Skip to main content

Diari Sandakan Day 2;

6.30pagi; Sarapan dihantar ke dalam bilik oleh Rachel dan Azilah.

7.00pagi; Berkumpul di lobi hotel. taklimat tentang aktiviti hari ini. dan juga bacaan doa oleh Amirul

8.30pagi; Tiba di Sepilok.melihat tontonan video mengenai Orang Utan. dan dapat tengok Orang Utan makan.awww..mereka sangat berbulu2 comel.

11.00pagi; Tiba di Labuk Bay untuk tengok bayau @ Proboscis Monkey. kami semua sangat teruja sebab tempat ni memang sangat banyak bayau. ngam2 datang lagi waktu makan.

12.30tengahari; Tiba di War Memorial Park. ambil gambar kereta kebal, and so on tinggalan tentera Jepun. dan masuk muzium cari maklumat.

1.30petang; Lunch di dalam bilik. dan ambil masa untuk berehat sekejap

3.00petang; Berkumpul di lobi dan taklimat untuk perjalanan aktiviti petang

3.15petang; Melawat Muzium Sandakan dan William Pryer Monument

3.30petang; Tiba di Rumah Agnes Keith. rumah yang cantik dan kisah dalam rumah ni pun hebat juga.

4.00petang; Sampai di Tokong Sam Sing Kung yang berusia lebih dari 100 tahun. ngam2 kami datang tokong ni mahu tutup. tapi pakcik tu dengan baik hati buka balik, dan kami pun cepat2 lah cari maklumat

4.30petang; Sampai di St Michael and All Angels Church. church ni dibina pada 1867. tapi dapat tengok dari luar saja. untuk masuk ke dalam kena bayar rm30

5.00petang; Sampai di Kuil Hindu.kuil ni baru saja dibuka.

6.00petang; balik semula ke hotel.bersiap2 untuk makan malam

8.00malam; tiba di restoran. makan malam ramai2. dan plan acara malam yang sesuai. tapi saya malas pula mahu sight seeing. so,balik bilik dan terus berehat2.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…