Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2010

Picture; Day 2.

Hari Kedua;

ini adalah hari kedua tugas saya sebagai seorang fasilitator. tak banyak nak share. sebab mostly saya enjoy kerja saya, saya happy dengan kawan2 saya yang lain dan semuanya berjalan dengan baik biarpun ada yang kurang kat sini dan kat sana. tapi, tak ada perkara yang perfect juga, kan?
but then, saya rasa pelajar baru ini memang sangat best. nak tahu kenapa?;
1)LDK habis dalam jam 1030 malam, then refleksi dalam sejam. 11.30 konfem dah masuk bilik. sangat cemburu dengan dorang, sebab kalau kami dulu, kalau bukan jam 12 belum tentu dapat balik asrama.
2)handphone hari pertama dah kena rampas. tapi, rasanya untuk MPPB kali ni, dorang bebas pegang hp. nak call girlfriend, boyfriend, famili, senang saja. setiap masa pun boleh.
3)kain baju kurung tak payah tukar. kalau junior kami dulu, kain lain, baju lain.
4)kem komanden yang sangat tegas tapi masih boleh berlembut. tak banyak nak membebel sebab tingkah laku yang salah.
5) rasanya semua bebas pakai baju apa saja asalkan ikut yang ditetapkan…

minggu yang hectic-mectic;

random cerita saja lah aa, saya memang tiada masa mahu update ni blog;
1) saya akan jadi fasilitator untuk kumpulan 1(sayur bendi) selama seminggu. anak buah saya ada yang kpli dan ppismp juga. and I hope, kami dapat bekerjasama dengan baik. untuk LDK 1 tadi rasanya semua berjalan dengan lancar and all my team are so so so happening berabis!!
2) akan jadi MC untuk sukaneka dan malam kebudayaan. saya tidak ada prepare apa2 langsung mahu cakap, tapi biar lah spontan saja macam biasa. kalau melalut, apa boleh buat ;p
3) masuk semester 4 sudah. ada jadual baru. ada pensyarah baru akan masuk dalam kelas. look forward for that. tapi buat masa ni, memang tidak dapat masuk kelas. dan harap2 tiada juga banyak yang saya tertinggal. kelas masih sama, cuma susunan meja di kelas berubah. and Seri told me that kami seatmate bersama Luqman.
4) baking life saya sudah tidak terjaga. nasib baik just bakar raspberry cheesecake, so dapat lah juga bertahan selama dua hari. so, kejap lagi jenguk bakery shop da…

finally, here in campus;

finally, saya sampai juga di IPG KAMPUS TAWAU! :D
perasaan? hmmm tidak terkata gembiranya! haha.. no lah. biasa saja. gembira sebab dapat kemas bilik awal. dapat sapu2 bilik terus di mop.dapat jumpa kawan2.dan,rasanya itu saja lah kot.
semalam, sampai saja umah Kak Nurul, battery badan saya sangat weak. ya la, maw dekat 48 jam juga saya tidak tidur. mandi, online kejap, tarik tilam, terus tidur tidak sedarkan diri. bangun pagi, macam orang terkejut, sebab takut tertinggal flight. hahahaha :D
sampai airport, dengar announcement "kaunter check in ke Tawau ditutup" what?? OMG! mati la ni saya. terus bergegas2 macam orang gila. sekali on the way bergegas, saya tengok jam. eh? masih jam 6.45 pagi lagi. hahahahaha..rupa2nya flight jam 7 punya lah. itu lah, pengajarannya, jangan cepat gelabah yer :)
pastu, singgah MCD untuk sarapan. makan sorang2 sambil menikmati MCD. sangat indah perasaan itu. then, masuk boarding dan tunggu kena announce dan naik lah saya maswings itu. dalam flight,…

karamunsing moment;

Lokasi: Southern Bakery, Karamunsing
Time: 5 petang
Teman berjalan2: my mom and Rachel
Mood: kegembiraan tahap gaban!

beg laptop hello kitty khas untuk laptop pink dell saya yang colour pink. bawa pergi kuliah, mesti lebih bersemangat tuh ;p so saya sudah beli barang untuk keperluan jiwa saya iaitu hello kitty. sebab koleksi hello kitty saya masih dalam tahap yang sangat minimum


i phone saya yang hitam legam itu sudah dibelikan baju. baju warna merah jambu ada sayap lagi buat saya rasa paling precious la my baby i phone :D hari ini saja, di karamunsing macam sudah menghabiskan duit mama dengan banyak ;p

sedikit rumusan pasal cuti kali ini;

in a few hours later, will say sayonara to Labuan. macam tidak sangka, cuti sebulan ni punyalah sekejap. kejap lagi, sudah mahu bersiap untuk ke Menumbok, then naik bas ke Kota Kinabalu. esoknya lagi baru naik flight ke Tawau.
huh, walaupun cuti saya hanya berperap di rumah, tapi saya langsung tidak bosan. haha :D ya la, kalau sudah line internet di rumah ni laju, boleh download banyak movie lagi, mana la membosankan, enjoy lagi adalah!
cuti semester saya kali ini, bermula dengan vacation ke Brunei. seminggu di sana. makan makan makan sampai berat badan ku bertambah. tengok Shrek with Farah, dan tengok Lagenda Budak Setan with Kak Dila. pastu ada juga lah pergi Miri jalan2 beli majalah ;p (macam tmpt lain nada jual)
then balik Labuan, jumpa childhood friend. kesian niza, sebab jadi driver kami malam tu untuk 4 orang. sudah lah semua rumah, jauh kan. keluar makan nasi goreng ago go, sambil ingat balik semua kenangan waktu sekolah rendah, sangat best!
after that, keluar lagi dengan kawan s…

beach,sunset and Labuan;

petang kelmarin,pergi melepak bersama kawan baik ku dari kecil,minta babah hantar ke rumah dia, then malam lepas babah habis kerja baru la kena ambil

Ika belanja saya Chicken Chop thanks ika :D makan di pantai lagi tu, punya lah best!
zebra cheesecake pun dibawa ke pantai ;p
the last sunset saya tengok before balik Tawau, bila ingat sunset, saya teringat seseorang. imy!
thanks ika for everything.
and that's all from this chubby girl :D

last day in Labuan;

the last day jalan2 di bandar sama mama sambil window shopping;
here some picture of me and them

after ambil result darah saya di hospital, terus la minta babah hantar ke bandar Labuan yang ku cintai ini;
petang itu, makan mee hoon goreng di kedai mamak while my mom makan roti telur je
after that, pergi servay kain baju kurung, beli kasut nike, pergi kedai levis cari jeans (tapi nada saiz, hahahahaha kasi salah badan sendiri yang comel), nda jadi beli jeans, beli spek mata pula, then baru la pergi saloon tapi my mom nda jadi cuci rambut sebab banyak orang, then pergi supermarket beli barang yang perlu di rumah. hohohohooh detailnya ku bercerita.
and for dinner, taadaaaa.... caramel latte :D
delicccciiiiiooousss
surf and turf namanya rasanya? boleh la surf juga kalau makan haaha
my little sister makan guna tangan malay berabis!
this is my handsome babah. love you, bah!

dream come true;

finally, thanks mama. for this precious baby. hahahahah kasut nike ku yang putih seputihnya. konfem setelah pakai nanti di kampus, jadi kehitaman. mesti maw minta tunjuk ajar roomate tersayang ni sebab bab menjaga kasut nike memang dia yang terbaik.

my bag tersayang;

this is my bag;

beg yang sangat disayang. sebab berbulu dan sangat lah murah. :D
well, apa yang ada aa dalam beg saya, beg saya tiada barang sangat,sangat sedikit, yang penting saja sya bawa 1) My i-phone. wajib la bawa hp. walaupun jarang berdering ;p 2) Maybelline lip balm. untuk bibir yang kering 3) Perfume yang kecik saja. mana taw tiba2 badan berbau, bole la celit2 sikit di badan 4) Purse. yang nampak tebal. tiada sangat wang di dalam 5) Sunglasses yang baru dibeli. silau kan matahari, boleh la pakai jalan2

to-do-list;

plan for today;
1) pergi hospital. ambil result blood test saya. then ambil semua urine test. setelah makan ubat, ada perubahan ka tidak. kalau masih juga teruk, kasi salah saya punya sistem badan. eh, salah. kasi salah diri sendiri sebab tidak pandai jaga diri dengan baik
2) then,baru ke bandar. mahu pergi tailor. ambil dua baju kurung saya yang sudah siap. yeah! akhirnya ku ada baju kurung baru juga untuk semester ni.*really need baju kurung colour hijau, tapi sampai sekarang belum pernah buat lagi*
3)really want that nike shoes!! tengok lah kalau jadi rembat hari ni tu kasut.
4)balik umah, mahu kasi settle semua kerja untuk urusan MPPB. tiada sudah masa untuk bersenang lenang, goyang kaki di rumah
5) mendownload movie sebanyak mungkin sebagai bekalan di asrama nanti. kalau sudah disana, manada lagi speed yang paling laju untuk download kan. terpaksa sedut2 dari external orang lain
6) memasak cake dalam baking life adalah benda yang paling wajib dilakukan setiap hari. jadi, ini memang tid…

hello kitty food;

my very very first attempt making pancake @ tumpi. :D hahahahha saya memang ada tengok juga resipi di internet, tapi tengok bahan yang diperlukan saja. kalau sukatan dia,tiada diikut. ikut suka hati saja letak tepung,air,gula,telur, and bla bla bla. tidak la seberapa rupa nya ni kan, nanti la buat lagi.

*mama cakap pancake ni makanan Hello Kitty ;p *
that's why saya suka buat, hahaha sebab saya kan sama hello kitty kembar :D

lyric to share;

It’s easy to fool around it’s harder to keep the faith
But I wanna settle down no matter what it takes
If I ever break your heart if I ever do you wrong
I hope I never give you cause to doubt where you belong

If a million miles were between us
I’d want you to know

If I had to drive all day take that flight
Across this ocean I’m coming home tonight
Don’t let it play on your mind
Cause my devotion is for all time

Some people want it all some only want the fun
But I’m here to let you know that I’m all about the love
Some people let it show some people wait too long
Well I’m gonna tell you now that you’re always number one

Westlife; Drive.

something to remember;

saya masih ingat bila kamu jadikan ini status kamu, kerana ini jugalah saya bertahan dari dulu sampai sekarang.

Love is something concerned with emotions. Love controls our activities. Love is a mutual feeling between two people. If you are really in love with someone then you will do anything for their well being and will live for their survival.

special number;

tengah cari tarikh yang istimewa dan lain dari yang lain. nah,saya bagi kamurang;

At exactly 06 minutes and 07 seconds after 5 o'clock on August 9th of this year it will be 05:06:07 08/09/10. This will not happen again until the year 3010

hello kitty i-phone case;

saya jumpa ni d flickr. comel kan?? comel kan?? saya mahu case begini untuk i-phone saya. dimanakah mahu cari? haritu servay2 di labuan, tiada ni hello kitty.. kalau terdesak, terpaksa saya d.i.y casing sendiri. pasang diamond2, tambah hello kitty kan.

tak berfaedah langsung;

saya cuma ada beberapa hari lagi sebelum cuti saya berakhir.

so, apa perkara yang berfaedah dan tidak berfaedah yang boleh saya lakukan?

1) tidur awal pagi. bangun tengahari. berfaedah ke tidak?

2) hari selasa ni ada appoinment dengan doktor, untuk tengok result darah saya. well, hope everything will be just fine

3) download movie sebagai bekalan sebelum berada di asrama. semua movie melayan jiwa raga rasanya ada dalam genggaman.

4) urusan senaman langsung tidak berjaya. lebih banyak makan dan terus makan sampai perut saya lebih sexy dari yang biasa.

5) malam ni ada dua temujanji dengan Glee. satu di starworld, satu lagi di Hallmark. sebab Glee akan muncul di Oprah. ohmaigod! excited ni.

so, dalam lima perkara diatas, apakah yang berfaedah untuk saya?
*macam semua pun tiada faedah* =_='

My dear daniel;

Inilah yang diidamkan. kalau semua mahu kahwin ala2 taman, ala2 tradisional, pilihan saya tetap ala2 HELLO KITTY. my future husband, hope you like it. muhahahahahahahaha

how to draw Hello Kitty;

hahahahahahahahah :D cute kan?

Puding Karamel;

the first attempt making caramel puding,



mahu try buat lagi besok. maybe mahu tambah roti dalam puding ni baru best sikit kan.

say goodbye for holiday;

Saya sudah berjaya beli tiket balik ke Tawau untuk jumaat depan. punya lah awal kan saya balik. banyak kerja mahu kasi siap untuk kemasukan pelajar PISMP dan KPLI ni. jadi saya dan beberapa yang lain, korbankan cuti dan datang awal.

tapi masalahnya, macam saya seorang saja perempuan. huhuhuhuhu berharap sangat ada lagi orang di asrama saya yang balik awal, jadi tidaklah menakutkan sangat kan. flight saya awal pagi, MASWINGS, singgah Sandakan dulu kejap, then baru ke Tawau.

cuti yang tertinggal harus digunakan dengan baik ni :)

Lawatan Datin Z ke Kandang Ayam;

Sila abaikan tajuk entri kali ini sebab ianya tiada kaitan langsung dengan apa yang cuba saya sampaikan. tapi, kalau lawatan ke kandang ayam tu memang betul, cuma Datin Z tiada.harap maklum.

Pertama sekali, jutaan terima kasih kepada babahku tersayang kerana membenarkan aku ikut dia ke tempat kerjanya. kalau di rumah, memang tiada langsung entri dalam blog ni, sebab tiada apa2 yang dilakukan melainkan makan, tidur, online, and bla..bla..blaa...

So, lets enjoy my picture together2 :D

Inilah dia lautan ayam yang sudah matang. gebu gebu semuanya. sama seperti yang penulis blog ini. hahahahahaha :D suci dan murni bulu2nya. ayam2 ini semua sedang menunggu giliran untuk masuk dalam sebuah kotak untuk disembelih.

setiap kotak ada dalam 5-6 ekor ayam gebu dimasukkan. gambar diatas menunjukkan seorang pekerja sedang memasukkan ayam dengan penuh berhati2 kerana takut ayam tersebut terbang dan melarikan diri kerana takut disembelih.

setelah ayam dimasukkan ke dalam kotak, ianya akan ditimbang. setiap…

as we go on, we remember,all the time we had together;

my middle school friends :)
Zulaikha and Feaizah.
wish Naziah and Nadia were here too..





late night supper with family;

its midnight, we decided to go have our supper at MCD :D
nothing much to say, so let the picture tell everything;






Sampai bila harus menunggu;

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

Back to [*][**]

Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
O…wu..wo..o..

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintam…

Friends, You can always lean on me;

Sometimes in our lives
We all have pain
We all have sorrow
But if we are wise
We know that there's always tomorrow

Lean on me!
When you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
'Till I'm gonna need
Somebody to lean on

Lean On Me-Glee Cast