Skip to main content

diari praktikum pending;

diari praktikum masih pending lagi. memang banyak mahu share. tapi serious, aku tiada masa mahu update. tambah2 lagi esok hari last di sekolah. sob..sob..sob.. sedih la pula ='( eventhough tadi one of my class buat farewell party, tapi sempat juga aku mengamuk.naik darah aku tatkala berparti. bukan aku sahaja, kawan praktikum aku Seri pun naik darah di kelas dia juga. 

malas mahu ulas panjang pasal naik darah ni semua. tapi one thing for sure, jadi cikgu terutama cikgu sekolah rendah dengan murid yang nauzubillah nakalnya, perlukan KESABARAN yang tinggi. setakat ni belum sampai aku mengeluarkan air mata lagi pun, cuma ada masanya aku tak dapat keluarkan suara aku. aku mahu teriak, tapi masih tak di dengari ni. adushhhhhhhhhhhhh~

okay, i'm so tired! esok my lecturer akan datang untuk bincang markah praktikum aku yang last. please please, be good markah ku semua. sebab kalau mahu mengharap akademik ku, apa lah sangat kepala otak aku ni. wahahaha itulah aku berabis betul untuk praktikum.

i'm off to bed. ada dua farewell party untuk aku esok. heee, thanks to murid2 aku yang tiga kelas tu, sebab tiga2 kelas buat party untuk aku. and rasa syok pula di facebook, everyone tengah tulis pasal praktikum di status, berapa dapat hadiah, hadiah apa dapat, kesedihan tinggalkan anak murid and so on. bila baca semua tu, aku teringat kata-kata murid aku baru-baru ini

"kalau sebulan mengajar, cikgu mesti sayang kami. kalau sudah dua bulan, pandai sudah marah-marah. kalau sudah tiga bulan, mula lah mengamuk. bila lama-lama jadi cikgu, mana pandai sayang kami sudah tu. apalagi bila sudah kahwin, ada anak, mestilah sayang anak lebih dari kami"

tepuk dada, tanya selera. kalau setakat praktikum saja berabis jadi cikgu yang bersemangat, penyanyang gitu, tak payah lah kan. lama-lama jadi cikgu, akan jadi pemalas kah kita? malas buat rph, malas buat bbm, sikit2 marah budak, marah pihak atasan, pentingkan peribadi.grrr, minta2 dijauhkan semua perkara negatif sebegini. Amin. Amin. Amin

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…