Skip to main content

bila aku membebel pasal harga barang naik;

aku sekarang dah macam menyampah untuk buka wall facebook,
bukan pasal aku benci drama drama yang ada, 
cuma bikin heart attack ba membaca artikel yang keluarkan
BARANG NAIK HARGA

serius, ini tidak cool.
malahan bikin panas jiwa dan raga.

kalau dengan gaji aku sebagai seorang guru aku dah rasa terbeban, 
bagaimana pula dengan hidup orang lain yang kurang bernasib baik?

untung bagi yang kaya, malahan aku tengok makin hari makin kaya.
muak.
apa lagi dengan mudah mereka melancong ke sana sini,
beli barang barang branded.

okay, rezeki mereka. malas mahu cakap.
nanti kena bash.

keluar beberapa kenyataan dari orang yang bijaksana,
yang ada kelulusan tinggi dan darjat segala,
untuk bersyukur atas apa yang ada di muka bumi Malaysia ini,
untuk terima seadaanya,
dan yang paling parah,
untuk hidup di atas kemampuan sendiri.
 
dengan harga naik yang mencanang-canang,
part mana aku rasa boleh mampu?
 
boleh lah kali kalau makan beras yang murah murah, 
ikan yang sudah mau busuk (harga murah kheeenn)
ayam yang berkulat (which is nanti ramai pula mati keracunan)
makanan kurang bergula
and bla bla bla 
 
senang saja bagi cadangan sama dorang,
tapi aku tengok dorang yang makan berlebihan,
malahan bermewah-mewah lagi.
 
sebab mereka tak rasa,
serius, mereka tidak berada di kaki kita.
 
ini sungguh tidak adil.
 
tidak adil, tidak adil, bagikuuuuuuuuuuuuuu..
 
*syukur Malaysia Masih Aman.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='