Skip to main content

pilihan menu diet;

Pilihan sarapan pagi



1. semangkuk oat dan nescafe
2. sekeping capathi dan kuah dal dan secawan teh o
3.2 keping roti mil penuh , 4 sudu tuna dangan timun dan salad serta air soya.
4.Semangkuk bijirin fiber dan secawan teh o
5.sekeping tosai dan nescafe
6. 2 ketul popia basah dan segelas teh o
7.2 biji karipap kentang dan secawan nescafe 0
8.2 keping roti bakar serta jam dan segelas susu.
9.2 biji telur setengah masak dan secawan kopi.




Pilihan Makanan tengahari.
( kalau boleh padankan dengan air suam dan minum segelas air sebelum makan .)



1. 1/2 senduk nasi dan 1/2 senduk kacang buncis goreng dan seketul ikan tongkol masak kuah.
2.1/2 senduk nasi dan 1/2 ikan kembung bakar dan ulaman dan setengah sudu sambal belacan.
3.satu senduk mee hoon goreng
4.1 mangkuk kecil bubur ayam/ikan dan 1/4 telur masin
5.kweyteow sup
6.1/2 cawan makaroni goreng
7.1/2 senduk nasi dan 1/2 ekor ikan masak halia (kukus) dan 1/2 senduk sayur campur.
8.1/2 senduk nasi dan seketul ayam dada masak sup dan beberpa ketul kentang.
9.1/2 senduk nasi dan ayam dada masak paprik.
10.1/2 senduk nasi ayam dan ayam dada steam buang kulit.dan potongan timun,
11.1/2 senduk nasi ,ikan masak tiga rasa (makan isinya)dan 1/2 senduk sup sawi.
12.1/2 senduk nasi satu mangkuk besar kerang rebus dan cili sos.
13.1/2 senduk nasi,tauhu goreng dan satu senduk sayur campur.
14.1 mangkuk wantan mee.
15.1/2 mangkuk pasta
16.1/2 senduk nasi putih, dan seekor ikan kembung masak pindang dan 1/2 senduk sayur kubis
17.1/2 nasi goreng kampung dan lai chee kang
18.1/2 nasi putih ,sambal tempe ikan bilis dan sup bayam.

kalau hari cuti boleh ambil satu senduk penuh nasi tapi malam jangan makan ok,malam ambil desert ok. ingat.



Pilihan desert/atau makanan ganti makan malam/minum petang pun boleh.


1.2 ketul popia basah dan jus tembikai.
2.1 mangkuk rojak buah
3.sanwich sardin dan segelas susu rendah lemak.
4.beberapa potong buah naga.( sangat baik diamalkan as snack , masa nonton tv)
5.5 keping biskut dan secawan milo panas.
6.2 keping vadai dan segelas lassi sejuk
7.1 mangkuk salad buah.
8.kunyah-kunyah sebiji carrot
9.semangkuk tau fu fah
10.satu biji jagung rebus.
11.segelas jus tomato.
12.seketul tahu sumbat dan segelas soya.
13.1 ketul pau kukus dan susu rendah lemak
14.1 cawan yogurt asli ( baik diamalkan setiap malam sebagai penganti dinner)
15.1 keping sandwich keju
16.seketul puding roti dan teh o
17.4 ketul cekodok he,he dan nescafe o ( peberet nih)

sumber; http://www.langsingdengansiy.com/news/31/Pelbagai-pilihan-menu-diet-bersama-langsingdengansiy.com-.html

Comments

BibiErr Karim said…
Bunuh diri kakak baca menu pilihan gini....hahaha padahal alasan mau berdiet kan. LOL

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='