Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

SBE 4; SK Sri Gaya #1

Ini adalah Pengalaman Berasaskan Sekolah saya yang terakhir. dan kami memilih untuk pergi ke SK Sri Gaya. sepanjang empat kali SBE ini, mesti saya buat dengan roomate saya sendiri. alasan utama kami pergi sekolah ni adalah sekolah ni dekat dengan ofis bapa dia and mahu rasa pengalaman yang terbaru di sekolah kluster.
so, ini dia cerita hari pertama di SK Sri Gaya;
bangun sahur tadi jam 3.30 pagi. after that, sambung tidur. haha and kami lambat bangun lepas tu. terjaga dalam jam 6 pagi. okay, sangat kelam kabut. borang kami langsung belum isi. sampai saja sekolah, nasib baik belum mula perhimpunan lagi.
cari mana Bilik Guru Besar dan sekali tengok di dalam, ada sudah beberapa guru pelatih lain yang buat SBE sana. dari IPG Keningau dan Kent. so, tidaklah kami berduaan ja di sekolah sepanjang minggu ni.
GB buat temu bual dengan kami. dan dia tanya2 the previous school kami pergi.SK Sg Bedaun di Labuan, SK Weston di Beaufort, SK Likas di KK.then suddenly GB tu tanya.
GB: Aik? kenapa boleh buat…

Labuan, saya cinta dikau;

petang tadi, saya keluar with my little sister.
kami singgah di salah satu kedai hp. ambil simkad hotlink. so, sekarang saya ada satu lg simkad baru. kepada yang kenal saya tu, mesti taw la yang saya balik2 tukar number ni. dalam setahun ni rasanya saya sudah ada simkad. bukan saya guna pun selalu tu, cuma entah lah jadi hobi pula
then untuk berbuka puasa, saya dan zana pergi ke Tiara Labuan Hotel untuk buffet. OMG. saya sangat excited.p/s; ahahahah saya telah direserved ;p
makanan untuk buffet saya harini.punyalah banyak. sampai betul2 penuh perut saya. sejam saja saya mampu untuk makan, lepas tu memang dah give up. dari satay,kambing, sushi,cakes,and so much more. smua saya telan ;p
and tadaaaaaaaaaaaaaaaa..hasil pembelian saya di Duty Free Shop. beli perfume satu, free dua perfume. then free lagi chocolate.punyalah heaven. dengan harga below rm30 lagi. ades sapa lah yang tidak mahu lepaskan peluang kan.

trust your heart;

saya rasa saya perlu share something,
bila kita rasa kita tidak boleh bertahan sudah dengan sesuatu hubungan tu, better move on, dari buang masa bersedih2, buang air mata, buang kredit memujuk dan what-so-ever. saya tahu move on itu sangat menyakitkan, tapi bila kita sudah di tahap melupakan seseorang tu, then kita akan rasa, dan tanya diri sendiri "kenapa aku tak move on awal-awal lagi?"
i know, break up is not easy.mahu melupakan pun bukan senang. but think for our future. saya pernah berada di situasi sedih begini banyak kali, but every each of them bagi saya kekuatan, bagi saya kekuatan untuk mencari yang lebih baik. bagi saya kekuatan untuk menjaga hati saya lebih dari menjaga hati orang lain. ini bukan pentingkan diri,tapi, "you should love yourself before love other"
after all this pain, semua yang berlaku pasti ada hikmahnya. mungkin hikmah bukan datang tiba-tiba, tapi bila mana ada masa yang sesuai,ia pasti akan berlaku di tempat dan masa yang tersangatlah se…

ini sangat memotivasikan diri;

for all this while, saya memang langsung tiada niat mahu ambil lesen kereta.saya biarkan kawan-kawan yang lain ambil test, belajar driving, tetapi sekali pun tidak terdetik di hati saya untuk ada lesen.
kalau ke bandar tu, kesian juga lah sama si Luqman. balik2 dia terpaksa jadi driver. nda pun, meminta tolong sama yang lain. pernah juga saya terfikir, nanti kalau sudah kerja, siapa mahu drive kan? but then, saya rasa tidak perlu lah juga. HAHA...kitorang kan posting pedalaman,paling2 pun yang penting ada lesen bawa bot ;p nda pun jalan kaki saja.
BUT, tiba-tiba, fikiran saya BERUBAH 100% kali ini.
Zana tiba-tiba tunjukkan brochure tentang kereta Suzuki Alto ni. oMG! saya suka ni kereta. macam viva sikit, tapi yang lebih menarik ialah WARNA!! i dont care about enjin nya and what so ever, sebab bukan saya faham pun.then yang lebih menarik perhatian, my mom will buy me this car,IF SAYA ADA LESEN.
okay, ini sangat memotivasikan saya. mama, babah,kasi daftar saya belajar kereta. saya betul-…

Syurgamu Ramadhan;

I'm crying every episode of this drama series. memang sangat touching. lagipun tema drama ni berkaitan dengan keluarga kan. so,memang mood yang digunakan sangat mendalam. saya akan pastikan saya tidak akan ketinggalan satu pun dari episod cerita ini.
Marah Kerana Sayang, Benci Kerana Rindu

all I want to do is;

from A to Z;

A- AVAILABLE: no comment.

B- BIRTHDAY: 14th August 1989..sudah berlalu~~

C- CRUSHING ON: someone.

D- DRINK YOU HAD LAST: cincau susu

E- EASIEST PERSON TO TALK TO: Seri dan Ika

F- FAVORITE SONG: Astrid-Tentang Rasa

G- GUMMY BEARS OR GUMMY WORMS: none of those two
H- HOMETOWN: Pulau Labuan.

I- IN LOVE WITH: someone.

J- JUGGLE: sangat tidak pandai.

K- KILLED SOMEONE: no one.

L- LONGEST CAR RIDE: sangat takut untuk drive

M- MILKSHAKE FLAVOR: Strawberry and apa2 ja yang berries2

N- NUMBER OF SIBLINGS: three

O- ONE WISH: Always strong to fight problem

P- PERSON YOU CALLED LAST: my mom

R- REASON TO SMILE: someone love you.

S- SONG YOU LAST HEARD: "cantik menarik tertarik ko memang da bomb" tgh dgr d tv skrg

T- TIME YOU WOKE UP: honestly, lambat! haha

U- UNDERWEAR COLOR: Secret.

V- VEGETABLE(S): x pndi makan. pity me :(

W- WORSE HABIT: sangat kuat menangis!

X- X-RAYS YOU'VE HAD: untuk medical check up masuk maktab

Y- YOYO'S ARE: kedai minuman shake ahahahaha

Z- ZODIAC SIGN: leo. akulah singa yang g…

home sweet home;

it's good to be home. really!

saya sedang menikmati petang yang indah, sambil menonton movie romantis di hallmark "Before You Say I do", sambil online facebook, dengan keadaan rumah yang sangat selesa, walaupun aircond ni kadang kala buat saya resdung, tapi who cares? haha yang penting berada di rumah sendiri sangat best!

saya sempat untuk bertemu dengan mama sebelum dia berlepas ke Kuala Lumpur. I miss her so much. dapat peluk dia kejap tadi pun, kira okay lah. memang berkejar2 juga lah tadi. sampai saja KK tadi, mahu naik bas yang paling awal ke Menumbok, pastu dari Menumbok, saya berlari lagi ke kaunter speedboat untuk dapat yang paling awal sampai ke Labuan. luckily, saya sempat sampai before jam 10. so cepat2 my dad ambil dan bawa ke airport. oh, Alhamdullilah.

right now, tengah tunggu my little sister balik dari sekolah agama, then tunggu my babah call, pastu baru cari makanan untuk berbuka di bazaar. i really dont know what to cook for berbuka puasa or maybe for sahu…

what really inside my heart?;

lately, saya rasa saya update blog cuma berkaitan kehidupan seharian saya, apa yang saya lalui hari hari bersama kawan dan juga beberapa gambar yang cukup untuk membuktikan betapa saya sangat enjoy dengan hidup saya! walaupun busy tak terkata, saya masih mampu untuk tersenyum dan bergembira dengan kawan yang lain.
actually, saya sedar yang saya lama sudah tidak share what REALLY in my HEART right now.
balik2 juga saya fikir, adakah patut saya share atau tidak. tapi malam ni, rasanya, feeling lebih sikit. so, apa salahnya tulis sikit pasal hati saya dan kehidupan peribadi saya sejak dua menjak ini. well, tak kan cerita 100%, sebab saya dah promise untuk share semua ini only for my love one.
dunia jiwang saya semakin berkurang di facebook. walaupun ada rasa nak tulis status jiwang sikit, saya tulis lah juga. tapi lepas tu, confirm saya delete balik. entah lah kenapa. maybe macam tidak sesuai untuk share sana. tapi kalau sudah saya memang betul2 mahu brjiwang, apa lagi, update twitter saja.…

Surau An-nur with JPP and PGPI;

untuk ramadhan kali ini, PGPI buat program hari2 berbuka puasa di surau. so, tiap hari memang akan ada kelas yang bertugas memasak dan menyediakannya. hari ini, turn JPP dan PGPI pula.
Cik Azean sedang buat kuah untuk mee goreng
mereka sedang menghiris daun bawang
Amira sedang memasak ayam masak sos
Ain cuci pinggan mangkuk
waktu yang dinanti, waktu berbuka puasa

tell me dear love;

secret recipe time with them;

last night, kami ramai2 keluar untuk berbuka puasa at Secret Recipe, once again, in this month! hhahaha tapi yang previous, going out with someone else. kali ni, keluar ramai2 menikmati juadah berbuka puasa yang sangat best!
so, let's enjoy the picture;

model Secret Recipe
adrian dan zaidi
seri, me, mira and sahril
ngam2 dorang ni pun ada juga di meja sebelah so, ambil gambar la dulu ;p
roomate ku yang tercinta!
makan makan
cake sebagai pencuci mulut kami
kenyangggggggg =_='
grrr...sapa yang harus bertanggungjawab ni membayar
thanks to hafiz,as a birthday present *dalam banyak2 kek, yang ni baru ada rasa cheese lebih*
next time, jom serbu steamboat pula :)

berbuka puasa with Bapak Takun;

beberapa hari lalu, kami dijemput oleh keluarga angkat untuk berbuka puasa di sana sambil menikmati makananan kaum cocos.

so, saya malas banyak cakap, tengok lah gambar seja;

tukang kacau di dapur :p
with bapak angkat
Ikan Brengkes
Kuih Bongkok sebelum berbuka puasa
selepas berbuka puasa
kereta tak muat. belakang kereta pun jadi lah untuk duduk ;p
having a good time with them! thanks a lot our family angkat :)

morning rumble;

Good Morning World!
wake up tadi jam 4 pagi. diketuk pintu oleh Ain. sebab dah janji untuk sahur bersama. banyak lauk kami masak semalam. ada ayam masak merah, sayur kacang, sosej dan tempe.
oh lupa pula, semalam keluar outing dengan my besties. definitely, Seri dan Luqman. meronda bandar Tawau yang kebanyakkan dah tutup kedai. heran aa, ahad setengah hari ja semua kedai, padahal rasanya ahad yang paling ramai orang ada masa mahu berjalan. ahh..nevermind, dorang pun mahu berehat bah tu.
kemana saja kami semalam?;
1) pergi pasar. beli periuk2. hehe..ini roomate punya belian. rasanya untuk persediaan di dapur supaya bila mahu mendirikan rumah tangga senang la nanti kan ;p
2) pergi eastern plaza. cari kedai baju kurung and sambil window2 shopping
3) pergi Parkwell. beli barang mentah untuk memasak then my roomate beli barang2 untuk bilik
4) straight ke rumah mak long untuk berbuka puasa dan terus memasak
5) singgah giant kejap. beli kasut kuliah baru.dah tak tahan guna yang lama. hahahah sangat …

I'm turning 21;

saya sudah 21 tahun. dan, perasaan saya?biasa jer.age is only a number, right?
so yesterday, saya keluar untuk celebrate birthday saya. and lucky me, Secret Recipe sudah buka cawangan di Tawau. baru2 ni ja. so apa lagi, terus lah ambil kesempatan untuk makan2 dan berbuka puasa di sana.

since my roomate and her boyfriend suka makan ni, so I give it a try. memang sangat sedap!!
marble cheesecake
blackforest cake
and, ini saya! hahahahaha
dan ini juga saya, thanks for the candid capture :)
and my mom hantar smua ini untuk saya. thanks a lot mom, i love you so much!

Happy Birthday;

some point, saya rasa saya suka lagu ni. macam ada sesuatu dengan lirik ni :)
The Click Five- Happy Birthday
Hey you
I know I'm in the wrong
Time flies
When you're having fun
You wake up
Another year is gone
You're twenty-one

I guess you wanna know
Why I'm on the phone
It's been a day or so
I know it's kind of late
But Happy Birthday

Yeah yeah whoa
I know you hate me
Yeah yeah whoa
Well I miss you, too
Yeah yeah I know
I know it's kinda late
But Happy Birthday

So hard
When you're far away
It's lame but I forgot the date
I won't make the same mistake
I'm so to blame

So now you know
Don't hang up the phone
I wish I was at home
I know it's way too late
But Happy Birthday

Yeah yeah whoa
I know you hate me
Yeah yeah whoa
Well I miss you, too
Yeah yeah I know
I know it's kinda late
But Happy Birthday

It's not that I don't care
You know I'll make it up to you
If I could, I'd be there

Yeah yeah whoa
Yeah yeah whoa

Well I miss you, too
Yeah yeah I know
I know it'…

pengalaman ku dirisik seorang pakcik;

ada something yang saya rasa saya perlu share dengan kamu semua, berkaitan Bina Insan Guru saya :)
pada suatu petang, hari ketiga Bina Insan Guru, saya sedang menyapu daun2 kering di bawah pokok. cuba untuk menghayati watak sebagai seorang cucu yang menyapu halaman rumah. dan meneruskan raptai persembahan kami.
setelah selesai raptai itu, saya kembali semula ke astaka untuk menyambung kerja2 yang lain. tiba2 one of my friend panggil saya untuk jumpa dengan seorang pakcik ni. dalam hati saya, "oh, ni mesti salah seorang bapa angkat"
saya jumpa pakcik tu, cerita2 sikit pasal apa yang kami buat di kampung ni. then tiba2 pakcik tu cakap
"Sebenarnya pakcik ni nak cari menantu untuk anak pakcik,anak pakcik ni kerja di Sarawak sebagai polis. dia nak ada calon bila dia balik raya nanti. dan kalau boleh dia nak mendirikan rumah tangga bulan disember ni, tapi kalau boleh orang Tawau, jadi, cikgu ni orang mana?"
"saya orang Labuan pakcik", saya menjawab
" Labuan ja…

Kisah Bina Insan Guru;

mood untuk menulis blog agak lemah sekarang ini. ada banyak saya mahu cakap, tapi semua pun tidak tertulis.balik2 berenang dalam kepala otak ni. at last, tengah saya mengemas2 almari, mood cerita pasal BIG datang tiba2. terus berhenti lipat kain, pergi buka blogspot :)
okay, here it is.
BEFORE PERGI
dugaan yang saya dan kawan2 yang lain memang sangat banyak. tiap malam saya berfikir untuk menyelesaikan semua masalah yang timbul. dari kampung, tempat LDK, tempat untuk majlis perasmian dan penutupan, malam kebudayaan, and so muccchhhh MORE! menjadi seorang pengerusi untuk program seperti ini adalah sangat mencabar!
HARI PERTAMA
I really dont know what to do first. saya mahu urus apa, mahu update kerja siapa. saya betul2 lost! last last saya dengan lucunya pergi ke BLOK KH bersama2 lelaki yang lain untuk mengira khemah,melipat2 kanvas, menangkat semua peralatan. sambil saya buat kerja tu, saya berfikir, betul kah ini kerja yang harus saya buat?
sampai di tapak perkhemahan, perlu urus macam2. b…

PBS 4;

Pengalaman Berasaskan Sekolah yang terakhir before next semester masuk praktikum. dan happy juga sepanjang PBS ni, sentiasa bersama roomate tersayang. Labuan, Weston,Likas dan kali ini di KK. hope everything will be fine and something new I learn.

ku suka jawab tag bila ku bosan;

1. Apa yang anda akan buat bila anda tahu ada kawan tikam belakang anda ?
>> selalunya saya ni lambat loading. sa simpan dulu kemarahan sa. then ada la waktu2 tertentu bila sa rasa mahu kasi kuar semua, baru la dia tahu sa boleh jadi sangat jahat dan akan menikam2 belakangnya balik lebih apa yang dia buat pada sa *pnya panjang ayat ;p*

2. 6 orang di hati anda?
>>1) my parents 2)my siblings 3)my high school friends 4)my roomate 5)my classmate 6)HIM

3. Anda rasa anda comel?
>> badan ku memang comel2 sudah ni. muhahahaha

4. Single or Taken?
>> taken.

5. Blog yang mana anda suka ?
>> sa lebih suka baca blog yang tulis kisah dorang hari2.mcm ada benda maw share kan sama reader's.

6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?
>> adoii..nda la setiap hari, tapi kira okay2 ja la

7. Lagu yang terakhir anda dengar?
>> ntah apa tajuknya tu..tpi liriknya gini lah "there is danger when loving somebody to much, and it sad when you know its you heart you cannot trust…

sampaikan padanya hujan;

hujan.
dan sangat sejuk.
sesejuk hati ini.

tiap derai hujan yang turun,
seperti titis titis rinduku yang ada di dunia ini.

kita melihat langit yang sama
bulan yang sama
dan merasa titis hujan yang sama

hujan.
alirkan sejuk hati ini
sampaikan rinduku padanya
agar ia tahu,
sesejuk bumi balung,
sesejuk itu hati ku,
yang memerlukan dirinya.

you;

and I hope you are doing fine with your camping.
hey blogggiiieeee darling;

so far, today semua dalam keadaan yang baik baik sahaja. sepanjang awal pagi tadi, saya memang sangat bingung. menunggu jawapan dari ketua kampung sama seperti menunggu untuk mendapat jawapan panggilan ke IPG. hanya Allah yang tahu betapa peningnya saya memikirkan hal Bina Insan Guru ini. saya mahukan semua nya berjalan dengan lancar, saya perlu jadi pengerusi yang memikirkan semua hal itu.
then, bila dapat telefon dari Ketua kampung, me, Heni, Mirul, Ustaz Ziyad, Madam Anna terus pergi jumpa dorang face to face. lebih profesional dan jawapan yang diberikan sudah semestinya lebih pasti, bukan? so, we stick to the old plan. tidur di khemah (padang SK Balung) and aktiviti gotong royong akan dikendalikan oleh pihak kampung. Ada malam kebudayaan,kembara sosial, LDK and so on.