Skip to main content

Practicum Diary: Love your dad;

this is the sad story sepanjang aku berpraktikum. and it really made me cry actually.

last friday, waktu aku sudah habis kelas, aku tunggu kawan praktikum aku Heidi balik dari kelas. then after that, aku heran, she bring along satu murid. murid tu muka dia sangat muram dan sedih.

then she follow us back into our house. di rumah baru aku tanya budak tu
"apa jadi sebenarnya di kelas tadi?"

then she start crying. dia cerita yang kawan dalam kelas dia ejek dia ayamas, because her father work as a lorry driver di kilang ayamas tu. lepas tu dia bergaduh, and one of the kids sana  mahu tumbuk dia nanti, that's why she is scared and Heidi bring her to our house. at that time, aku sendiri rasa sedih. sangat sedih tengok dia.

and i said to her
"bapa cikgu pun kerja pemandu lori juga, dan dia juga pernah kerja jadi pemandu lori di kilang ayam. janganlah kau sedih, biarkan lah dorang tu ejek2 kau, kau buktikan saja sama dorang, yang kau boleh berjaya. tengok cikgu, bapa cikgu pemandu lori saja, tapi sekarang cikgu dapat capai cita-cita cikgu"

sumpah time tu, aku rasa ayat aku macam dalam drama TV. haha

okay back to the stories
then, Heidi bawa dia turun bawa untuk tunggu bapa dia ambil.I don't know what happened after that, tapi Heidi ada cerita something.

when her father come, bapa dia tanya, what happened actually. then, the girl ran towards her dad dan cakap dia diejek sebab bapa dia kerja sebagai pemandu lori di ayamas. and that time, muka bapa dia terus berubah and deep inside his heart, memang sangat terluka. and her mother time tu pun menangis sebab hal tu.

huhu I miss my dad so much. and bila ingat kisah ni, sedikit pun aku tak rasa malu pekerjaan bapa aku, malah, itu sebenarnya satu motivasi untuk kita berjaya. as for the girls, I know, benda di ejek dan dii buli ni it's not easy for her, tapi dia tetap masih boleh pertahankan her dad, and that's why dia bergaduh di dalam kelas

I love you, babah.

Comments

T_T sedihnya. buruk la ejek2 begitu. =.= anyway, i love & miss my dad too.
Mixhedryanson said…
Sabar.. tu saja kunci kemenangan..
wynda said…
aiyo... banjir saya kak baca entri ni.... miss my dad 2... and am proud of Him^^
dadyana,budak2 mmg kerjanya mengejek ja tu. nnt ko p praktikum, then mmg sakit telinga jua ko dgr. hehe

mix, yeap. sabar saja =)

wynda, huhuhu same goes to me~
seksa la saya nanti. =.= kecik2 dulu x gemar sgt ejek2 org. huhu. susah gak nak expect benda yg sama dari anak org. phew.
ko taw dulu sis nda brapa suka sm budak2, then mcm malas ni maw mlayan prangai bdak2 yg manja, minta perhatian and so on. tp praktikum akan change segala2nya. believe me =)

don't worry. ko boleh buat tu.
=)

Popular posts from this blog

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …