Skip to main content

rindu zaman JPP;

aku masukkan e-mail dan password, aku sign in ke laman sosial Facebook. 

aku gerakkan cursor ke bawah cuba untuk melihat news feed apa yang best. 

turun naik,

turun naik. 

hambar. 

bosan. 

kalau saja musim kuliah sekarang, ramai orang akan update status. 

pasal study, 
assignment, 
psal gaduh sana sini, 
pasal cinta 
and so on. 

musim cuti begini, semuanya boring. tak boleh salahkan pun, mungkin tiada line internet di kawasan mereka. rindu. ya, aku rindu semua itu. sedar tidak sedar, tahun depan, kehidupan pelajar bukan milik aku. semuanya hanya kenangan semata.

tiba tiba aku ternampak satu gambar. satu gambar yang cukup untuk aku imbas semua kenangan sebagai seorang pelajar yang sangat penuh manis dan pahitnya. semuanya disini. yang mengajar aku mengenai erti kehidupan, erti persahabatan, dan segala erti berkaitan dunia kampus.

satu ketika dulu, sebahagian dari Jawatankuasa Perwakilan Pelajar
masa awal awal aku masuk kampus, PPISMP, aku dah set awal awal dalam kepala otak aku, aku akan join persatuan ni. sebab aku suka urus aktiviti, and so on. aku ikut pilihanraya more than two times. tapi dua kali kalah. atas sebab apa? sebab aku bukan favorite person kat kampus. aku tidak kumpul banyak kawan, tapi aku kumpul banyak musuh =) yes, jujur aku katakan. tak ramai yang suka aku, kutuk aku? definitely, yes. ramai, lelaki perempuan semua sama. tapi aku tak salahkan pun mereka, mungkin sebab memang sifat aku yang bukan pandai ambil hati orang.

masuk JPP, memang superb. aku banyak kenal pensyarah, staff sokongan, and even masa ni aku kenal rapat dengan Pengarah and Timbalan. since banyak urusan, kertas kerja at the end kena minta sign kan dengan both of them. lepastu aku kenal siapa yang boleh aku percaya, siapa yang perlu aku elakkan. ada beberapa ketika, aku sendiri keliru untuk pilih kawan ataupun kerja. it's not easy for me. 

I lost some of my bestfriend masa masuk JPP. maybe sebab busy, dan tiada masa dalam asrama, aktiviti sama kawan pun memang kurang. full komitmen semua dengan JPP. and sampai sekarang I regret it. tapi menyesal macamana pun, everything went back to normal. sebab macam orang cakap 'kalau sudah jodoh tak kemana', macam tu juga dengan friendship. at the end, aku kenal siapa yang dapat terima baik dan buruknya aku, siapa yang kenal inside and outside diri aku (mereka tahu mereka siapa, and I love them so much!)

dalam JPP ni juga aku belajar untuk urus fail, buat kertas kerja, buat laporan dan minit mesyuarat. and smua tu aku rasa memang penting. terutama masa Internship sebulan. walaupun semua fail JPP aku dah hilang oleh virus, nasib baik otak aku masih bole ingat semua. jadi tak ada masalah untuk aku masa tu urus semua. dan aku pasti, nanti dah kerja, memang ini akan dibuat seumur hidup. 

not only that, di sini juga aku belajar how to respect orang. tapi aku tak belajar sangat masa dalam JPP, resign dari JPP, aku sedar semua tu. memang terlambat, but at least, aku ada pengajaran juga. tak lah aku kasi tinggal macam tu ja tanpa sebarang pengajaran kan.

kesimpulannya, aku rindu semua ini.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…