Skip to main content

Tawakal itu Penting;

tiada siapa mahu, setiap kali buat a NEW relationship
*atas dasar kau percaya tak semua lelaki macamtu*,
kau fail lagi.
fail.
gagal.
fail. 
gagal.

aku sendiri pun memang dah set kepala aku awal2, kali ni biar dia yang terakhir. cukup. tapi, Allah pinjamkan dia untuk bersama aku cukup untuk 2 tahun. 

dan yang hebatnya, 2 tahun itu aku dibodohi dengan kejujuran, keikhlasan, kesetiaan yang hanya dari mulut semata-mata. walhal di belakang, semuanya bukan seperti itu. bukan aku ingin mmbuka aib orang, bukan juga untuk mmbuka pekung di dada.

cukup untuk aku buat kesimpulan, lelaki yang dikatakan orang baik belum tentu baik! luar nampak lain, dalam belum tentu. kerana hati itu rahsia Allah. hanya Allah yang tahu apa yang ada di dalam hati dan minda seseorang.

aku tak boleh marah dia, aku tak boleh salahkan takdir. sebab aku tahu ini semua ketentuan Ilahi. cuma boleh aku jadikan pengalaman hidup. 

tapi, satu, kerana dia aku hilang kepercayaan,mungkin juga trauma. ya.
bila tengok lelaki, memang best cuci mata, but then aku akan cakap,
"lelaki tu curang juga nanti, lelaki tu ada orang lain juga dalam hati dia"

mungkin satu saat nanti persepsi itu berubah, tapi entah bila aku tak tahu,

dua tahun aku berada di hubungan yang salah, dan dua saat sekalipun tak guna aku tangisi semua itu. tidak. aku tak perlu menangis untuk sesuatu yang salah, sesuatu yang bodoh.

i'm okay.
i'm fine.
sebab aku masih ada keluarga yang ada di susah senangku
masih ada teman sebenar yang kenal diri aku dan tidak judge aku berdasarkan apa orang kata.
dan yang penting,
masih ada Allah yang tahu rahsia hidup masa depan aku.

tawakal.
=)
 

Comments

iEdA said…
insyaAllah...Allah x kn uji klo kita x mpu...u deserve better..be strong k

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…