Skip to main content

jangan rendahkan diri demi cinta;

something to reflect on to myself actually.

bila kau hadapi situasi macamni;
you broke up with your boyfie/girlfie, atau maybe ada yang gantung tu hubungan, atau maybe terputus hubungan, seberapa lama kah anda akan tunggu dia datang balik? seberapa lamakah anda sanggup menjadi si penunggu hantu yang percaya dia akan kembali dan meminta maaf? dan seberapa lamakah anda percaya cinta itu tetap ada walaupun berjauhan?

kalau bab cinta ni, ramai orang fikir ikut hati. ya la. CINTA kan. well, apa kata tengok dari sudut yang logik! manusia kan ada akal fikiran, lihat semua tu dari sudut realiti. IF kau punya pasangan tu minta masa, dan dia gantung hubungan kau, dan kau sekarang sedang meraung2 menangis, merintih2 kekecewaan, mendengar2 lagu jiwang karat, kau rasa dia begitu ka juga? kau rasa dia pun ikut2 sedih?

TIDAK SAMA SEKALI. jika ikut logik.

kalau dia sayang kau, dia takkan minta masa.
kalau dia sayang kau, dia takkan minta putus.
kalau dia sayang kau, dia takkan gantung hubungan tu.

please stop untuk jadi penunggu gua. kalau dia sudah pergi, relakan lah. kalau memang dia jodoh dia akan datang balik. tapi untuk kau keluarkan airmata kau malam2, p sms dan call dia tanya khabar and so on, itu jatuhkan maruah kau sebagai manusia. dengan bf/gf boleh pula merintih2 begitu, tapi dengan Allah? berapa ramai yang sanggup menangis dan memohon keampunan tiap malam demi Allah?

aku percaya, orang yang mempunyai pegangan agama yang kuat dan iman yang teguh tidak akan buat hal sebodoh ini. di dunia ini bukan hanya cinta kepada pasangan.banyak lagi. jangan la tutup betul kepala otak tu fikir CINTA itu kasih sayang bercouple2, bersms2 bercall2 tiap malam, ambil gambar bersama, post d facebook. hak hak tuiiii la semua tu sebenarnya.


#; jangan kasi malu diri kerana cinta =) our relationship tak akan work sama macam di televisyen or di alam maya. semua tu rekaan semata-mata.

Comments

prasasti_puteri said…
~pungguk sudah tidak rindukan bulan.. ^^~
iEdA said…
Suka entri neh...tol 2..xguna abeskn ms tok owg yg blom tntu sbnrnya tok kita kn... ^_^
kak yue,
itu zaman ngok2 bole la rindu

ieda,
yeap! betul. airmata utk kuarkan pn xda berguna. x berbaloi

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…