Skip to main content

Set Induksi bidang keguruan;

Me, Aslam, Aini and Aqilah
Ilham and Aslam
Tahun 5 UMS and I teached Pendidikan Sivik Kewarganegaraan here
anak murid ku yang aktif belaka
"cikgu, kami mahu bergambar style pemain bola"
the girls
muka muka no feeling sudah aku sana
that is some of my pictures di sekolah. ada banyak lagi belum di upload and also banyak kelas yang belum aku ada gambar kenangan. ada dalam 5 hari lagi di sekolah, and for sure aku akan rindu tahap dewa dewi sama sekolah ini. my life in Sk Pasir Putih memang lain daripada lain. sungguh lain. sangat bernilai untuk aku.

praktikum kali ini ajar aku pasal kehidupan. sesuatu perkara yang sangat berguna untuk mematangkan diri. aku tak akan cerita sekarang pasal semua tu. sebab aku save cerita tu next week. aku ada entry khas untuk praktikum kali ini. tapi dalam next week baru aku akan tulis. so, stay tuned. haha

satu saja prinsip aku sepanjang praktikum
"if you want to understand your kids, be like them"

senang saja prinsip aku. aku memang bukan guru yang bersifat keibuan, ada la sikit. maybe sebab aku belum jadi ibu lagi kan. HAHA jadi aku tak berapa faham sangat mahu jadi ibu kepada mereka. so, what I did, aku jadi kawan untuk mereka. mengajar mereka macam kawan. believe me, dorang akan lebih faham, dan akan baik dengan kita.

well, aku bercakap ni mesti cikgu2 yang sudah berkerja akan cakap

"ya la, kau baru lagi dalam dunia ni, baru juga praktikum. nanti sudah kerja, situasi nya berbeza sudah. mana sama lagi macam praktikum"

for sure lah ada yang akan cakap dan fikir begini. dan satu saja ayat aku untuk yang akan cakap begini

"kamu juga pernah lalui praktikum kan, jadi, tak boleh biarkan aku menikmati semua praktikum ini sebelum aku betul-betul berkerja? tidak boleh aku jadikan praktikum aku sebagai kenangan manis? sedangkan P&P perlukan Set Induksi, apatah lagi kerjaya Guru.biarkan aku jadi Praktikum sebagai Set Induksi aku sebelum betul-betul aku jadi Guru secara rasmi =)"

p/s;ayat macam orang degil dan ego, sungguh bukan maksud aku begitu, cuma aku harap semua boleh faham apa yang aku rasa sekarang ni. 
CUBA
FAHAMI
AKU

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…