Skip to main content

Harini dan Makanan;

salam satu malaysia semua! haa untuk pembaca blog di luar Malaysia, korang pun kira dalam tu salam sebab baca blog orang Malaysia. eh? ada kaitan? HAHA! Abah and Mama outstation harini, so tinggal aku, zana  and lil cousin Dira di rumah. kalau tiada parents, boleh lah bangun lambat (walhal ada mama pun bangun lambat juga). 

actually, aku memang nak bangun awal sebab nak buat acuan pancake. ya la, pancake tu kena simpan dulu dalam sejam baru boleh di-canai-kan. tapi lepas aku bangunkan Izan untuk pergi kerja, aku fikir dalam 10 kali nak bangun ke tak, tapi last last aku tidur juga. ngehehehe

jadinya, aku bangun  untuk brunch. tapi menu tetap sama. pancake. haha sebab aku dah fkir dari malam sebelumnya, so kena juga buat. nanti kempunan, sapa susa? tapi tak la makan pancake ja sebab mana la kenyang, jadi aku goreng nugget dan scramble eggs sekali. perut kenyang sampai la ke malam.

malamnya pula aku just masak dua menu ni. eh mana sayur? haha since aku ni tak pandai makan sayur, jadi tiada lah. haha! kasi sedap hati sendiri, tempe tu macam sayur juga kan =p

Sambal Tempe Kicap
Sweet and Sour Fish
lepastu lepas makan, aku tengok masih ada sebantal lagi roti sandwich. nak buat apa ya? haha tak pandai kenyang kan! google and youtube pasal resipi bread pudding, and tadaaaaaaa, terjadi lah juga ianya kepada bentuk yang sempurna. plan nak kasi sejuk, sebab esok nak buat sos pudding. tapi at the end, dah habis malam ni juga. keluar dari oven, terus masuk perut. terimakasih kepada Zana dan Dira kerana menjadi askar menyelesaikan bread pudding ini. haha!

Bread Pudding
nanti nak masuk Masterchef,boleh tak? kalau tak boleh, jadi tukang masak terhebat untuk bakal suami ja la. hahahahaha! pesanan untuk B; 'you tak rugi kawin ngan I. I akan pastikan perut you sentiasa terisi. cakap je nak makan apa, semuanya I akan buat'

Comments

Popular posts from this blog

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …