Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

so called tak dapat tidur;

arghdari jam 10malam aku baring,
dan skrgnjam 1233pagi aku masih belum dapat tidur.semua ini salah;
a) Instagram
b) Facebook
c) Keek
d) Game The Tribez
e) Game Candy Crushomooooooo.
above all,
salahkan diri sendiri,
sebab melayan semua tu.ini semua poyo.
mcamana nak bangun mengajar esok wei.
kelas mula jam 8 habis jam 130pth.
hah amek kau ajar matematik tapi otak tak cukup rest.kbai.
menciik mata ai tau.Published with Blogger-droid v2.0.10

Resipi Egg Maggi Cheese Pizza;

Memasak adalah salah satu perkara yang paling aku suka di muka bumi ini. orang yang suka makan, harus pandai masak! sebab dengan cara tu saja dia boleh agak rasa macamana yang dia mahu dalam makanan dia. ayat dah serupa masterchef.
lagipun dekat dapur mama, segalanya ada! dah macam supermarket. tinggal fikir saja nak masak apa, nak cuba resipi apa, or nak create resipi apa. segalanya boleh bah.
abah kerja outstation and still belum balik Labuan, mama and zana keluar jalan. while me, orang yang paling malas keluar rumah ni, di rumah la sendiri. tanpa rasa sedikit pun cemburu nak keluar. aku pun tak tahu lah kenapa. lagipun, aku lebih suka jalan, bila aku ada duit dalam tangan. even kalau just keluar pergi pantai pun, dompet aku mesti ada duit. if tak ada, aku memang tak mahu.
lagipun sekarang dalam proses jimat cermat, sebab gaji belum masuk lah. bagi aku duit bukan segalanya, tapi duit itu separuh dari kehidupan. kalau dah keluar rumah, nak ke tandas pun perlu ada duit. tak ada duit,…

Laptop, Tab , Handphone, Duniaku!;

Kehidupan tanam tanam anggur ni best juga.
ya la,dapat banyak rehat, otak kita pun free dari tekanan kerja.
mungkin sebab aku kerja seminggu sekali saja, jadi aku rasa best macamtu.

kerja aku siang malam,
hadap laptop, tab, atau handphone.
setiap gadget ini mempunyai fungsi masing2. HAHA!

LAPTOP; untuk facebook dan blog
TAB; untuk instagram dan juga game The Tribez
HANDPHONE; untuk Youtube dan sms dan calling

see, even dalam menanggur pun aku buat semua secara teratur.
haha! semua ada tugas masing2 untuk aku.

and now, aku sedang menulis entri menggunakan laptop manakala handphone dan tab berada di sebelah aku. aku dan gadget takkan terpisah. aku rasa badan aku mesti dah lebih berkaren. haha ya la, stiap masa berdekatan dengan frekuensi ini. so not good untuk kesihatan.

nak tahu macamana aku sekarang;
tadaaaa!

style rambut dah sama pakai spek pun sama  and now aku tengah taip dalam keadaan '30 minutes later' WOAAAHH LIKE A BOSS! =P

I want to be HAPPY!;

all I want know is to be HAPPY.

tapi dalam keadaan hidup sekarang ni, macam mau happy. luar boleh lah senyum, ketawa, sengih2 kambing dalam hati tiada siapa tahu wooo. dengan kes KIRAM lagi yang tak pandai settle, maka semua urusan terbantut jadinya.

#1; Interview SPP ditangguhkan. bila tangguh maka lambat lagi posting. so should I be happy bila lambat posting? naaahhh

#2; boyfie terlibat langsung dalam urusan KIRAM ni. so each and everyday aku akan risau dengan keselamatan dia. untuk itu, will I be happy?

#3; KIRAM menuntut betul sama Sabah. which is Sabah lah tanah tumpah darah aku. bila ini berlaku, boleh ka aku happy? tidak kan!

it's okay, tiada duit, tidak cantik, atau dikenali ramai, tapi aku cuma mahu  HAPPY. itu sudah cukup.

for now,
tiada apa apa pun dalam kehidupan yang buat aku happy melainkan
MASAKAN MAMA. Tee-heee


Pretty Normal;

lately life aku just normal.
nothing interesting.
bangun, makan, online, and begitu la juga siang malam.

dunia macam terbalik, tidur dalam keadaan sangat tak mengantuk,
dan bangun mengantuk. wah, sampai gitu sekali kan.

but overall, maybe semua ini ada hikmahnya.
rehat sampai suatu masa nanti aku akan kerja non stop kan sampai pencen.
so, let's enjoy this moment.

and don't forget to say;


sedikit nota kaki out dari tema entri. HAHA! p/s; to my loving partner; I feel so special when you take time from your busy day to message me a sweet little note, then I know I am on your mind

my part time;

susah sebenarnya cari kerja di Labuan ni, lagi lagi yang mahu terima kita untuk part time saja. memang tiada lah. pastu mo cari kerja yang gajinya berbaloi dengan tambang bas, dan juga makan time kerja, lagi lah susah mau cari kan. so on weekdays aku fokus dengan online bisnes, (jual pendrive and teddy bear). 
so apa aku kerja part time aku sekarang?
tee-hee, daku adalah seorang guru tusyen matematik untuk menengah rendah. waktu kerja hari ahad; 8 pagi sampai 2 petang.
walaupun jadi guru tusyen, kira okay lah. at least ada juga rezeki masuk. bole guna duit shopping time konvo nanti. haha! kemain kan, ada lagi simpan2 untuk shopping gitu.

okbye.
till then!

Awesome = YOU! ;

hidup di dunia ni memang banyak pancaroba. dan aku pasti semua orang akan hadapi masalah dan dugaan yang besar atau kecil,tapi semuanya dari kita saja macamana mau handle. someone told me 'apa pun masalah yang kita hadapi, cabaran yang harus dilalui, yang penting kita senyum'. for a while, aku rasa apa yang dia cakap tidak memberikan sebarang makna dengan aku, sebab aku ni jenis kalau ada masalah aku fikir dan fikir, cepat2 cari jalan penyelesaian, share sama orang, minta pendapat, and siap google lagi. haha!
but then lama lama aku sedar, apa yang dia cakap make sense. ada masalah, take a deep breath, senyum. nescaya, semua masalah yang dihadapi akan ada jalan penyelesaiannya dengan cepat. sebab emosi kita dalam keadaan stabil dan dapat dicari jalan menyelesaikan dengan mudah. aku sendiri banyak masalah yang ada dalam kepala sekarang, tapi aku biarkan dulu, malas mau fikir panjang, nanti kasi semak otak. yang penting kita senyum =)

dari dulu paling lah aku benci kena kasi sak…

me and me;

There will be times in a relationship where a girl will start to doubt things, she'll start having second thoughts, she'll start to wonder if staying together would be the right thing to do. That's when you have to reassure her that everything will be okay, that arguments are normal, that things won't always be perfect. Show her that she shouldn't give up on something just because things get hard, that as long as you don't stop trying, she shouldn't either. If she sees that you want to work things out, then she won't feel hopeless anymore.
p/s; HAHAHA! it happened to me all the time :D

All you need is; USAHA!;

senarai penempatan interim rakan seperjuangan sudah keluar, Alhamdulillah. akhirnya penantian berbulan lamanya terjawab juga. semoga kalian tabah mengharungi hidup di pedalaman dan bersedia menggalas tenaga sebagai seorang guru yang baik.
as for me, yang tidak dapat, jauh disudut hati memang lah kecewa. sampai buat entri emo lagi. haha tapi dah delete, sebab bila baca balik, what the hell am I thinking masa tulis tu? finally, bila emosi dah back in tracks, baru lah delete dan ketawa sendiri.
the one who knows how frustrated I am, adalah encik boyfie. dia tahu betapa aku mahu sangat untuk interim kali ini. even aku banyak kali turun naik JPN Labuan, call KPM, JPN Sabah,Sarawak untuk tahu bila, and situasi sebenar. but, perancangan Allah kan. sejauh mana pun kita usaha, if masa belum sampai, kena sabar juga.
but I learned something and I know my inner self selepas apa yang berlaku. aku memang dah agak posting memang akan lambat (tapi tak sangka se-lama ini), so dalam bulan disember aku…

Taggie Tags;

sekarang jam berapa? 
tiba tiba encik boyfie call. suruh aku tidur dulu sebab he still banyak kerja in the office.and I said, aku masih lagi tak ngantuk. and as usual as a protective boyfriend, dia akan cakap now dah jam berapa, nak buat apa online sampai pagi pagi gini, and since aku memang type girlfriend yang degil, aku tekankan kat dia yang aku masih belum mengantuk. haha and dia mengeluh, maybe sebab dia banyak kerja dan banyak perkara yang running through his head (KIRAM BODOH punya pasal), dia biarkan aku online. asalkan before tidur kena text dia dulu. tee-hee. ambil masa update blog.
it's been a while juga kan, tak ada entri pasal soalan soalan macam ni. so let's do it!;
How old are you?
-24 tahun pada bulan ogos

Where do you live?
-Labuan, pulau bebas cukai.

What do you look like?
-chubby. malas mo elaborate more, sebab aku just nampak diri aku chubby haha

How old is he?
-31 tahun pada bulan oktober

Where does he live?
-Tawau, Sabah

What does he look like?
-sweet, cute, hand…

Zulailih Wedding;

one by one, kawan waktu sekolah menamatkan zaman bujang. bukan itu sahaja, rakan rakan rapat pun ada yang bertunang and plan kawin. wah, terasa diri ini sangat dewasa. seperti baru kelmarin aku rasa yang aku ini masih lagi main tingting, main batu seremban dalam kelas, tidur dalam kelas, tengok tengok crush dari tepi tingkap kelas, and more more more.
the wedding berlangsung beberapa hari lalu, tapi baru sempat share dekat blog. majlis sepatutnya sampai jam 2 petang saja. and sambung malam. tapi kami yang pelik ni datang mau dekat jam 3 petang, and of course pengatin sudah tukar baju. tapi mau awal pun tak dapat, sebab we all tak ada transport terpaksa tunggu jejaka2 yang ada kereta ni. aduhaii malu juga sebenarnya datang majlis lambat. haha!
Zulailih was one of my classmate masa tingkatan 4 & 5. classmate sy cuma 17 orang dan alhamdulillah still keep in touch satu sama lain. walaupun ada beberapa sudah betul betul lost. but still, aku happy sebab asal ada masa, asal ada cuti…

Kerana Sabah Tanah Tumpahnya Darahku;

Alhamdulillah. niat aku untuk menulis semula di dalam blog semakin menjadi kenyataan. bagi aku bukan mudah untuk memulakan sesuatu yang telah lama aku tinggalkan. memerlukan azam yang sangat tinggi. jyyyeaahh!
tiada apa yang terkini mengenai diri aku. masih menganggur. ya, berita apa apa belum keluar. sabar.  aku belajar untuk sabar.
seperti apa yang boleh di baca di dada dada akhbar mengenai apa yang berlaku di negeri Sabah, semua rakyat Malaysia sudah maklum mengenai pencerobohan itu. malas nak ulas panjang. nanti salah info, aku mungkin akan disabitkan dalam akta hasutan, atau mungkin sebagai seorang yang memecahkan rahsia kerajaan. 
tutup mulut. kalau tahu cerita, diam. berdoa. dan tawwakkal.
membuka laman sosial dalam keadaan sekarang ini, menambah sakit kepala. mana lagi memikirkan berita posting yang tak kunjung tiba, memikir nasib negeri Sabah, dimana tanah tumpahnya darahku, terletaknnya orang yang aku sayang di kawasan bahaya, memang lah merisaukan.



aku tinggalkan kalian …
oh mac sudah tiba!please be nice.
semua harapan di bulan februari hancur.br1m saja yang menggembirakan aku bulan lalu.
:p
Published with Blogger-droid v2.0.10