Skip to main content

khas untuk yang masih menanti bila posting;

hello.yeah. aku aktif semula menulis blog. lagipun dalam cuaca hujan renyai ni,
tulis blog, memang sungguh seronok sekali.
tapi, mendengar suara merdu orang sebelah rumah aku nyanyi,
'ooooo my love, my darling, i'm hunger for you touchhhhh....'
berdarah juga telinga =="

entri kali ni aku tujukan khas buat teman teman yang menunggu result posting,
or perhaps, masih belum ada kerja selepas habis study.
and pertama sekali,
warning,
this is dalam point of view aku. so whether ia betul or salah, 
terpulang dari pemahaman kita sendiri.

for those yang baca blog aku, yang setia berabis,
and my friends,relatives, and bla bla bla,
memang tahu yang aku lambat posting juga lepas habis belajar November 2012.
so, aku nak bagi idea dan tips sikit untuk melupakan;
*kerisauan posting
*kegundah gelana diri sebab tak sabar nak ada gaji sendiri
*keterujaan untuk kahwin
*and what so ever lah benda yang plan mahu buat.

FIRST!
Apply Guru Ganti or KGSK

aku habis saja study, aku terus naik pergi JPN Labuan dan minta borang guru ganti,
bukan sebab aku tahu aku lambat posting, 
tapi aku sudah set dalam kepala otak aku, dalam tempoh aku menunggu,
aku mesti ada duit simpanan. harus. untuk bayar reload 
kheeeeeenn masa tu love is in the air. harus lah gayut2 tengah malam sampai pagi,
sekarang bercakap 10 minit pun sudah x tahu buat apa.
kadang2 siap online berfacebook, beryoutube lagi sambil bertelefon. kau hader?
ok. melalut.

cara untuk apply amatlah mudah;
1) pergi JPN, or kalau negeri lain boleh pergi PPD yang paling dekat dengan anda.
2)then pergi di Sektor or Unit Pengurusan Sekolah dan tanya pasal borang guru ganti. 
selalunya dorg akan terus cakap ada kosong ka tidak.
isi borang tu, lengkapkan semua,
and kalau belum konvo, rate gaji memang akan turun pergi Diploma
3)tunggu panggilan or kalau memang tak sabar betul request la yang kita benar2 berminat
4)ada beberapa tempat kena interview lagi dulu,so,bersedia ja la. alaa kacang ja ba tu, 
kalau kena tanya, jawab saja dengan yakin. jyeeaahh!
 
okay, part paling tak sabar,
gajiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
kalo diploma rate rm59.40
ijazah rm95.40
dan ianya kira hari anda datang sekolah. 
 
dan serius, ia sangat banyak juga la untuk aku masa tu,
kerana aku berjaya beli tiket famili aku pergi konvo dengan duit gaji itu laahhh.
wahhhhhhhhhhhhh. sangat happy sebab biar belum kerja secara real dah boleh berbakti macamtu
 
yang paling penting,
PENGALAMAN YANG AKAN DI TIMBAAAA 
sangat berguna untuk posting sebenar. trust me trust me.
 
SECOND!
ada yang cakap, ppd dorang tidak mahu terima guru ganti.
kau ada option yang lain iaitu bisnes! hahahaa
secara online okeh.
aku jual macam2 sepanjang aku tunggu posting.
1) Jual reload. hahaha orang ketuk rumah dan beli reload. tapi untung sen2 saja.
tapi boleh laaaaaaaaaaa
 
2) Jual Pendrive. haha ni memang syok sikit sebab ramai pembeli aku.
 
3) Jual TeddyBear. yang ni lagi best sebab aku jual benda yang aku suka sangat!!!
 
 
 
dan duit2 jualan itu lah, aku pakai untuk shopping masa konvo.
haha pandai tak? boleh juga memutar Jalan TAR, Times Square dengan fulus sendiri
 
THIRDDD!
guru ganti tak boleh, bisnes pun tak boleh. 
aku rasa maybe boleh try jadi Guru Tuisyenn
heee. aku sempat jadi Guru Tuisyen dari bulan Mac until aku dapat posting.
ajar Matematik. hahaha untuk sekolah menengah,
which is memang lari juga dari opsyen sebenar, 
tapi best, sebab aku mengajar cuma hujung minggu dan dapat la juga
rm30 sebulan untuk seorang murid. 


DAN YANG KE-4!
and kalau semua pun rasa tak boleh jalan juga, aku rasa better
duduk diam di rumah, tolong mak bapa, 
kemas rumah, masak, and so on .
sebab bila dah kerja nanti, masa untuk dorang memang akan semakin berkurang,
apa lagi bila posting jauh dan cuma balik waktu cuti sekolah.
pasti rindu rumah and bla bla bla

dan yang paling aku pasti
"bestnyaa di rumah masa menganggur"

HAHAHAHHAHHAHA

manusia memang gitu,
tak dapat posting, mencari posting, emosi....
sudah posting, mencari pula waktu berehat bersantai
sebab aku pun rasa begitu dulu :D

apa apa pun, aku harap kamu semua bertenang, sebab posting tak lama lagi.
tapi kalau masa menunggu tu lama, apa boleh buat.
sebab aku pun tunggu lama juga.
 
ada masanya mau mengamuk, menangis semua.
tapi biasa lah tu.
normal kehidupan bila kita stress
apa lagi bila kita ada perancangan yang kita mahu buat.
 
till then, 
KEEP CALM
AND WAIT FOR POSTING
 
entah betul ka tidak ayat orang putih aku tu.
MIAHAHAHAHAHAHA
:P :P :P
 

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='