Skip to main content

jangan bandingkan apa-apa pekerjaan, boleh tak?;


i got this from Azhar's in his recently post in our JPP group at Facebook. I don't know this issues until I read it a few minutes ago. disebabkan aku akan menjadi seorang guru kelak, so bila ada orang cakap macam ni, terasa la juga. then disebabkan ke-terasa-an aku yang melampau, *bluweeek* maka, aku buat status berani mati di facebook. konfem pasni orang akan print screen apa yang aku tulis dan benci aku. haha

it's goes something like this;

kalau fikir pun semua pekerjaan ada pro dan kontra. kalau jadi cikgu, berapa ramai yang boleh tahan marah budak2 yang makin advance skrg? bila murid ada masalah, kenapa salahkah cikgu, kenapa tak salahkah ibu bapa mereka? dari jam 7 pg smpi jam 1 petang ja pun di sekolah. selebihnya mereka di mana? apalah sangat hak guru mau ajar murid berdisplin. dijentik sedikit, surat saman berduyun2 tiba. sama juga bila jadi polis, dan tentera, berapa ramai yang sanggup korbankan nyawa mereka untuk negara kita? bila jadi nurse dan doktor, berapa ramai yang sanggup untuk kurang waktu rehat demi selamatnya nyawa orang lain? dan apa2 pekerjaan sekalipun, serius kamu semua penting untuk negara kita MALAYSIA =D so, please jangan bandingkan!

realitinya if BAJET 2012 tu bagi peruntukan sama rata kepada semua pekerjaan di Malaysia ini,tetap ada juga yang tidak puas hati. mesti confirm ada orang akan cari cacat cela nya. sudah namanya manusia kan. mesti juga ada orang cakap, "ko belum kerja, apa la ko faham sangat", YAAAAAAAAAAAAAAAA! aku memang belum kerja, tapi disebabkan aku belum kerja lah, aku rasa aku boleh fikir sudut ni dari sudut yang berlainan dari orang yang sudah kerja.

p/s; rezeki orang lain-lain. semua ini kan sudah ditakdirkan. Allah sudah tulis untuk bajet 2012, guru akan dapat lebih. ada hikmah la juga ni =) kalau di bagi bonus dan tambahan lebih, terus ikhlas lah kerja? bila sudah tiada bajet diberikan, terus malas kerja? tidak juga kan.

Comments

sy stuju ngan akak.. mmg tiap2 pkerjaan itu ada susah snangnya. kali ni nasib ckg yg baik. lain masa, lain plak..Allah dan tntukn yg terbaik.. bukan snang jgk maw didik anak2 skolah zaman skarang. tu still ramai student yg tidak terkawal, sbb susah nk kawal diorang
BibiErr Karim said…
Kalau pun ketidakadilan...memang sangat TIDAK ADIL kalau kerja cikgu itu yang dipin-pointkan.

Berapa ramai yang sanggup dihantar jauh pigi pelusuk kampung naik turun bot bersabung nyawa tiap hari semata2 mau menjalankan amanah mendidik anak bangsa? Memang ada segelintir cikgu yang sekadar melepaskan batuk di tangga, janji hujung bulan dapat gaji.

Tapi rasanya bukan cikgu saja yg ada perangai begitu. So dari highlightkan pekerjaan mulia seorang guru, better tukar jakla ayat menjadi CERTAIN GOV SERVANTS.

Sabar ko Zatie, dugaan bakal guru ni. Jalankan tugas sebaik mungkin, janji yang Di Atas tau niat kau. x
P.N.I.Y,
ya ba, itulah jg. heran napa jg mau d kasi banding2 ni. terasa jg betul dgn bbrapa statement yg kuar d fb tu

kak,
sabar ja la ni kak. mmg la tu kali ada yg x puas hati then trus point sm cikgu2. huhuhuhu
misya mialen said…
mmg mendidih jg perasaan baca status org dlm fb psl kenaikan gred cikgu...mmm..berdiam diri sajala itu tindakan org profesionnal..rezeki sdh jd milik cikgu..itu la yg ditentukan..;D
syilakak punya manusia yg cakap mcm tu..ko bawa dia sama aku..bear aku bedebat sm dia..syial..ptuihhhh kat muka tu orang...

monyet kali yg mengajar dorang tu membaca, sampai boleh menaip di pesbuk tu kan..
misya,
ya. mmg la panas jg. kan rezeki org lain2. mcm la cikgu tu ja penjawat awam. bnyk jg pun intensif utk pnjawat awam

ebaq,
haha~ okay, sila bawa bertenang yer. tp serius mmg bikin marah dan bikin panas tahap gaban jg ba ayat2 dorg tu

Popular posts from this blog

ISU PENEMPATAN PELAJAR-PELAJAR LEPASAN IPG AMBILAN JANUARI 2009

Aku copy paste status ini dari group PISMP AMBILAN JANUARI 2009 =D

KEHADIRAN:

1) Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong
2) Dr Rodziah (Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian)
3) 2 orang wakil Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
4) 7 orang wakil pelajar IPG Ambilan Jan 09

TEMPAT: Bilik Mesyuarat Pejabat Timbalan Menteri Pelajaran, PUTRAJAYA

PENEMPATAN
- Habis IV & Penilaian Khas, SPP akan buat mesyuarat bagi menentukan siapa yang lulus/ gagal. Bagi penilaian khas, anda sememangnya akan lulus.
- Kemudian SPP akan beri nama kepada BPSM (Jangkaan siap dalam masa 2 minggu)
- Daripada BPSM, nama akan diberi ke BPSH untuk penempatan.
- Data untuk pengagihan penempatan sudah ada, namun BPSH perlu menguruskan pertukaran guru-guru sedia ada terlebih dahulu baru boleh laksanakan penempatan.
- Rakan-rakan interim kemungkinan besar akan dikekalkan di sekolah anda berkhidmat sekarang.

SEBAB PENEMPATAN LEWAT
- Kes Lahad Datu (Perkara luar jangka), KPM & SPP tidak boleh pinggirkan Sabah.
- Sistem open mark…

Martabak Jawa Tawau;

tajuk entri macam resipi saja kan. walhal cerita dibawah ini tiada kaitan sama resipi samaada resipi hidup ataupun resipi yang mati. LOL.

kurang dari lima minggu lagi aku akan bertapak di bumi Tawau. pejam celik, makan tidur, ketawa menangis, akhirnya 5 tahun lebih sudah di lalui. Alhamdullilah, aku masih bernafas lagi. banyak hal yang berubah dalam diri tapi yang terlalu obvious ialah berat badan. ya, semakin hari semakin gumuk! yes! pencapaian yang paling hebat sepanjang hidup.
ayat aku macam bangga jak kan berat badan naik, tapi dalam hati siapa tahu. i sedih tau. dalam hati i meronta2 nak kuyuskan badan, tapi tiap kali i nampak makanan, i terus gembira. i lupa yang i bersedih sebab gemuk. menci tau makanan banyak sedap sedap, especially kat Tawau ni. boleh lah aku bagi gelaran tempat ni syurga makanan. dari nasi goreng lalap, ke es teller, ke bontot ayam (aii tiba tiba masuk list, huahuahua) dan yang paling penting, tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa MARTABAK JAWA. ngeh ngeh ngeh
lagi sedap …

Lawatan Benchmarking Bina Insan Guru Fasa 6

so, ini adalah Bina Insan Guru kami yang terakhir before menamatkan hidup sebagai guru pelatih di kampus. tapi ada tinggal satu lagi iaitu ceramah yang akan diadakan dalam minggu depan. well if Bina Insan Guru memang macam-macam aktiviti ada. kebanyakkannya semua memberi input dan pengajaran yang baru buat aku,tak kira lah dari segi apa sekali pun.
kami bertolak seawal jam 7.15pagi dari kampus ke SK Holy Trinity. pemilihan sekolah ini pun berdasarkan kriteria program BIG kali ini iaitu benchmarking guru cemerlang. bersesuaian pula pemilihan guru cemerlang itu adalah bekas pensyarah jabatan kami sendiri iaitu Encik Santhiran a/l Arumugam.
entri kali ini penuh gambar, so just go with the flow with me everyone;




sekolah ini super duper cantik! and sangat sesuai untuk ambil ambil gambar, so aku pun tak lepaskan peluang la juga untuk snap kan.





bila tamat Bina Insan Guru ini selalunya kena buat refleksi. haha erk, belum mula pun buat =_='