Skip to main content

finally, here in campus;

finally, saya sampai juga di IPG KAMPUS TAWAU! :D

perasaan? hmmm tidak terkata gembiranya! haha.. no lah. biasa saja. gembira sebab dapat kemas bilik awal. dapat sapu2 bilik terus di mop.dapat jumpa kawan2.dan,rasanya itu saja lah kot.

semalam, sampai saja umah Kak Nurul, battery badan saya sangat weak. ya la, maw dekat 48 jam juga saya tidak tidur. mandi, online kejap, tarik tilam, terus tidur tidak sedarkan diri. bangun pagi, macam orang terkejut, sebab takut tertinggal flight. hahahaha :D

sampai airport, dengar announcement "kaunter check in ke Tawau ditutup" what?? OMG! mati la ni saya. terus bergegas2 macam orang gila. sekali on the way bergegas, saya tengok jam. eh? masih jam 6.45 pagi lagi. hahahahaha..rupa2nya flight jam 7 punya lah. itu lah, pengajarannya, jangan cepat gelabah yer :)

pastu, singgah MCD untuk sarapan. makan sorang2 sambil menikmati MCD. sangat indah perasaan itu. then, masuk boarding dan tunggu kena announce dan naik lah saya maswings itu. dalam flight, memang penat gila, tapi tak boleh tidur. sangat tak selesa. flight turun kat Sandakan dulu dalam 25 minit, dan pastu baru menuju ke Tawau.

sampai Tawau, call Yusmail. dia tanya mana saya, dan cakap kerja menunggu saya. hahaha :D then masuk bilik hantar barang, terus bergerak jumpa dorang sambil bawa cheesecake. time tu dorang tengah angkat meja dari dewan ke gimnasium. 190 meja!!! punya lah kesian, sangat kurang tenaga kerja. nasib baik ada juga Mahjaini, Ali dan 2 pekerja ipg yang tolong.

dorang susun kerusi, saya pula ikut Miss Fizah urus menu makanan. urus bajet makan pelajar dan juga ajk. then balik semula ke bilik, dan saya pun mengemas lah bilik. sapu2, lap2 barang yang berhabuk,mop lantai, cuci tikar, hahahahah semua lah asal bilik kembali ceria

jam 2 petang, turun lagi pergi fotostat buku program. dan yusmail dan sahril sedang laminate semua name tag pelajar. and satu insiden yang buat saya terharu berlaku hari ini, lepas habis fotostat, saya kena angkat semua kertas tu ke Blok Pentadbiran. memang sangat berat, dah tu ada dua kotak lagi. mmg lah saya tak terdaya. saya membebel sorang2, cakap sorang2, hahahah mengamuk pasal kertas2 tu mahu terbang semuanya. then, suddenly, ada lah tukang kebun perempuan ni, tiba2 tegur saya. ya la, heran kali dia saya cakap sorang2 sama kertas, dia pun membantu lah saya mengangkat. time tu rasa nak peluk peluk ja dia. kalau tiada dia tadi, memang confirm lah kertas yang baru fotostat tu terbang melayang2.

then, habis kerja lepak di kafe. ada tender baru!! pasal makanan malas nak cerita, sebab mungkin akan dijadikan entri seterusnya. heheheh ada banyak benda nak cakap dengan kafeteria baru. bukan sebab kualiti dia teruk, tapi mahu share apa yang owner tu janji dengan kita sebagai pelajar IPG Kampus Tawau.

dalam jam 6 ptang, saya cepat2 balik bilik, sebab kalau sudah gelap lagi lah saya tidak berani mahu masuk asrama. terus saya mandi. punya lah cepat. hahahaha cuci rambut lagi. saya malas mahu lap di tandas gara2 penakut, terus ja lari ke bilik. ni la ni penakut punya pasal kan.

so, sekarang saya mahu berhenti menulis sdah, sebab saya mahu tidur awal.banyak kerja lagi yang harus dilakukan esok. till then everyone, ;)

kawan-kawan sekampus ku, cepat lah balik. rindu lah. tiada kawan saya sini.


Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='