Skip to main content

Gaji Pertama Sebagai Guru!;

Alhamdulillah selepas berbulan bulan aku berada di zon kegelapan (which is tak ada gelap sangat pun cuma saja nak ber-hiperbola sikit) aku dah pun kerja. for those yang jadi reader aku selalu, for sure selalu akan baca aku merungut dan membebel, pastu kejap positifkan diri mengenai hal posting. haha aku dah macam orang tak betul pula masa tu.

Finally, tak sampai sebulan pun aku kerja, aku dah dapat gaji pertama aku sebagai seorang guru. Yeayyyy! gaji pertama aku masuk dalam cek. so kena tunaikan dulu dalam ATM dan nanti tunggu 3 hari baru dapat withdraw. masa tu aku dah set dalam kepala hotak aku, yang aku tak nak famili aku tau aku dah gaji. hahaha aku nak suprise masa raya pertama. nak dapat feel bagi duit raya masa pagi pagi raya pertama tu.

And, yes, aku berjaya suprise kan mereka. kikikiki aku bagi tak lah banyak sangat. so, aku memang dah set dari dulu, gaji pertama keluar, aku mesti buat kenduri kesyukuran. ya la, rezeki itu datang daripada Allah. sebab tu bersyukur itu penting dan moga moga gaji aku mendapat keberkatan di sepanjang hidup aku. Amin.

since our house sangat kecil, ngam2 untuk kami berlima sahaja, aku pun sewa lah apartment satu malam khas untuk kenduri. masak tempat lain. cuma goreng ayam dan buat air saja di dalam apartment. jemputan bermula selepas maghrib. sebab semua akan solat berjemaah Isyak bersama sama selepas itu.

disebabkan ruang yang terhad, hanya kaum Adam sahaja yang dapat solat jemaah. while the Hawa solat dalam bilik sendiri sendiri. huuu~ 
ni adalah ruangan pencuci mulut. ada various type of cakes, potato salad, macaroni cheese and so on
main course! hehe

my dearest sibling

my Nonong ;D

dearest friend/
my ex-classmate.
for the first time, aku keluarkan duit tanpa ada menyesal di kemudian hari. haha sebab gaji aku habis memang semua khas untuk raya, dan famili, and also for kenduri. Alhamdulillah. thank you for coming ke kenduri aku! untuk yang tolong untuk masak, I do appreciate it a lot =') untuk rakan rakan yang sudi datang meriahkan suasana, you guys meant a lot to me.

*bila dah kerja, baru rasa gaji macamtu pun rasa tak cukup. 


Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='