Skip to main content

Gaji Pertama Sebagai Guru!;

Alhamdulillah selepas berbulan bulan aku berada di zon kegelapan (which is tak ada gelap sangat pun cuma saja nak ber-hiperbola sikit) aku dah pun kerja. for those yang jadi reader aku selalu, for sure selalu akan baca aku merungut dan membebel, pastu kejap positifkan diri mengenai hal posting. haha aku dah macam orang tak betul pula masa tu.

Finally, tak sampai sebulan pun aku kerja, aku dah dapat gaji pertama aku sebagai seorang guru. Yeayyyy! gaji pertama aku masuk dalam cek. so kena tunaikan dulu dalam ATM dan nanti tunggu 3 hari baru dapat withdraw. masa tu aku dah set dalam kepala hotak aku, yang aku tak nak famili aku tau aku dah gaji. hahaha aku nak suprise masa raya pertama. nak dapat feel bagi duit raya masa pagi pagi raya pertama tu.

And, yes, aku berjaya suprise kan mereka. kikikiki aku bagi tak lah banyak sangat. so, aku memang dah set dari dulu, gaji pertama keluar, aku mesti buat kenduri kesyukuran. ya la, rezeki itu datang daripada Allah. sebab tu bersyukur itu penting dan moga moga gaji aku mendapat keberkatan di sepanjang hidup aku. Amin.

since our house sangat kecil, ngam2 untuk kami berlima sahaja, aku pun sewa lah apartment satu malam khas untuk kenduri. masak tempat lain. cuma goreng ayam dan buat air saja di dalam apartment. jemputan bermula selepas maghrib. sebab semua akan solat berjemaah Isyak bersama sama selepas itu.

disebabkan ruang yang terhad, hanya kaum Adam sahaja yang dapat solat jemaah. while the Hawa solat dalam bilik sendiri sendiri. huuu~ 
ni adalah ruangan pencuci mulut. ada various type of cakes, potato salad, macaroni cheese and so on
main course! hehe

my dearest sibling

my Nonong ;D

dearest friend/
my ex-classmate.
for the first time, aku keluarkan duit tanpa ada menyesal di kemudian hari. haha sebab gaji aku habis memang semua khas untuk raya, dan famili, and also for kenduri. Alhamdulillah. thank you for coming ke kenduri aku! untuk yang tolong untuk masak, I do appreciate it a lot =') untuk rakan rakan yang sudi datang meriahkan suasana, you guys meant a lot to me.

*bila dah kerja, baru rasa gaji macamtu pun rasa tak cukup. 


Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…