Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

kau perlu tahu beza antara dua statement aku cakap;

aku tak sabar nak tahu dimana posting, tapi aku sangat sabar untuk start kerja. memang aku tiada semangat mahu kerja lagi ni, penantian untuk tahu dimana posting, sangat menyeksakan.
mesti kan, nak tahu dimana future kau? dimana hidup kau sebenar bermula? negeri mana? daerah mana? sekolah mana?
gaji, tolak tepi buat sekarang. duduk di rumah, makan dengan keluarga, tidur sedap atas tilam empuk, aircond lagi. memang aku suka, hidup 'tanam anggur'
aku cuma rasa sangat stress, untuk tahu bila dan dimana. tapi, aku tak stress pasal kerja, sebab aku belum sedia atau mungkin tak pernah sedia?
p/s; manusia ni tak pandai bersyukur sebenarnya.
bila menganggur tak sabar sabar nak kerja, bila dah kerja, rindu pula zaman menanggur.
what the fish? =='

aku cuma mahu hidup yang 'simple';

aku ada satu impian.
impian bila aku sudah ada kerja,
ada duit, dan segalanya.

aku cuma mahu,
hidup aku 'simple'
ya, 'simple'.

aku tidak mengimpikan sebuah rumah besar mahligai,
cuma sebuah rumah yang cukup untuk aku, dan keluarga aku.
tidak mahu kereta import luar negara,
yang tiap bulan aku kena bayar lebih,
cukup kereta yang mampu bawa aku ke sana dan ke mari.
untuk balik kampung,
untuk kerja,
untuk bersuka ria,
dan untuk apa apa sekalipun.

dari dulu aku tidak mengimpikan duit melimpah ruah,
aku cuma mahu semuanya cukup, tak kurang, tak lebih.
sebab aku terfikir,
mewah hidup masa kini,
akan mewah kah nanti kehidupan aku 20 tahun akan datang?

cakap senang, nanti dapat duit,
mungkinkah aku yang berhabis habisan?
Insya Allah, ini suatu janji,
janji kepada diri,
dan janji untuk masa depan.

aku cuma perlukan duit untuk cukup makan,
cukup untuk berikan kepada ibu bapa,
cukup untuk terapi diri sedikit,
cukup untuk pakaian kerja,
dan sudah pastinya lebih untuk masa depan.

I…

Type Manusia Annoying di Facebook;

aku ada satu masalah dengan type manusia di facebook.
spesis manusia yang marah bila dirinya di busy-body kan.
kau buat status, yang obvious menunjukkan problem kau, then orang tanya,
'what's wrong with you?'
'are you okay?'
or maybe, akan ada wujud satu spesis manusia yang akan 
'kau tahu status si _____ tadi?'
'ada masalah kali dia sama si _____ tu kan?'
behind your back.
lepastu spesis manusia ini akan marah, dan buat status baru lagi
'jangan sibuk hal aku'
'dasar mulut ______ ayam'
'kain sendiri tak jaga, mau jaga kain orang'
ehem ehem,
HELLLOOOOOOOOOOOOOOO!
if kau tak mahu orang cakap pasal kau, tak mahu orang buat kesimpulan sendiri dengan status facebook kau, so, stop writing! jangan tulis apa-apa. kalau memang dari awal kau memang tak mahu orang tahu, kau tak akan update di facebook. kau akan zip dalam hati kau semua. melainkan kau memang jenis attention seeker, yang memerlukan orang like dan komen status kau. which …

rindu zaman JPP;

aku masukkan e-mail dan password, aku sign in ke laman sosial Facebook. 
aku gerakkan cursor ke bawah cuba untuk melihat news feed apa yang best. 
turun naik,
turun naik. 
hambar. 
bosan. 
kalau saja musim kuliah sekarang, ramai orang akan update status. 
pasal study,  assignment,  psal gaduh sana sini,  pasal cinta  and so on. 
musim cuti begini, semuanya boring. tak boleh salahkan pun, mungkin tiada line internet di kawasan mereka. rindu. ya, aku rindu semua itu. sedar tidak sedar, tahun depan, kehidupan pelajar bukan milik aku. semuanya hanya kenangan semata.
tiba tiba aku ternampak satu gambar. satu gambar yang cukup untuk aku imbas semua kenangan sebagai seorang pelajar yang sangat penuh manis dan pahitnya. semuanya disini. yang mengajar aku mengenai erti kehidupan, erti persahabatan, dan segala erti berkaitan dunia kampus.
masa awal awal aku masuk kampus, PPISMP, aku dah set awal awal dalam kepala otak aku, aku akan join persatuan ni. sebab aku suka urus aktiviti, and so on. ak…

12.12.12;

harini semua nak post pasal tarikh ini. memang la special sebab tarikh ni tak akan dijumpai selalu. untung sapa yang lahir waktu ni, unik. tapi ada juga yang manusia2 yang sinis dengan tarikh ni. adui kamurang, tarikh ja ni pun. apa juga yang kamu marah if ada orang excited. normal la. dalam hati kamu pun kali excited, tapi kerana takut dicakap cakap, kamu kutuk2 terus. hahaha life in facebook. begitu la itu.
as for me tarikh ini tiada yang special pun but it remind me of something. itu nanti cerita. okay, today awal pagi lagi keluar dengan mama. banyak sangat tempat jalan. ada dalam 4 restoran kami keluar masuk. kaya bah restoran hari ni. sampai perut aku pun dah macam tak okay. selain itu, apa aku buat untuk mengisi 12/12/12 ini.
1)daftar BR1M. ya la, aku ni kan dah 21 tahun ke atas. tambah2 lagi belum posting, serius rm250.00 itu amat berguna waktu kering kontang haha 2)dua tiga kali ke maybank. urusan bisnes la katakan 3)keluar masuk restoran, lepak dengan orang yang berbeza.…

pandangan manusia mengenai perhubungan;

realiti kehidupan. atau memang manusia suka buat kesimpulan sendiri?

Cuma kamu ya hanya kamu;

Maafkan aku yang selalu menyakitimu Mengecewakanmu dan meragukanmu Tersadar aku bila kamu yang terbaik Terima aku, mencintaiku apa adanya
Di antara beribu bintang hanya kaulah yang paling terang Di antara beribu cinta pilihanku hanya kau sayang Takkan ada selain kamu dalam segala keadaanku Cuma kamu ya hanya kamu yang selalu ada untukku

Wordless Wednesday #1;

Harini dan Makanan;

salam satu malaysia semua! haa untuk pembaca blog di luar Malaysia, korang pun kira dalam tu salam sebab baca blog orang Malaysia. eh? ada kaitan? HAHA! Abah and Mama outstation harini, so tinggal aku, zana  and lil cousin Dira di rumah. kalau tiada parents, boleh lah bangun lambat (walhal ada mama pun bangun lambat juga). 
actually, aku memang nak bangun awal sebab nak buat acuan pancake. ya la, pancake tu kena simpan dulu dalam sejam baru boleh di-canai-kan. tapi lepas aku bangunkan Izan untuk pergi kerja, aku fikir dalam 10 kali nak bangun ke tak, tapi last last aku tidur juga. ngehehehe
jadinya, aku bangun  untuk brunch. tapi menu tetap sama. pancake. haha sebab aku dah fkir dari malam sebelumnya, so kena juga buat. nanti kempunan, sapa susa? tapi tak la makan pancake ja sebab mana la kenyang, jadi aku goreng nugget dan scramble eggs sekali. perut kenyang sampai la ke malam.
malamnya pula aku just masak dua menu ni. eh mana sayur? haha since aku ni tak pandai makan sayur, jadi ti…

Exam, Pass!;

Alhamdulillah,keputusan exam aku dah keluar untuk final semester, dan dapat la aku tahu pointer keseluruhan. sekali lagi, syukur ke hadrat Ilahi di atas pointer itu. aku x minta lebih untuk pointer itu, sebab kalau dikira dengan usaha aku study pada semester ini memang rasa macam tak patut2 lah pointer tu. haha!

jujur, sepanjang semester ini, aku tiada study. ada tu ada. tapi sangat limit. kan semua exam petang, jadi pagi nya baru aku baca nota. sebab malam aku tak boleh study, ya la, keluar makan dengan Izan, lepastu balik dah lewat nak study pun dah penat. ngahahaha! memang tak sangka lah aku boleh dapat pointer setinggi itu, ya la, selama aku belajar lima tahun setengah, mana la aku dapat pointer gitu. sekali dapat, memang lah aku teruja!
mungkin kenaikan pointer itu disebabkan subjek yang di examkan masih sedikit, dan mood menjawab exam tu baik saja. haha yala, dalam fasa fasa love is in the air kan. terus kepala otak pun senang saja mahu berfikir. sambil jawab exam, sambil senyum…

unexpected person, unexpected time;

aku baru saja tamat tengok filem Istanbul Aku Datang. seriously, aku suka movie tu sebab Lisa sangat sangat comel di sana! and the other reason aku suka sebab percintaan Tomok & Lisa tu mengingatkan aku tentang my previous relationship. bukan sama 100% tapi ada beberapa part dalam relationship itu memang sama.

firstly, sebab aku tahu perasaan Dian bila dia sanggup datang all the way from Malaysia to Istanbul untuk jumpa Azad. aku tak ada lah sanggup jauh-jauh kan. cuma, yes, masa aku dengan dia dulu, aku sanggup turun KK awal, balik Labuan lambat, just untuk jumpa dia. and honestly, dia tak pernah minta pun aku datang jumpa dia, tapi aku sendiri yang mau jumpa.
second, the way Azad tak mahu orang tengok dia dengan Dian. yes! selama dua tahun aku bersama dengan dia, orang lain tak boleh tahu. never! ever! jalan ke 1B tak boleh, CP tak boleh. alasan ramai orang. tapi kalau sudah sayang, terima ja la alasan gitu, walaupun dalam hati sebenarnya sudah fikir lain-lain. even masa di IPG…

LEGEND PERFUMES;

hello love love sekalian =) 
today, nak buat satu entri khas. ehem ehem, almaklumlah menganggur tegar sudah kan. jadi apa salahnya open up one bisnes yang memberi kepuasan kepada semua. i'm not a big fan of urusan jual beli because aku pn pandai memujuk. jauh sekali memberi keyakinan untuk beli barang yang aku jual. but, untuk kali ini. ianya exception! sebab menjual barang yang baik dan memang berkualiti!
so, apa sebenarnya yang aku cakap ni? yes,inilah LEGEND PERFUMES! ramai yang tak pernah dengar kan. sama la macam aku juga. tapi bila dah pakai, terus tertanya, kenapa baru sekarang aku jumpa perfumes ni? kenapa waktu aku bukan di asrama? waktu aku praktikal? waktu2 penting untuk pakai perfumes? but its okay, sekarang pun masih boleh pakai. kalau jalan, perfumes tu boleh bertahan seharian dan lebih. can't you believe that?!

dan dengan ini, aku menyeru semua rakyat jelata, pembaca blog, marilah membeli. aku jamin kamu puas hati. dengan perfume yang long lasting, lepastu …

1ST MEGA-GIVEAWAY BY GIRL ON THE SLOPE

tuan blog di atas, boleh ker tak nak tag? sebab kan, I ni tak biasa la tag tag orang kat blog. :D

Please Be Good!;

finally, bulan yang paling aku nantikan sudah tiba. banyak benda yang aku rasa akan jadi pada bulan ini and please please it better be good to me. so let's see apa yang akan terjadi, dan apa yang telah aku plan untuk bulan disember yang ku nantikan kononnya ini;
#1: bulan 12 ni adalah bulan yang aku tunggu mengenai hal posting aku. kan semalam tarikh tutup permohonan SPP, jadi mana tau bulan 12 ni aku ada panggilan interview? jadi bila ada interview, semakin dekat lah aku dengan kerjaya guru secara rasmi. bukan aku tak sabar nak kerja, tapi bila ada satu kepastian, rasa lega kan? 
#2: on the 18th, Izan akan datang Labuan. so triple double the excitement. haha mengada kan? not only that, on the 20th pula, me, parents, zana and him are heading to Kota Kinabalu just untuk jalan jalan dalam two days gitu sekali hantar dia balik la ke Tawau. so, kiranya itu first family vacation sepanjang aku dirumah. yang ke Tenom tu exception, sebab itu kiranya pergi orang kawin kan.
#3: I need my l…