Skip to main content

Practicum Diary #3

Pentas Lakonan untuk PSK
P&P luar kelas
lately, hidup aku hanya berkisarkan mengenai sekolah, murid, RPH dan BBM.kalau mahu berehat pun sekejap saja, tapi masih juga dalam fikiran aku pasal apa mahu ajar esok, aktiviti apa yang sesuai dan BBM apa yang paling cepat dibuat tapi dapat menarik perhatian murid.

really, it's not easy to be a teacher! 

ada yang cakap " ya la, senang la jadi cikgu, cuti banyak" 

hey, excuse me, waktu cuti tu saja lah kami dapat berehat, tapi time cuti, kami senang lenang ka juga? banyak lagi kursus mahu di attend, laporan itu ini mahu buat, at least, itu saja masa untuk famili yang ada. *emo2* haha

aku bukan lah cikgu yang lemah lembut, mahu pun yang jenis slow talk gitu. haha asked my student, all of them akan cakap aku sangat aktif, my voice are so loud, and sometimes aku boleh jadi raksasa yang makan orang. bukan sebab aku tak sayang dorang, sebab aku sayang dorang lah, aku mahu pastikan dorang dapat apa yang cuba aku sampaikan.

bukan saja untuk jadi pandai dan berilmu, tapi kalau boleh aku mahu ajar dorang jadi MANUSIA. huh, it's not easy. cakap senang la kan, tapi untuk aku buat sebenarnya super duper susah. I should learn from the best dan minta nasihat dorang.

aku lebih suka kalau aku masuk kelas, semua aktiviti aku buat dorang happy (kadang2, dorang terlebih happy, itu yang bising nda pandai berhenti), since aku ni pun jenis tak suka duduk belajar dalam keadaan yang tertutup, jadi kebanyakkan kelas aku berada di luar. murid aku happy, aku lagiiiiiiiiiii lah happy diluar. haha

okay, got to go. ada kelas. hari ni mahu mengajar bawah pokok pula sambil main snake and ladder. wish me luck !


Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…