Skip to main content

Di sebuah sudut hati;

saya menonton filem Sepi semalam. seperti ada beberapa perkara yang saya rasa di dunia ini belum ada yang pasti. kita hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukannya. saya sudah tengok filem tu banyak kali, tapi dari dulu saya belum dapat relate maksud cerita tu sampai lah semalam saya tengok dan kaitkan dengan kehidupan seharian.

*kalau ada bukan jiwang, shu shu go away, x yah baca.babai*
okay, sambung balik;

dalam kisah Afdlin dan Vanida, ditunjukkan bahawa Vanida boleh mencintai Afdlin setelah meluangkan masa bersama-sama. dan ketika itu Vanida sudah mempunyai tunang. kalau secara logiknya, boleh kah seorang perempuan yang hampir mendirikan rumahtangga mencintai orang lain pula?

bunyinya agak sadis. Vanida seperti curang di dalam hal ini. kalau kita berada di tempat kekasih Vanida, mungkin sangat sakit hati. tapi bagaimana pula kalau kita di tempat Vanida? adakah salah perasaan itu? atau mungkin, perasaan itu hadir secara semulajadi dan tiada siapa dapat menghalangnya?

Kuasa Allah sangat besar. Jika hari ini, kita sangat mengagungkan cinta kita kepada seseorang, sampai menentukan dialah cinta mati kita, jangan hairan kalau Allah bisa menukarkan perasaan cinta itu sekelip mata dan mengubah perasaan cinta itu kepada orang lain.

hidup ini satu ketentuan. hubungan percintaan juga adalah seperti satu perhitungan. saya percaya, bahawa semua perkara yang terjadi itu pasti ada hikmahnya. mungkin tidak nampak di depan mata, tapi kadangkala jawapan itu ada dimana2 saja kalau kita mencari.

hoho...kenapa saya menulis entri seperti ini hari ini? kerana sejak dua menjak ini saya seperti diberi petunjuk dan juga pelbagai hal yang boleh membuat saya berfikir tentang kehidupan. bagaimana hidup ini adalah semata-mata satu perhitungan. dan setiap keputusan yang kita buat kadangkala bukan jawapan yang pasti.

setiap persoalan saya mengenai hidup saya. saya temukan jawapan dengan mencarinya sendiri dan kadang kala jawapan itu hadir sendiri tanpa saya cari. dan untuk saat ini, saya masih berfikir ini, inikah jalan yang saya pilih untuk hidup? bahagiakah saya dengan keputusan ini?

*sepanjang hidup saya, saya selalu diberikan satu keadaan yang dimana saya harus memilih di antara dua pilihan*

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…