Skip to main content

Kenapa kita selalu dapat benda yang kita tidak suka?;

setengah tahun berlalu. ada satu perkara yang aku belajar selama itu, yang aku sedari pada hari ini. bahawa, aku selalu dapat benda yang aku tak suka, dan tak mahu. dan benda yang aku mahu, aku tunggu, aku suka, memang aku tak dapat.

dalam hidup, aku rasa selepas ini, aku tak perlu buat list apa yang aku tak suka, and aku tak mahu, sebab ianya seperti cuba untuk melawan takdir yang Allah tentukan buat aku. dan aku perlu sedar dan tahu, dan perlu fahamkan, sejauh mana kita merancang, se-perfect mana aturan kita, kadang kala Allah tak izinkan semua itu berlaku. atas sebab apa? sebab di atas semua itu ada hikmah yang akan berlaku.

aku nak bagi contoh hal macamana aku tak suka, aku takut aku mengguris hati dan perasaan pula. cuma, aku rasa tak lengkap kalau aku tak cakap semua. i mean apa yang aku cuba maksudkan dalam hidup aku.

1) dari dulu, aku cakap, yang aku tak berminat langsung untuk ajar sekolah menengah. biar apa sekalipun.

- tup tup aku jadi guru ganti sebulan sekolah menengah. ajar budak SPM. and turned out to be, aku belajar macam-macam. pengalaman aku mengajar mereka, sangat berguna. samaada dari segi mental atau emosi. and mengajar di SM is not bad at all. malah enjoy! since jarak umur aku dan murid memang tak jauh, dan mereka boleh dijadikan kawan. and mereka juga sporting.

2) mengajar matematik adalah suatu subjek yang akan cuba ku elakkan. aku memang dah cakap tak nak ajar matematik. siap plan lagi, if GB suruh ajar matematik (bila posting nanti) , aku akan request untuk tolak.

- but, aku sendiri tak sangka yang aku sekarang adalah guru tuisyen matematik. PMR lagi. suatu benda yang aku buat memang totally out dari norma kepala hotak aku. dan dah 3 bulan rasanya aku menabur bakti, mencurah ilmu untuk murid murid yang akan ambil PMR tahun ni. and turned out, aku sendiri enjoy dengan math. lagipun subjek ni ajar aku something juga tentang life;
*setiap masalah yang berlaku pasti ada jalan penyelesaian. samaada penyelesaian itu mudah (seperti operasi tambah tolak) atau sukar. samaada dengan bantuan (kalkulator) atau dengan fikiran logik kita sendiri.

3) berada di long distance relationship dan tak berjumpa.

-aku kalau berada dalam LDR, aku akan pastikan every month mesti jumpa. paling lama tak jumpa 2 bulan. sebab most of my relationship semua jauh2. cuma, bila aku dengan Ijan, aku dah tak jumpa dia 6 bulan. and we still going strong. I don't know why. sometimes, memang rasa nak quit and give up. but everytime aku ada perasaan macamtu, he will always show me yang dia memang layak untuk ditunggu. even kami tak selalu jumpa, but memang tak rasa jauh. sebab each and every night dari start kami sama2, tak pernah seharipun aku tidur tanpa a goodnight call dari dia (sound cheesy kan). and not only that, untuk cari orang yang faham perasaan kau, cuma dari membaca SMS, dan dengar suara kau, memang susah. and that's why I love him. sebab dari penulisan samaada 'wokeyh, okeeyyhhh, okay, okey, okeh, K, k' dalam sms pun, dia tahu yang aku sedang merajuk, marah atau geram. HAHA

4) tanam anggur selama berbulan-bulan memang tiada dalam plan aku dan memang aku benci

-haih but aku sudah menunggu posting selama 6 bulan ini. dan berapa kali aku breakdown, marah, geram dan kembali positif? aku rasa dah berjuta kali. susah nak istiqamah dalam memahami urusan posting aku lambat. hahahaha! tapi the best thing lambat posting ialah berada di rumah. dan dapat makan masakan mama. nyam nyam

5) and today,_________________________________

-and inilah punca aku tulis entri kali ini. 

gah. kenapa kita selalu dapat benda kita tak suka ni.
hmph.

lesson learned in 2013.
jangan terlalu sombong menyatakan apa yang kita suka dan tidak suka dengan Allah.

Comments

Salim Harmanain said…
kadang2 sesuatu yang kita tak suka tu mungkin baik untuk kita. siapa tahu kan? Anda sendiri dah rasa. :)

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…