Skip to main content

Cuti Raya Aidiladha: Part 2;

the next morning, me and my adik si apik, ikut join my cousin and her boyfie jalan2 turun bandar. so, first pit stop adalah breakfast di KaKa Restaurant. environment dia best, makanan pun sedap, walaupun kuantiti nasi katok dia sedikit, tapi overall, selesa ni.



after that kami jalan2 saja sambil makan. before pergi ke times square, kami singgah di satu gerai burger. I really don't know where, tapi burger kambing sangat sedap. itulah burger yang paling sedap sekali pernah aku makan. standard mcDonald suda ni =p



jalan2 sekejap, singgah lagi beli minuman yang macam kedai yoyo tu. apik cakap tempat ni macam dalam kelas Akademi Fantasia. so, apa lagi snap picture la terus!



tak abis lagi kami makan, kami makan lagi di sebuah kedai dimsum. pun sedap juga. tempatnya sangat cantik dan sejukkkkk




later at night kami singgah di Lumut, sebab my uncle buat opening ceremony untuk kedai Nasi Katok dia. erk, lupa pula, selalunya Nasi Katok ni memang popular di kalangan orang Brunei. and if kamu menziarahi brunei, makan nasi katok adala perkara yang utama! Nasi Katok ini actually dari nama Nasi Ketuk-Rumah-Orang, sebab kita akan beli nasi ni di rumah orang

kalau orang KK akan samakan nasi ni dengan Nasi Mbak.
kalau orang Tawau akan samakan nasi ni dengan Nasi Lalap.

tapi yang bezanya di Brunei ni adalah nasi yang dimasak tu adalah beras brunei. so, memang sangat lembut dan wangi! =) 

promosi nasi katok.
kebanyakkan orang akan goreng tu ayam, tapi disini ayam itu di panggang. lagi sedap, kurang minyak ;D
nasi,sambal, dan seketul ayam. only cost $1. maksudnya di sini rm2.30 gitu.
bole juga makan disini, ada disediakan meja dan kerusi
mari datang!
next, Part 3;

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='