Skip to main content

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.

ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh

Martabak Jawa Tawau
lagi sedap kalau kau makan on the spot kat gerai. panas2 gitu. kalau makan sama ABC buah lagi, melatop bilang si Velvet. tapi kalau yang hidup2 macam aku ni, di asrama konon konon, kena lah menapau. lagi epic bila tu martabak dibungkus dengan plastik + newspaper. macam makin sadap ni. inda tau la samaada tu suratkhabar menambah perisa kan. lepastu kau tuang lagi kicap, berenang2 martabak terus. lagi lah nyaman.

*meleleh air liur aku sambil menulis entri ni, macam orang mengidam, walhal beberapa minit sebelum tulis blog aku sudah makan benda ni dalam masa kurang dari 5 minit, terbarus nda terbarus, perempuan ka lagi?, wah! ayat pun dah macam ritma pantun gitu, ahaiiii*

nanti kan, kalau aku sudah kerja aku akan datang balik Tawau bawa hasben dan anak (wah angan2 gitu ada hasben dan anak2 =p), mau kasi rasa dorang ni. sambil tu boleh lah cerita2 pengalaman makan martabak jawa time study.

tips pelancongan; haha mengada2 bagi tips, kalau kamurang datang Tawau pastikan makanan yang kamu perlu rasa ialah ini. jangan lah order nasi goreng pattaya, mee goreng seafood, itu semua negeri di Malaysia ada. rasa makanan yang menjadi keistimewaan satu tempat ah. 

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Asrama Terbuka IPG Kampus Tawau;

last week, kampus kami mengadakan Program Asrama Terbuka. which is antara program yang julung kali diadakan sepanjang aku 4 tahun berada di kampus ni. pengisian program ni adalah melawat bilik kawan anda, tak kisah girls or boys, makan-makan, and so much more. just let the picture talk =)
maybe next year boleh buat lagi, haha cuma if di buat lagi, i will lock my room. haha =p