Skip to main content

the best camping ever;

baru balik dari camping petang tadi, dan saya sekarang ini sangat mengantuk. entah lah, padahal semua aktiviti pengakap mostly dengar ceramah ja. mahu cakap penat, double penat lagi ikut Bina Insan Guru. tapi sepanjang perkhemahan tu, saya asyik menahan mata saya untuk tidak tertidur. belum lagi, saya terpaksa bertarung dengan demam saya yang tiba2.

apakah jadahnya saya boleh mengigil kesejukan? then dalam beberapa minit, kembali normal. pastu esok pagi, demam makin teruk. badan pun panas, dan sangat sejuk. smua orang masuk dewan dengar ceramah, saya menahan kesejukan dan cuba berehat sebaik mungkin sebab pada malam nya saya harus berlakon dan in charge bahagian persembahan kebudayaan. lucky me, dalam masa beberapa jam, saya dah kembali okay, weird la juga skit, tapi it's happened to me during this scout camping.

okay, mata dah mengantuk da ni. upload gambar skit jak. sebab mostly dah upload semua gambar kat facebook. so, pilih beberapa gambar, sebab gambar2 tu ada nak share stories skit :)

before camping, saya dalam sekawan Gajah. but for this camping, kami kena kasi bahagi dan dicampur dengan KPLI. so ini sekawan saya sepanjang camping, Pek 2 Sekawan Gajah. semuanya best dan saya memang dapat get along dengan baik with all of them :)

Pasukan Kawad Pengakap KLM 24 dibawah pimpinan Amirul. serius, pengakap mmg kurang latihan kawad. rasanya paling last latihan tengah malam kot lepas malam kebudayaan, dan tak sangka dapat menjuarai :) biarpun semua unit beruniform yang lain dapat anugerah, tapi saya rasa untuk mendapat nama di bahagian kawad, sangatlah membanggakan! great job guys :)

selepas majlis penutupan, kitorang buat Laung Agung dalam dewan. haha nda taw sbb apa. tapi smua orang pun sporting untuk buat. and oh ya, saya telah menjadi MC untuk majlis penutupan ni, and this is my first time buat hal2 mc yang formal ni. seriously, saya sangat nervous berabis sbb formal kan. mmg saya tidak biasa untuk smua itu.

Pengakap KLM 24 is the best. and boleh saya katakan, this is the best camping ever yang pernah saya ikuti. banyak yang manis, dan banyak juga yang pahit. tapi biarlah yang pahit itu, setakat disitu sahaja, dan yang manis disimpan sebagai memori =)

Sekali Berpengakap, Terus Berpengakap
Salam Pengakap =)

Comments

Popular posts from this blog

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …