Skip to main content

Please Be Good!;


finally, bulan yang paling aku nantikan sudah tiba. banyak benda yang aku rasa akan jadi pada bulan ini and please please it better be good to me. so let's see apa yang akan terjadi, dan apa yang telah aku plan untuk bulan disember yang ku nantikan kononnya ini;

#1: bulan 12 ni adalah bulan yang aku tunggu mengenai hal posting aku. kan semalam tarikh tutup permohonan SPP, jadi mana tau bulan 12 ni aku ada panggilan interview? jadi bila ada interview, semakin dekat lah aku dengan kerjaya guru secara rasmi. bukan aku tak sabar nak kerja, tapi bila ada satu kepastian, rasa lega kan? 

#2: on the 18th, Izan akan datang Labuan. so triple double the excitement. haha mengada kan? not only that, on the 20th pula, me, parents, zana and him are heading to Kota Kinabalu just untuk jalan jalan dalam two days gitu sekali hantar dia balik la ke Tawau. so, kiranya itu first family vacation sepanjang aku dirumah. yang ke Tenom tu exception, sebab itu kiranya pergi orang kawin kan.

#3: I need my license! really! tapi, macam tiada khabar gembira ja dari parents untuk itu. haha deep down rasa lega sebab tak payah ambil lesen, tapi bila ku fikir dalam sedalamnya, aku gila ka apa tak mau belajar kereta ni? hahaha!

that's all for my plan dalam bulan 12 ini. Kita hanya mampu merancang, dan selebihnya Allah yang tentukan. actually, aku adalah type manusia yang tak suka plan sebab aku risau bila aku plan tak jadi, pastu aku akan rasa stress. but start I'm with him, aku berani untuk plan sesuatu untuk future aku, sebab benda yang baik kita plan, akan diberi pertolongan oleh Allah. kun fayakun.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='