Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011

Cuti Raya Brunei 2011 #1;

this year, kami satu famili celebrate raya di Brunei Darussalam at my babu house di Kuala Belait. eventhough raya di Brunei lambat sehari, tapi dia punya feeling memang sama dengan raya di Malaysia cuma kalau disini lebih banyak pilihan makanan dan suasananya lebih meriah!
aku arrive dari Kota Kinabalu ke Labuan pada hari ahad dalam jam 10 pagi.then petangnya jam 4 gitu, aku kena gerak lagi ke Brunei. sangat penat. badan memang sakit-sakit. tapi, okay lah, sebab mahu raya kan, ku gagahkan juga langkah ini. eseeehhh
around 5.30 p.m, aku sampai di Brunei dan kami terus menuju ke Jerudong Park untuk berbuka puasa. buffet yang best dan affordable rasanya. dengan harga $7.00 banyak boleh dirasa dan dimakan. then malamnya terus balik rumah di Kuala Belait. 
esoknya aku bangun entah jam berapa. haha macam seharian juga aku tidur. around jam 5 petang, kami menuju ke rumah my nenek bongsu for kenduri 7 hari for my late grandmother. Al-Fatihah. terus buka puasa disana, then baru lah menuju ke ruma…

Practicum Diary: Mural Sekolah;

bila aku yang tak pandai melukis, kena buat mural, inilah jadinya. hehe bersama Heidi kami menconteng dan mewarna dinding sekecil ini. eh kecil2 pun fikir senang ka cari idea. syukur ada GOOGLE, cari corak2 yang senang dan lukis balik.
mural kami paling simple di dunia. hehe ya la, sebab kami dua orang saja di sekolah ni, so if mahu lukis something yang ekstavanganza memang mustahil la. eh tak mustahil if pandai melukis. seriously, melukis mural is one of the biggest challenge aku rasa kalau praktikum. waktu ni mahu menolak mana boleh, mahu tak mahu kena try juga.
eventhough mural kami ni entah apa-apa juga aku rasa, somehow bila aku tengok I was proud of our works. at least, kami sudah buat yang sangat terbaik for ourself, practicum and for our school. yesterday, siap sudah kerja, dengan pertolongan 3 orang murid si Heidi.






Iftar at Balikpapan Restaurant;

ini adalah entry yang tertangguh. HAHA sepatutnya sudah post cerita ni kelmarin. since, tiada internet connection di sekolah, jadi hari ni baru aku sambung post. ini cerita last monday punya 
di petang itu, murid Heidi came to our house. konon datang mahu belajar but then berubah niat mereka menengok movie hantu di laptop aku, lepastu dorang main game. ada juga dalam 3 jam dorang dirumah lepas tu dalam jam 5.30petang dorang balik semula ke rumah masing-masing jalan kaki.

then, after that, Amira call aku and she said,
"mahu tumpah sup lagi harini?"
haha and I said, okay. so, after dorang dari sekolah,Amira ambil aku di Pasir Putih and bawa keluar untuk buka puasa sama-sama once again. and kali ni pilihan adalah Restoran Balikpapan. tempat makan yang best juga ni especially untuk family and untuk yang gila sama seafood tahap dewa. 


then baru aku sedar, yang aku tiada gambar main dish aku iaitu Nasi Boneless Fish Sambal Menado. hek eleh. gara-gara lapar terus semua sudah dimakan dan…

mood swing;

Well I don’t know why but I really not In a good mood today. I prefer not to talk or smile and of course not to laugh at anyone. Dan apa apa sahaja perkara yang tak ngam dihati akan buat aku marah dan juga merengus. I really don’t know why. Maybe symptom PMS kali kan.
Aku masuk dalam satu kelas yang aku ajar tadi untuk jaga exam. And most of the time kelas ni aku paling jarang mahu marah sebab muridnya semua dengar cakap and sometimes la juga bising2. Disebabkan jarang betul aku marah dan mengamuk and of course meninggikan suara di kelas tu, mereka sangat manja dan sometimes aku rasa macam “pijak kepala” pun ada juga.
Then, bila saja aku masuk kelas tu, mereka akan buat hal yang macam2 lah. Even kau marah, dorang ignore saja. Sampai lah tadi, sudah lah waktu exam, dorang boleh buat tak tahu with my rules. Duduk dekat2, meniru and so on. Naaa aku apa lagi, ngam2 juga mood tak okay, aku marah lah.
One of my pupils said
“baru harini aku Nampak cikgu marah bah
I didn’t reply that. Aku ignore …

Accept differences;

How much is important to accept others differences?

Every person in this world has their own attitude and personality. Sometimes, their attitude makes us love and sometimes hates each others. It’s not easy to accept other differences especially when it comes to our own principle of life.

But sometimes, don’t you think that differences made us last forever and make us good friend/lovers? I gave some examples;

i) Amira and I had a lot of differences. She dislikes pink so much and she hates Hello Kitty. But then I was crazy over pink and Hello Kitty. But we managed to be a good friend until now and every time we fight over the pink colour and hello kitty, we still can laughed and happy at the same time

ii) Me and my boyfriends are like one in the south, and one in the north. From our age, to our life principle, we are really different. And usually, because of the differences, we fought a lot. But then because of differences, we learned to understand each other and love more.

For me, don’…

Iftar at Relaxing Cafe;

kelmarin, went to Iftar with Amira and Tera. ngam2 juga mahu balik ke flat guru Pasir Putih, so kami jalan2 la dulu di area bandar dari tengahari lagi. HAHA sumpah, kami tak tahu mahu pergi mana. then memang sangat meronda bandar lah. mahu pergi tengok wayang, tiada filem best, mahu jalan2 sakit saja hati sebab tiada juga duit yang banyak untuk membeli, last2, masuk dalam kereta pergi jalan2 menuju ke tempat2 baru. entah jalan mana tu kamu pergi, but the view is great!
then, menuju ke Relaxing Cafe. tempat makan di Tawau yang paling chill dan sedap aku rasa di area Tawau. sesuai untuk orang2 yang suka melepak sambil online sambil makan yang best tapi dengan harga yang berpatutan. hehe *promosi*
so, this is some of the pictures;
oh ya, Portugese Egg Tart tiada jual di Relaxing Cafe. itu aku beli di bakery shop area Kubota Square. serius egg tart itulah yang paling sedap antara semua yang pernah aku makan. pastry dia sangat memuaskan hati. isinya lagi, pergh, itu egg tart dicampur dengan w…

sekadar pertanyaan;

kita ni tak reti bersyukur atau terlalu naif dengan keadaan?
serius, kadangkala aku terfikir. dalam sesuatu hal yang terjadi, perlukah aku membangkang atau menyokong. ada beberapa hal lately yang buat aku fikir semua ini.
1)sedang semua orang sibuk marah2 our government pasal itu dan ini, aku malah buat keputusan untuk let go saja semua tu. aku rasa selagi aman dan tenteram hidup, tak menjejaskan my life, why should I care? but sometimes, orang akan cakap, sebab kau lurus lah kau tak tahu apa-apa. tapi dalam segi lain, aku akan cakap aku bersyukur sebenarnya dengan nikmat yang telah diberi.
2)sedang semua orang merungut mengenai peraturan kampus, aku anggap semua tu, relevan juga kadang2. kenapa mahu marah dan bising? okay, dalam hal ini, aku pun tak tahu aku ni lurus or aku sememangnya patut anggap juga semua peraturan tu berat dan perlu membangkang?
so, atas apa benda yang berlaku di dunia kita ini, adakah kita ini diumpamakan orang yang tak reti bersyukur atau orang yang telah dibodoh2…

Set Induksi bidang keguruan;

that is some of my pictures di sekolah. ada banyak lagi belum di upload and also banyak kelas yang belum aku ada gambar kenangan. ada dalam 5 hari lagi di sekolah, and for sure aku akan rindu tahap dewa dewi sama sekolah ini. my life in Sk Pasir Putih memang lain daripada lain. sungguh lain. sangat bernilai untuk aku.
praktikum kali ini ajar aku pasal kehidupan. sesuatu perkara yang sangat berguna untuk mematangkan diri. aku tak akan cerita sekarang pasal semua tu. sebab aku save cerita tu next week. aku ada entry khas untuk praktikum kali ini. tapi dalam next week baru aku akan tulis. so, stay tuned. haha
satu saja prinsip aku sepanjang praktikum "if you want to understand your kids, be like them"
senang saja prinsip aku. aku memang bukan guru yang bersifat keibuan, ada la sikit. maybe sebab aku belum jadi ibu lagi kan. HAHA jadi aku tak berapa faham sangat mahu jadi ibu kepada mereka. so, what I did, aku jadi kawan untuk mereka. mengajar mereka macam kawan. believe me, dorang …

what love is?;

if you looking what love is, this is some of the definition. but, I know all of you have your own definition of love. so, tell me =)

Moga Allah membantu ku disaat susah dan senang;

Ramadhan kali ini bukan ramadhan yang mudah buat aku. sungguh. dugaan demi dugaan Allah berikan pada ku sepanjang bulan ini. cukup buat aku kecewa, menangis dan kadangkala berputus asa. tapi aku cuba positifkan diri dan anggap semua ini dugaan yang Allah berikan kepada aku untuk aku buktikan padanya aku mampu bersabar dan lalui semua itu.
Allah tidak akan uji seseorang itu kalau dia tidak boleh menghadapinya.
betul, kan? sudah tentu semua dugaan yang Allah berikan itu sebenanrya ada jalan penyelesaiannya. mungkin cuma perlu waktu dan juga meminta petunjuk dari-Nya. aku bukan terdiri dari golongan yang alim, sungguh banyak cacat celanya, terlalu banyak, tapi aku pasti kita semua pasti boleh berubah dan menjadi lebih baik. Insya Allah.
mari yang beragama Islam dan juga sedang menghadapi masalah, kita berdoa kepada Allah s.w.t

Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan ad…

I miss home so much;

Didn't I tell everyone of you my mom is the best cooker ever?
bila tadi pagi, open facebook, ada 6 gambar my mom tag aku. bila buka, semua tu adalah juadah berbuka puasa mereka kelmarin. one of my favorite kelmarin is Sizzling Japanese Tauhu. terus terganggu emosi pagi-pagi di bilik guru ni bah. then, decide, today mesti pergi ke Parkwell beli makanan untuk memasak. susah okay, mahu beli barang kalau tiada icebox dalam rumah =_='
rindu mahu makan masakan mama. I miss my family. rindu mahu makan semeja dengan semua. Oh, I miss that situation so much. I even miss Labuan so much and all my friend there. tapi, this year for raya, tak balik langsung sebab this year raya di luar negara HAHA. tak jauh pun, Brunei saja.
we are going to experience puasa dan raya di sana.  and once again, I miss my home so much!



Heart Vacancy?;

bila tengok video ini teringat zaman sekolah rendah dan menengah yang berabis menggilakan wajah-wajah group macam Westlife, Plus One, Backstreet Boys. then bila I asked SurayaHani pasal lagu2 baru yang best, since aku dan dia minat jenis lagu yang sama, dia ada bagi beberapa lagu.
one of them is this song. Heart Vacancy by The Wanted. first time dengar terus rasa best. pastu cari video di YouTube. wah, lelaki2 seperti mereka sangat handsome. pengsan la begini. HAHA. memang terus teringat zaman dulu minat lagu gara-gara lelaki dalam group tu semua handsome2 =)
jom layan lagu bersama ku sekarang =)

I'm turning 22 today;

Today, i'm turning 22. yeah, Happy Birthday to myself.
and I woke up today, I saw there are 247 friends posted on my wall. and ianya bertambah from minutes to minutes. And I do really appreciate it all. I do read it all, and try to reply each one of the post. suddenly la pula, Facebook menghalang semua itu. sebab terlebih2 aku mereply, system tak bagi. and if aku teruskan juga, my facebook akan deactivate. huh!
so, aku cuma sempat untuk reply suku sahaja dari semua post itu =(
and, I don't really have any program today. mahu sambut dimana dan dengan siapa pun memang tiada for this year. and even tiada cake untuk ditiup lilinnya, dipotong or di makan. HAHA right now, di dalam rumah, atas tilam, sedang online dan kejap lagi mahu tidur sepuas-puasnya. what a pity style untuk celebrate diri sendiri. 
but, yesterday, I do really had fun with Amira, Sherry, Erma and Zaidah. kami buka puasa ramai-ramai, and to celebrate my birthday in advance! we eat, laugh a LOT! sampai jam 9 malam baru…

100 tags (confirm muntah membaca, terlampau banyak);

Personal Questions


p/s; akan jawab tag ini dalam pelbagai bahasa. BM/BI/BRUNEI/TAMIL/CINA. haha and bahasa2 yang tiada nama. okay let's start.

1. How do you define honesty?
jujur. jujur pada diri sendiri dan juga orang lain

2. What is your biggest fear or worry?
ketinggian! sangat gayat ok.

3. What is the main thing that makes you unique?
I can't stop talking =_=' bubbly~

4. If you had to evacuate your house immediately, what is the one thing you would grab on the way out?
my dslr!! Nikon d3100 my precious thing ever

5. What facial expression or movement do you do when you are lying?
erk.. entah lah. nanti aku try menipu, aku jawab balik soalan ni haha

6. What is the oldest item you own?
my laptop. haha old ka tu?

7. If someone was to give you one gift, money is no object, what would you want to receive?
rumah yang dipenuhi dengan barang Hello Kitty dari kitchen set, bedroom, bathroom. semuanya pink dan Hello Kitty

8. What does it mean to have courage?
berani untuk berdepa…

Puisi Dia Dan Aku Kata;

Dia dan Aku Kata-Zahiril Adzim

Sayang betul dia kat aku.
Aku buat salah teruk, dia menangis satu malam.
Dan kemudian esok pagi, dia jumpa aku, dia tersenyum.
Kesalahan aku memang tak layak untuk terima senyuman itu.

Apakah memang ada manusia yang murni macam ni?

Dia nak marah, tapi dia nak ketawa.
Dia nak pukul, tapi dia nak ketawa lagi.
Dia nak tunjal kepala aku, tapi dia takut kepala aku sakit.
Dia nak lepaskan kemarahan dia, tapi dia takut aku terasa.
Dia nak merajuk, tapi dia nak berbual dengan aku.
Dia nak paling muka, tapi dia nak tengok muka aku.
Dia nak menangis, tapi dia tak nak bersedih masa tu.
Dia nak maafkan aku sebab dia nak terus sayang aku.

Dia kata aku bodoh, aku kata, memang.
Dia kata aku tak fikir, aku kata, tu lar pasal.
Dia kata aku tak guna otak, aku kata itu betul.
Dia kata aku bangang, aku kata paling bangang.
Dia kata aku jahat, aku kata takda niat.
Dia kata aku takut bila buat salah, aku kata takut gila.
Dia kata dah agak dah, aku kagum dengan firasat dia.


Di…

Friday Wisdom;

1. A day without sunshine is night.
2. On the other hand, you have different fingers.
3. 42.7 percent of all statistics are made up on the spot.
4. 99 percent of lawyers give the rest a bad name.
5. Remember, half the people you know are below average.
6. He who laughs last, thinks slowest.
7. Depression is merely anger without enthusiasm.
8. The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese in the trap.
9. Support bacteria. They're the only culture some people have.
10. A clear conscience is usually the sign of a bad memory..
11. Change is inevitable, except from vending machines.
12. If you think nobody cares, try missing a couple of payments.
13... OK, so what's the speed of dark?
14. When everything is coming your way, you're in the wrong lane..
15. Hard work pays off in the future. Laziness pays off now.
16. How much deeper would the ocean be without sponges?
17. Eagles may soar, but weasels don't get sucked into jet engines.
20. What happens if you get scared …

what a la la la entry;

hey yo! =)
memang hidup berpraktikum sangat busy, sampai jerawat dimuka tumbuh seperti cendawan selepas hujan. sabar saja lah =_=' setakat ni nothing much happened in my life. pagi pergi sekolah. petang merehatkan diri. malam sibuk buat RPH and so on. 
tinggal dua minggu lebih lagi, tamatlah kami berada di Sk Pasir Putih. of course sangat sedih. I really feel sekolah dan kampung ni seperti tempat aku sendiri. memang ada upside down. and too many obstacles. tapi dengan bangga juga aku berjaya juga tempuhi.
till the next entry. sorry entry kali ini macam tiada isi penting. saja tulis begini asal update blog HAHA.

Mary Kay Make Up Class;

last friday, Ain call me and bawa aku untuk pergi Mary Kay Make Up Class. so, I said yes. since memang Sabtu tiada kerja juga mahu dibuat dirumah, melainkan tidur sepanjang hari. janji dengan Ain untuk jumpa di stesen bas, then sama2 pula ambil bas untuk pergi ke area make up class ni.
sampai saja sana, suddenly, mood mengambil gambar aku membuak2. haha so, aku tak join dorang mekap2, aku just ambil gambar. tapi tetap juga aku belajar stepnya. basic nya kan yang penting. so, let the picture tells everything.