Skip to main content

study week on the go;

jadual exam =_='

my very own study timetable

sambungannyaaaaa~
kalau musim study week, for sure akan timbul isu-isu macam ni;

A: ko study ka?
B: manada aku study. malas aku.
A: uiii inda lama lagi paper kita
B: biarlah tu. bagus pergi main game, tengok movie ka, apa ka.

Kenyataannya, dalam bilik si B lah orang paling berkakai belajar. saja trip sama kawan-kawan cakap tidak study, padahal dia juga paling awal buka buku, berkurung di bilik belajar setengah mampus. other situation lagi;

A: kau tahu ka tu apa definisi falsafah pendidikan kebangsaan?
B: ermm, nda taw. nada aku belajar benda tu
A: aduiii apa tu aaaaa (memikir2 cari definisi)
B: *dalam hati tahu juga, cuma nemaw bagitahu*

HAHA, ini pun ada juga. dia tahu apa tu sebenarnya. tapi dia pretend yang dia tidak faham or tidak tahu. entah either dia malas mahu kasi tahu atau dia sengaja kan. and situation yang paling best adalah ini.

A: uiii kau ada ka soalan spot?
B: aku teda ooo, puas aku cari, tapi tiada juga
A: tak apa lah. nanti aku cari sendiri
B: *dalam hati: memang aku ada, tapi nemaw bagi ko, nanti markahmu tinggi dari aku"

WAHAHAHAHAHAHAHA memang for sure, akan berlaku kes ini. bila sudah terjadi gini, si B pura-pura tiada soalan spot, then bila si A dapat tahu dia ada, mula lah kes tidak puas hati cakap-cakap belakang. well, normal, kan?

tapi aku, sebolehnya, kalau aku buat nota, aku mahu share dengan kawan aku, aku akan bagi-bagi soalan spot yang aku dapat, tapi aku juga yang selalu pointer rendah =(

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…