Skip to main content

pengalaman ku dirisik seorang pakcik;

ada something yang saya rasa saya perlu share dengan kamu semua, berkaitan Bina Insan Guru saya :)

pada suatu petang, hari ketiga Bina Insan Guru, saya sedang menyapu daun2 kering di bawah pokok. cuba untuk menghayati watak sebagai seorang cucu yang menyapu halaman rumah. dan meneruskan raptai persembahan kami.

setelah selesai raptai itu, saya kembali semula ke astaka untuk menyambung kerja2 yang lain. tiba2 one of my friend panggil saya untuk jumpa dengan seorang pakcik ni. dalam hati saya, "oh, ni mesti salah seorang bapa angkat"

saya jumpa pakcik tu, cerita2 sikit pasal apa yang kami buat di kampung ni. then tiba2 pakcik tu cakap

"Sebenarnya pakcik ni nak cari menantu untuk anak pakcik,anak pakcik ni kerja di Sarawak sebagai polis. dia nak ada calon bila dia balik raya nanti. dan kalau boleh dia nak mendirikan rumah tangga bulan disember ni, tapi kalau boleh orang Tawau, jadi, cikgu ni orang mana?"

"saya orang Labuan pakcik", saya menjawab

" Labuan jauh tu dari Tawau", pakcik kembali menjawab

"ala pakcik, dekat ja tu Labuan dengan Tawau" one of my friend jawab. then si kawan ni terus meninggalkan saya dan pakcik itu sambil tersenyum.

dalam hati saya, apakah jadahnya saya ditinggalkan berdua dengan pakcik ni. aissshhhh...stress terus saya.

"Kalau kawin nanti, nak kawin di Tawau atau Labuan?" tiba2 lah pakcik tu straight to the point.

saya punyalah terkejut. bila masa pula saya setuju nak jadi menantu pakcik ni. saya tak jawab soalan tu. takut salah jawab, jadi jalan terbaik adalah berdiam diri sahaja

"Cikgu kena janji dengan pakcik sekarang, nak kawin Labuan ke Tawau?"

saya makin lah tak terkata. aishh pakcik ni suka2 hati dia jer nak paksa saya gitu.

"Saya belum fikir lagi semua ni pakcik, saya masih muda, saya masih belajar lagi" saya jawab dengan yakin

"Tak ada masalahnya nak kawin kalau belajar. Anak pakcik dah kerja. kalau pasal takut tak terjaga nanti, kampung balung cocos dengan maktab dekat ja pun. Sabtu ahad balik la sini"

Saya terdiam. eee pakcik ni jangan lah memaksa. on the way, saya nak cakap saya ni dah berpunya. datang lah juga isteri dan anak2nya.

"Haaa..yang ini isteri pakcik. yang satu ni anak perempuan pakcik tengah praktikal di klinik balung ni. yang satu ni masih lagi belajar"

saya pun senyum2 jer lah. terus salam mereka ni semua. dah speechless berabis dah oleh tindakan pakcik ni. dah tu siap dia kenalkan saya lagi dengan isteri dan anak nya yang saya ni calon menantu dia.

"apa2 hal, malam ni pakcik datang lagi untuk bincang hal ini dengan lebih lanjut"

saya pun diam2 ja lah. dah tak tahu nak cakap apa lagi. pastu pakcik tu pun masuk lah kereta dia. sempat lagi lambai2 kat saya. lepas tu, saya dah tak tahu nak buat apa. jumpa pensyarah2 cerita hal tu. memang shock berabis la.dan mereka ketawa berabis dengar cerita saya.

nasib baik malam tu dia tak datang. tapi yang hairannya orang kampung yang lain tahu hal ni. sampai dorang tanya kepada beberapa kawan saya mana satu cikgu yang dari Labuan. hohohoho pelik eh

tapi, saya rasa agak lucu juga lah pengalaman ni. dah tu kena risik2 lagi oleh orang yang saya tidak kenal. rupanya ada masih adat macamni kan. yang meminta keluarga memilih calon. hehe mungkin baginya pilihan ibu bapa adalah yang terbaik buat dia.

apa pula perasaannya, kalau betul2 kena lamar oleh keluarga orang yang kita sayang?

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…