Skip to main content

Practicum Diary: They need our attention;

it's been five weeks! sangat tidak sangka aku berjaya juga bertahan tanpa jadi orang sakit mental sepanjang berpraktikum. HAHA. dan aku sangat enjoy hidup aku di sekolah tu, and i'm gonna miss that school so much nanti.

most of my kids, bukanlah senang mahu di handle, selalu bagi aku sakit kepala, bagi aku rasa macam mahu mengamuk. sometimes, aku teriak2 juga dalam kelas, ya la, sebab suara dorang lebih kuat dari suara aku yang berteriak. kalau tak berteriak rasanya mana lah dorang dengar apa arahan aku.

sometimes dorang cakap juga,
"cikgu, ndak payah teriak2, puasa ba ni"
then I replied
"memang pun puasa, tapi perangai kamu ni macam kamu tak puasa"

then, akan jadi lah scene tuduh menuduh between us. haha well, honestly, aku juga akan jadi sangat childish with them. bergaduh, bermain, and sometimes ketawa dengan dorang. at first, it's not easy untuk tackle dorang, then bila aku be one of them, think like them, dorang mula dekat dengan aku.

now, arahan aku tidak perlu mahu 3-4 kali, dua kali aku ulang dorang sudah mula dengar. aktiviti aku pun dorang ikut saja tanpa bising-bising. phewww, finally ada juga kan cara mahu ambil hati dorang. then dalam diam aku mahu tahu apa sebenarnya masalah dorang. so, I decided to choose activities yang dapat buat dorang dekat dan percaya aku sebagai cikgu dorang.

subjek PSK umpama lucky draw buat aku. ngam2 lagi ada tajuk yang sesuai, aku terus buat aktiviti tulis surat. I asked them to wrote a letter to me, tell me apa masalah dorang di rumah, di sekolah, yang dorang mahu aku tahu.

di bawah ini merupakan 3 surat yang dapat aku share. 3 orang budak ni adalah budak yang paling nakal di dalam kelas, suka bergaduh and so on.
one of them datang jumpa aku, and asked me,

"cikgu, bolehkah kalau saya tulis macam ni?"
surat dia adalah surat yang menyatakan he missed his parents so much.
"boleh bah. aii kenapa mama bapa kau di keningau?"
"dorang kerja sana,cikgu"
"jadi sekarang kau tinggal sama siapa?"
"nenek ku"

then lepas dia hntr surat tu, dia kembali buat bising, melompat2. well, you know, kids.
before balik dia datang jumpa aku lagi, and tell me, how much he missed his parents =_='

Comments

YuyaY said…
wow. . .syiok nya ko. . haha. . mcm lucu plak baca surt yg d atas. . sa pun maw jd cg. .tp kos yg sa kna bg dstroyed my ambition. .huuh. . .nway. .be a good tcher soon. . like ur style. . :)
aii?? kenapakah bg destroyed pula?

hehe btw, thanks yaa

Popular posts from this blog

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …