Skip to main content

Practicum Diary: Day 12;

ah, hampir terlupa mahu update blog and story pasal hari ke-12.which is the very first time of mine kena observe oleh pensyarah. feeling, nervous!

selasa adalah hari disaster untuk aku di sekolah. 2 minggu aku di sekolah tu, selasa adalah bad day aku. dan minggu ke-3 ianya tiba lagi. siap aku bermimpi lagi, dalam mimpi tu aku punya observation sangat disaster.murid aku tak bagi tumpuan. super duper active and so on. lepas tu bangun lambat lagi. jam 6 baru tersedar, terus bangun macam lipas kepatahan kaki, merayap turun tangga, cepat2 mandi. grr!

sampai sekolah, ambil nafas, hembus, punch card and kebosanan. seri ada kelas ganti, while my two sister kpli pun ada kelas. aku tak tahu mahu buat apa. sudah lah mengantuk, nyaris nyaris juga aku mahu tidur tu tadi. tapi tahan mata gilak! then, barulah merayap pula ke library cari buku untuk dibaca.

selepas dari library, seri pun habis ganti kelas. yehaaa, so it's time to eat.makan pun sebenarnya asal-asal ja. eh, terlupa. aku hilang mood tadi pagi sebab my cousin pergi wallpost and tell my sweetheart (konon) si KAER AF sudah bertunang =/ aku punya bebelan tadi sambil makan bah. kecewa aku. hahahah bongok kan.lepas makan, terus balik semula ke bilik guru

then, lori milo sampai. ini aku memang risau juga. confirm murid aku akan lambat masuk kelas, balik2 tengok tu lori walhal harini aku kena observe. dan nasib baik turn dorang belum sampai, dan yang kesian time kelas aku mahu mula, turn ambil milo dorang pula. tapi aku tak benarkan pergi, sebab memang lambat dorang akan masuk kelas nanti. and right now, sangat rasa bersalah tak bagi dorang ambil milo =_=' 

time aku kena observe lah macam2 jadi. ada ladies fight gitu. darjah 5 sudah ada pergaduhan sesama perempuan siap tak bertegur dua minggu. bergosip segala lagi. bila aku tengok prempuan dalam kelas aku tadi, tak macam sekolah rendah pun. macam menengah sudah ni terutama dari cara dorang bawa diri. aku sebenarnya agak lemah bab gaduh2 ni, so, aku cuma mampu mendiamkan seorang murid yang menangis ni. 

my first observation aku rasa okay. walaupun anak murid aku time ni lah juga menjadi sangat active gila. pastu tak berhenti bercakap, berebut-rebut lah, padahal sebelum ni tidak juga. sangat sedih sebab dorang buat begitu. tapi, tak pa lah, maybe sebab excited ada orang tengok dorang belajar. who knows, kan?

sorry, for today, tiada gambar juga. sebab aku macam tiada masa mahu snap any pictures. okay, chow! esok adalah hari paling pack sepanjang praktikum, pagi pergi sekolah, tengahari buat mural, and malam prepare untuk last observation hari khamis. wish me lucks! =)

Comments

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

A letter to Arwah Mohd Bahrul Azam Bin Mohd Sirat;

Dan ingatlah, Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang atau sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai segala Yang kamu kerjakan (QS. Al-Munafiqun : 11).
Assalamualaikum. Aku baru sahaja selesai dari hospital. Pelbagai rasa ku rasai dalam malam ini. Aku seolah olah tidak percaya, bahawa dia pergi buat selamanya.
Post aku mungkin agak panjang. Sebab aku sendiri tidak ada point utama. Aku cuma mahu menulis betapa kehilangan seseorang yang sangat rapat dalam jiwa kita tidak semudah di sangka. Sedangkan melihat aktor mati dalam drama sudah buat aku menangis semahunya, apatah lagi di dunia nyata.
Aku mengenali arwah seawal Jun 2010. Ketika itu, aku masih ingat bahawa aku salah seorang fasilitator untuk minggu orientasi arwah. Jujur aku tidak mengenali arwah sangat ketika itu. Namun, seminggu selepas orientasi ada satu chat keluar di ruangan facebook
"Hi, nak pinjam buku boleh?" (i dont remember buku apa) and I r…