Skip to main content

as a social science student;


being a social science student was a blast for me.

major yang aku ambil mengupas keseluruhan mengenai masyarakat dari sejarah, geografi, politik, ekonomi, dan lain lain sehingga subjek untuk final semester ini ialah wacana. jujur, aku tak master sangat dalam semua disiplin sains sosial itu, tapi aku tahu secara umum mengenai disiplin itu. cukup buat aku mengerti mengenai orang dan perkara yang berlaku di sekeliling.

teringat masa awal semester aku di kampus. untuk adapt diri memang bukan senang. biarpun life di IPG tiada beza sangat dengan sekolah, tapi dari aspek seperti buat assignment (kalau sekolah dulu projek), buat ISL (kerja rumah), kokurikulum, memang berbeza. Alhamdullilah, aku tak ada lah culture shock sangat. tapi yang pasti perangai dan sikap aku yang childish itu memang aku bawa bawa ke kampus.

masuk ke kampus, jumpa dengan orang baru, satu kelas 19 orang, maksudnya lima tahun kau tatap muka dorang satu satu, mula2 terfikir juga tak muntah ka aku melihat orang yang sama sepanjang lima tahun? tapi untuk sekarang ni, aku rasa bukan makin muntah, tapi makin sayang dan cinta. sebab makin lama makin kenal, makin boleh terima baik dan buruk. 

yes, 
memang ada gaduh, 
memang ada selisih faham,
memang ada bermasam muka,
tapi itu normal.

kalau setiap masa saja cerah bahagia dan tenang, tak lah seronok kan? sekejap kejap ada hujan ribut petir dan ombak bergelora, hidup pun makin berperisa. sebab tu aku cakap makin lama makin sayang, sebab setelah apa yang dilalui, masih boleh bersama sama sehingga ke detik ini. Insya Allah sehingga ke akhir hayat. 

aku kaitkan hubungan persahabatan aku dengan ayat ini;

kalau sudah jodoh, tak ke mana.

heps. kau fikir jodoh tu cuma untuk bercinta lelaki dan perempuan. no no no. kawan2 pun boleh.

*gambar yang dipost sebenarnya tiada kaitan dengan entri ini. HAHA tapi bab tidur dalam kelas tu, memang salah satu kepakaran aku sepanjang berada di kampus ni. teringat zaman PPISMP, ada satu kelas tu memang aku akan tidur. kelas geografi. bukan sebab bosan ka apa, tapi memang syok tidur waktu lecturer tu mengajar =p

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…