Skip to main content

my first observation stories;

kalau kita usaha berabis, dan memang niat mahu belajar, kita akan dapat juga hasilnya dengan baik.

pertama dulu, bila tahu semester ini aku kena ajar PJ di sekolah, sumpah, aku risau! risau berabis sampai aku rasa memang akan jadi disaster praktikum aku kali ini. fyi, aku ini memang bukan jenis suka belajar di kuliah dan buat assignment (sebab tu pointer ala kadar), tapi kalau bab praktikum, aku betul-betul berabis. dari keluar duit, sampai la siapkan RPH on time, buat BBM sampai lewat malam, I really don't care. as long as my practicum perfect. lagi pun praktikum kali ni, harus kekalkan dapat A juga.

and today, my first observation PJ dari pensyarah pembimbing aku. aku lambat balik dari sekolah kelmarin untuk checklist semua barang di stor, download lagu2 yang sesuai untuk warm up dan cool down, cari aktiviti yang sesuai dengan tajuk. and semalam, aku siapkan BBM aku sampai lah 3 pagi. haha 

aku set up awal2 padang aku dengan bantuan murid. and laptop pula buat hal. tak dapat on time genting. and kesannya, sepanjang aku mengajar cuma time warm up sama cool down saja ada muzik =_=' overall, aku berjaya habiskan semua aktiviti sampai lah murid susun peralatan dalam stor! yeah!

TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

aku sangat tidak puas hati dengan cara aku kawal kelas,
and even aku sangat kecewa sama murid aku punya perangai tadi
sampai aku mahu menangis betul depan pensyarah =(

EVENTUALLYYYYYYYYYYY

dia cakap aku berjaya kawal kelas dengan baik.
mungkin aku saja yang EMO lebih.
perasaan sendiri saja kawalan kelas tidak okay.

he did said to me a lot of things yang boleh meningkatkan motivasi mengajar. 
"setting tempat ko kalah2 lagi orang yang major PJ: penuh warna warni"
=)

tapi ada dua perkara lah masih lemah ni such as penerapan nilai dan juga saiz font BBM. balik2 juga kena ajar di kuliah saiz font mesti sesuai dengan bilangan murid. tapi tetap juga buat kesilapan. HAHA 

after that, aku jumpa lagi guru pembimbing aku untuk kasitahu apa2 yang sudah dikomen oleh my pensyarah. and dia pun said dia puas hati dengan apa yang aku buat hari ini dan banyak improve dari last week. since last week dia cakap aku teruk betul. HAHA

and dia pun ada ada ayat yang bikin semangat juga mahu mengajar ni
"level kau sama sudah dengan pelajar yang mahu graduate, walaupun ini praktikum kau kali kedua"

now, aku ada dua sudah pujian yang akan membuatkan aku TENSION sebenarnya. ya la, next week my last kena selia dalam PJ, dan aku kena buat DOUBLE TRIPLE usaha, and segalanya mesti TRIPLE. kalau tak, mesti kena bagi markah rendah. hohohohoho

*high expectation: aku makin nervous =(*

Comments

wynda said…
congrates 4 your 2nd observation kak... and gud luck for the next one^^bole mta kc turun ilmu suda ni^^ ehheheh
hehehe boleh la sikit2 kunun.
tp kamu kan pemulihan, lain bidang la. btw, thanks wynda! =)
wynda said…
tetap ada juga yg kakak bole share 2...^^ hehehehe all the best ya^^

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…