Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Tips, Nasihat Dan Trick Buat Adik Junior IPG;

so, for today, aku baca kat facebook, all my junior dah habis exam. so that's mean, mereka dah habis segala sengsara hidup lima tahun setengah di IPG. wow! cepat masa berlalu. as a concern senior, aku rasa aku perlu berkongsi tips, nasihat and also trick as a new teacher bila dah pijak sekolah secara REAL. i mean yes! for real. sebab praktikum and penempatan pertama memang SANGAT SANGAT BERBEZA. 
and here it is;
#1 GET READY!
yes. get ready untuk semua benda dan hal. termasuk ready mental untuk tahu dimana kita ditempatkan, and also fizikal mana lah tau sekolah tu gred P3 yang memerlukan fizikal anda untuk sampai ke sekolah. 
#2 BERANI
berani bukanlah berani mau tumbuk orang, and so on. berani untuk sahut cabaran, in case ditempatkan di sekolah yang memang bukan pilihan. jujur, aku kata, aku tak pilih SARAWAK dalam mana2 pilihan, tapi Allah tempatkan aku di sini, di MIRI. dan jujur juga, aku menangis sepanjang malam sebab memikirkan status pedalaman sekolah aku. rasa nak give up. n…

I'm back and please pray for me to keep updating this blog!;

I'm back.
It's been a while, aku menyepi. ada masalah yang perlu diselesaikan. puiiiiiiii padahal malas mau update blog. sila sahkan sosial media yang ada sekarang ni. instagram, facebook, wechat and so on.
well, lately life as a wife orang,  just normal and nothing much. HAHAHAHAHAHAH. maybe sebab aku hidup jauh jauh dengan encik suami. so masih terasa diri single gitu.
life at school sangat hectic for end of year. submit laporan, and so on, tadbir ujian, semak dan key in markah, and bla bla bla............
and right now, sedang hadiri kursus PLUG TMK, and tengah ada amali buat blog, since aku dah bertahun2 ada blog, so tak payah lagi lah aku belajar buat blog. erghhh irrogant much kan :p tapi kalau bukan sebab kursus ni, aku rasa aku tak buka pun blog ni sudah bersawang berhabuk lagi.
and for the last word from me, perhaps, only for today