Skip to main content

our study group;

tadi petang, lepas hantar buku yang dipinjam dari Library, singgah la kejap kat pameran yang jual Bahan Bantu Mengajar ni. seriously, memang sangat best lah. dapat juga jimat duit sikit. ada manilakad yang boleh guna dan boleh dipadam terus. colourful dan banyak saiz. sekali dengan whiteboard bergerak yang nipis. harga pakej rm110. tapi boleh bayar secara ansuran.

saya dan Seri tidak fikir banyak lagi. barang untuk praktikum, memang harus disediakan awal. jadi tidak lah kelam kabut sangat nanti mahu guna bahan bantu mengajar yang macamana.

then, dek kerana gatal betul tangan ni mahu guna barang baru dibeli, saya putuskan untuk guna sebagai cara kami study group. saya dan seri menerangkan serba sedikit pasal subjek ni guna whiteboard ni. macam mikroteaching pun ada juga ni.

lukisan jantung oleh Seri. sistem peredaran darah terbahagi kepada pulmonari dan sistemik. dan bla bla bla...sambil tulis blog sambil ingat balik mekanisme pergerakan

ni lukisan peparu yang memang tidak nampak macam peparu, kan dah kata, saya memang tak pandai melukis, tapi at least boleh difahami juga lah apa yang ingin disampaikan dalam sistem respirasi

teka ini apa? hahahaha inilah organ dalam sistem urinari. cantik kan saya lukis. Ain balik balik blurr apa yang saya lukis. ngeee..at least ada dua bentuk buah pinggang kununnya tu, dapat lah dia faham kot skit2

then, sambung ke sistem saraf. time ni mahu jam 1 pagi sudah. jadi bercampur2 dengan sistem rangka. sistem sendi and so on.

tapi, alhamdullilah, setelah blur seharian, akhirnya dapat juga faham sikit2. memang study group sangat membantu dalam pemahaman. kami study with no stress. selitkan sikit unsur lawak, unsur gossiping,dapat la faham lebih.

p/s; Seri, Ain dan Patricia; Good Luck :D harap2 study group kita berjaya.

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='