcohol.

What was your FIRST job?
Koperasi SMK Labuan.

What was your FIRST car?
emm.. my toy-car? haha

Who was the FIRST person to text you today?
no one. what a pity. haha

Who is the FIRST person you thought of this morning?
my children here in school. how to tackle them to involve in my activity

Who was your FIRST grade teacher?
Ustaz Asmadi. still remember him until now

Where did you go on your FIRST ride on an airplane?
Can't recall. ask my mom first. hehe

Who was your FIRST best friend & do you still talk?
Siti Zulaikha Abdul Rahman =)

Where was your FIRST sleep over?
Ika house.

Who was the FIRST person you talked to today?
my house and practicum-mate Heidi

Whose wedding were you in the FIRST time?
can't recall

What was the FIRST thing you did this morning?
check my handphone to check the time

What was the FIRST concert you ever went to?
A to Z conc…

rungutan ink;

minggu ini adalah minggu ketiga di sekolah ini. nothing much to say. most of the time, aku sibuk siapkan RPH, dan every night buat BBM. x lah ekstravanganza BBM aku, cuma boleh lah diterima akal. hahaha satu saja perkara yang aku tak suka pasal praktikum ini ialah printer tiada ink. you know, tiada ink maksudnya semua kerja akan terbengkalai. dan bila tak siap, dan aku kena observe oleh pensyarah siapa yang kena marah, aku juga kan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oh kilang2 printer, kasi murah bah harga ink kamu. inda semua orang mampu beli ink hari2 okay. kalau mahu pasang tangki di printer, cepat rosak pula. so, what should I do? dilema!
urgh. memang merungut. ini pasal hidup dan mati praktikum aku.

motivasi pagi;

4th Anniversary Celebration at Daily Q;

some stories;

#1; this is really a last minute plan. sebab tu ramai yang tak dapat datang. plan begitu2 saja, then pap! datang pergi Daily Q.
#2; but it's okay, at least setiap kelas ada wakil, kan =)
#3; kami sampai around before six, dan tunggu ketibaan lain. pastu bergegas cari apa mahu di makan.
#4; we ate and laughed a lot last night. haha macam lama betul tidak jumpa. pastu bila gathering macam ni, semua cerita keluar,
#5; from practicum until ke cerita2 binatang dan sayur (orang yang ada di tempat kejadian saja faham) haha
#6; semalam, memang sangat best. dan itu lah malam yang aku ketawa berabis (lamaaa sudah tak ketawa ramai2 dalam satu batch)
#7; kami gerak dari sana around 9 o'clock. dan semua kembali ke destinasi rumah dan asrama masing2.
#8; and once again, HAPPY 4TH ANNIVERSARY guys! thanks for the memories and good luck for our practicum. yeay~

yes I am;

Day 05; KOGUM 2011

some stories,

#1: wake up, terus mandi dan terus bersiap untuk turun breakfast secara buffet. yehaaaa.. pagi2 sudah makan berabis. punya siok!
#2: dengan perut yang penuh dan kenyang, terus bergerak menuju GM Plaza. syurga membeli belah untuk perempuan. haha
#3: daripada pergi Masjid India dan Petaling Street, lagi bagus pergi GM Plaza. sebab barang2 memang diambil dari GM Plaza
#4: most of us spend rm150 only disana. dan kami semua mampu beli beg, dompet, berpasang2 t-shirt, keronsang, jam, beg, tudung untuk praktikum. sangat sangat affordable dan sesuai untuk kami sebagai seorang guru pelatih =D
#5: after that, kami balik semula ke hotel untuk check out dan menuju ke airport

#6: sampai airport, check in and Ain sempat lagi beli perfume. tak tahan godaan betul si Ain ni haha

#7: arrived at Tawau Airport around 9.30p.m dan terus ke asrama

and that's all from me. KOGUM stories dah habis =)

Day 04; KOGUM 2011

some stories;
#1; Majlis Penutupan KOGUM disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia. sangat seronok! sebab dapat jumpa orang2 besar Malaysia
#2; kami terpaksa berebut untuk bergambar atas pentas tu, sebab kami kena bersiap less than two hours. time tu packing pun belum. and kami ada sikit fight juga dengan ada delegasi. haha tak puas hati sebab kami baris dulu, tapi dorang tutup barisan kami dan take picture.
#3; bersiap punya main cepat. sekali naik bas, kami terpaksa tunggu lagi other delegasi almost 2 hours. okay, kalau begitu, bagus aku tak payah terkejar-kejar kan =_='
#4; kami sampai KL dan check in di Kuala Lumpur International Hotel. sangat selesa dan memang muat untuk diri kami dalam hotel tu. share bed. satu katil dua orang. hehe
#5; after that keluar dari hotel cepat-cepat jalan. turun KL Sentral untuk isi perut dan lepastu cari SOGO
#6; most of the time kami sesat dan bingung haha~ tapi kalau tak sesat mana mungkin kami sampai jumpa PWTC kan =D
#7; even kami sempat …

Day 03; KOGUM 2011

some stories;
1) as usual paling awal juga naik bas menuju ke Dewan Sri Budiman. haha untuk mendapat tempat awal breakfast.
2) we heard some of the delegasi entah dari mana cakap kami pelik. sangat sedih
3) seharian kami cuma dengar ceramah. best juga. dan jujur ada beberapa kali juga tahan mengantuk haha tapi ramai juga yang melelapkan mata. macam2 gaya tidur di kerusi ada
4) Abg Zaidi one of our KPLI friend datang ke sini to meet us. thanks kerana sudi jumpa kami =) really really appreciate it.
5) Abg Ali is the most luckiest guy I think, sebab dipeluk oleh Pengarah BPG.

6) Dinner for that night sangat superb! haha

7) ada sorang delegasi dari IPG Teknik tak silap, come to greet us. dan bagitahu he is from Tawau. so sweet of him. dan dia memang super duper junior masih. and baru masuk terus dapat join KOGUM wakil kampus dorang.

and the last day, will update later. stay tuned! =)

Steamboat with Housemate;

last night, me and my housemate, Heidi makan steamboat untuk dinner. since makan adalah kebahagiaan buat kami di rumah yang serba kekurangan, maka kami pun decide la siangnya untuk steamboat for dinner. ngam2 juga petangnya lepas dari sekolah turun bandar untuk beli barang praktikum, jadi terus lah beli barang basah untuk steamboat.
kalau praktikum for sure lah beli barang banyak. mengangkut2 barang naik bas merupakan satu cabaran, okeh. haha duit pun berterbangan gila. itu belum lagi beli ink printer =_=' habis kedai komputer jauh betul kan, mana la larat mahu jalan sampai ke sana. huhu macamana lah mahu siapkan fail kalau tiada ink ni? huhu
habis makan, siapkan RPH untuk observation pula. my first PJ observation. serius aku tiada keyakinan. dari tulis RPH sampai mahu laksanakan P&P. rendah diri betul aku mahu mengajar. haha then today, my observation pun berlaku. and seperti yang ku bayangkan, for sure lah lemah kan P&P aku. banyak mahu di kasi betul ni.
oh pretty please le…

Day 02: Majlis Perasmian KOGUM 2011 oleh Perdana Menteri Malaysia;

some stories;
1) and again, kami juga antara yang first naik dalam bas dan menuju ke Dewan Sri Budiman. masa itu penting. dan dengan itu, tak payah mahu berebut ambil makan and so on.
2) masuk dalam dewan, cepat2 ambil duduk tadi. supaya senang jumpa PM dan ambil gambar beliau. harus tahu strategi. haha
3) sepanjang masa di dalam dewan menanti PM, aku berdebar macam apa saja. memang tak sabar betul untuk jumpa PM face to face.
4) dengar saja bunyi kompang dan juga gamelan, terus jantungku berdebar. cepat2 ambil tempat disiring jalan untuk ambil gambar PM dan salam beliau. and hey, aku berjaya. biarpun time pegang dslr tu, bergegar2 tangan aku.
5) I really don't care about politics. all I know, PM is our ketua negara, kan. so, apa yang beliau katakan malam tu, semua menarik perhatian aku. dia cakap semua berkaitan pendidikan dan beberapa isu keguruan sekarang, from isu posting sampai isu bahasa guru. HAHAHA paling diingat he said "put the wata in the bika"
6) before turn dia be…