Skip to main content

Hikmah itu ada, cuma ianya tersembunyi;

I woke up around 5 o'clock in the morning and perform my Subuh Prayer. and then, bangunkan Zana untuk ke sekolah, and terus ke dapur untuk prepare her breakfast. for today, just rebus telur separuh masak, mee goreng segera (haha paling senang) and buat minuman Ovaltine Malted Milk.

lepastu ikut sama breakfast dengan dia. minum milo cecah dengan kuih bahulu. cukup untuk aku isikan perut pagi ini. habis makan, cuci piring semua, Zana off to school. aku masuk bilik macam biasa buka Tab, tengok apa yang terbaru dalam Instagram (cari muka Baby Juna dan Baby Copi), lepastu buka game The Tribez untuk update kampung aku, buka Facebook, and now tengah menaip entri terbaru harini, sementara tunggu jam 7 pagi untuk bangunkan hubby pergi kerja.

aku tidur lambat semalam. aku ronda balik semua entri aku tahun lalu. haih, rindu kehidupan sebagai seorang pelajar. rindu sangat ='( even dalam keadaan yang stress sekalipun masa tu, aku macam dah lupa how bad it was. yang aku ingat, semua kenangan2 yang manis dan segalanya semua perkara dari sudut yang baik.

benar kata orang, kita tak akan pernah hargai sesuatu, jika kita tidak merasa kehilangan.

sungguh, aku rasa sangat kehilangan. tiada lagi gelak ketawa dalam asrama. bosan bosan boleh pergi bilik kawan. lepak. lapar, bole masak air dalam heater, makan maggi, buat nescafe cecah biskut. tengok RunningMan, ada movie baru tutup lampu bilik, pasang speaker, tengok dalam gelap. huh. rindu.

sumpah, aku memang rindu.

satu hal yang paling aku rindu, if I need someone to talk with, aku akan jumpa orang tu dan share. then after that, semua akan jadi calm and easy for me. not, if ada masalah, memang ada Hubby la juga mo dengar, tapi dia pun busy juga dengan his work, and my besties semua pun semua sudah masuk mengajar. ada komitmen lain. 

haih. 
selalu aku tanya dalam diri.
kenapa dalam banyak banyak orang, aku yang terima dugaan ini?

tapi aku temukan jawapan juga akhirnya,
mungkin kerana Allah tahu akan mampu hadapi semua ini.
Allah pasti akan berikan yang lebih baik di atas kesabaran ku selama ini.

kalau aku interim awal awal ni,
manalah aku dapat merasa makan masakan mama,
sediakan Zana breakfast,
tidur di atas katil yang empuk, bilik aircond sejuk selesa,
spend time yang lama dengan family,
dapat ajar budak tuisyen,
usaha untuk memperjuangkan nasib kami,
bantu rakan rakan yang sudah interim untuk terima info,
kenal diri aku yang boleh juga buat online business =p
and most of all,
aku tak akan tahu yang diri aku ini,
mempunyai tahap kesabaran yang tinggi.

have faith! =)

"And whosoever fears Allah and keeps his duty to Him, He will make a way for him to get out (from every difficulty). And He will provide him from (sources) he never could imagine. And whosoever puts his trust in Allah, then He will suffice him. Verily, Allah will accomplish his purpose. Indeed Allah has set a measure for all things. "

Comments

dfordimple said…
ya btl tu zati..ko x dpt interim coz supaya ko duduk d rmh puas2 bmanja2 an dl sm mama bapa mu... coz nnt bl ko sda kerja, rsnya xlama kali pastu ko akan bmanja dgn org lain sda tu..hehehe..if u know what i mean ;)

ok la abaikan klu ko rasa sis merepek..hehe cheer up dear :)
hahaha. sa faham tu apa sis pnya maksd kekekeke sa sedang menikmati lah ni hidup dirumah. baru boleh menerima kenyataan. hahahaha sandi kan setelah berbulan2 baru rasa bersyukur dapat duduk rumah, makan sedap2 ni

Popular posts from this blog

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …